Hayri İnönü ile Danışmanının Davası...
Bir gazeteye verdiği demeçte bir süre danışmanlığını yaptığı Şişli Belediye Başkanı Hasan Hayri İnönü'ye "Basın yoluyla hakaret" ettiği ve "İftira" attığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Ali Adnan Aslan'ın yargılanmasına başlandı.
Bir gazeteye verdiği demeçte bir süre danışmanlığını yaptığı Şişli Belediye Başkanı Hasan Hayri İnönü'ye "Basın yoluyla hakaret" ettiği ve "İftira" attığı gerekçesiyle hakkında dava açılan Ali Adnan Aslan'ın yargılanmasına başlandı.
Hayri İnönü'nün de katıldığı ilk duruşmada ifade veren 6 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Ali Adnan Aslan, davaya konu gazete haberindeki suçlamalarını duruşmada da devam ettirdi.
Hayri İnönü, Aslan'ın, oğlunun düğünü için yapılan otel masrafını ve Uzakdoğu gezisi için alınan uçak bileti paralarını müteahhitlere ödetip ödetmediği yönündeki sorularına yanıt vermek istemediğini belirtti.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, sanık Ali Adnan Aslan ve müşteki Şişli Belediye Başkanı Hasan Hayri İnönü ile avukatları katıldı.
Duruşmada sorgusu yapılan sanık Ali Adnan Aslan, 18 sayfalık yazılı savunma sundu. Savunmasını özetleyerek okuyan Aslan, Hayri İnönü'yü uzun yıllardır tanıdığını belirtti.
'SARIGÜLLERLE MÜCADELE EDEMEM, YANIMDA OLMALISIN'
Ali Adnan Aslan'ın yazılı olarak sunduğu savunması özetle şöyle:
"Hayri İnönü'nün talebi üzerine Ekim 2014'te onunla buluştum. Buluşmaya yalnız gelmişti, son derece tedirgindi. Bana Mustafa Sarıgül ve oğlu Emir Sarıgül tarafından tehdit edildiğini, belediye başkanlık görevini yapamadığını, hakaretlere maruz kaldığını, her an gözaltında olduğunu, evinin dahi gözetlendiğini, Amerika'da olan çocuklarının da tehlikede olduğunu, önceki Başkan Mustafa Sarıgül'ün peşine mafya taktığını, bir istifa mektubunu istemeyerek de olsa Mustafa Sarıgül'e verdiğini söyledi. Sarıgüllerle mücadele edemem, yanımda olmanı istiyorum, yardımına ihtiyacım var dedi. Ben de yanında olmam gerekliliğine inandım. Daha sonra bu olaylar kamuoyuna yansıdı.
UZAKDOĞU GEZİSİNİN PARASINI MÜTEAAHİTLERE ÖDETTİ SUÇLAMASI
Bir süre sonra kendisiyle evinde buluştuk. Başkanın davranışlarından ve konuşmalarından bazı çelişkiler fark etmeye başlamıştım. Yanlış bir şey yapmayayım diye, bir yanlışın ortağı olmayayım diye her konuyu detaylı incelemeye başladım. Bir gün başkanın oğlunun düğünden sonra eşiyle birlikte Uzak Doğu'ya balayına, oradan da Amerika'ya döneceğini öğrendim. Başkan araç vs için yardımcı olmamı istedi. Seyahat biletlerinin business olması dikkatimi çekti. Başkana sordum, 'bu biletler kaç paraya mal oldu' diye. Beni atlatmaya çalıştı. Şüphelendim ve araştırdım ki ne göreyim, değeri 46 bin TL. Bu 46 bin Türk Lirası belediyeye iş yapan bir müteahhit tarafından ödenmişti. Başkandan özel gündem acil koduyla toplantı istedim. Biletleri masaya koydum ve sordum, 'bunları kim ödedi' diye. 'Hesabımdan havale yaptım' diye cevap verdi. Gerçeği söylemediğini biliyordum. 'Bu biletleri müteahhit ödemiş' dedim, 'sen bu işlere karışma, belediyelerde bu işler böyle yürür' dedi. Sonra benim çalıştığım turizm firmasıyla biletleri değiştirdik. Mahkeme tarafından biletler incelendiğinde görülecektir ki uçuşlar aynı uçaklar da aynı sefer sayılarıyla uçuşa iki gün kala değiştirilmiştir. Ayrıca değiştirilen biletlerin bedeli tarafımdan ödenmiştir ve hala Hayri İnönü bu bedeli tarafıma ödemiş değildir.
OĞLUNUN DÜĞÜN PARASINI DA MÜTEAAHİTLER ÖDEDİ İDDİASI
Başkanın oğlunun 27 Aralık 2014 günü Beşiktaş Shangri-La Otel'de yemekli düğünü oldu. Başkana oğlunun düğün masraflarını kimin ödediğini sordum, 'ben kendim ödedim' diyerek kaçamak cevaplar verdi. Tatmin olmadım, araştırdım, 58 bin TL düğün masrafını bir müteahhite ödettiğini öğrendim. Düğün masrafları kaydıyla ve banka havalesiyle belediyeye iş yapan bir firma ödemişti. Bu kez de buluştuk ve daha sert bir konuşma geçti aramızda. Mahkeme, otel masraflarının tamamının kimler tarafından ne miktarda ne zaman, hangi yöntemle, hangi bankayla ödendiğini araştırdığında gerçek anlaşılacaktır.
Ben oraya Hayri İnönü'nün dürüst olduğuna inanarak gelmiştim ve doğduğum, büyüdüğüm Şişli'nin marka değerini yükseltmek, dünyaya örnek olmasını istiyordum."
Şişli Belediye Başkan Yardımcılığı'ndan 8 Nisan 2015 tarihinde istifa ettiğini, İnönü'nün açıklamaları üzerine bir gazetecinin kendisini aradığını, davanın konusunun da bu gazete haberi olduğunu belirten Ali Adnan Aslan, "Benim muhabire, 'İnönü'nün rüşvet aldığına tanık oldum, bizzat gözlerimle gördüm' şeklinde bir beyanım olmamıştır. Hakaret ve iftira kastım yoktur. Suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.
'GÖREVİM SÜRESİNCE KİMSEDEN RÜŞVET ALMIŞ DEĞİLİM'
Ali Adnan Aslan'ın ifadesinden sonra söz alan müşteki Hasan Hayri İnönü, olay tarihinde ve halen Şişli Belediye Başkanı olduğunu belirterek, "Sanık bir dönem benim danışmanlığımı yapmış idi. Sanık savunmasında bahsi geçen uçak biletleri ve otel ücreti hakkında beyan ve açıklamada bulunmak istemiyorum. Görevim süresince kimseden rüşvet almış değilim. Cumhuriyet Savcılığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından rüşvet aldığımdan bahisle hakkımda hiçbir soruşturma yapılmış değildir. Sanıktan şikayetçiyim, suçtan zarar gördüğümden dolayı kamu davasına katılamama karar verilsin" dedi.
Bunun üzerine tekrar söz alan sanık Ali Adnan Aslan, "Zaten sorularımız gazete haberi kapsamındaki sorulardır. Müştekinin oğlu ve gelininin 46 bin TL'lik uçak biletinin ödemesi müteahhit tarafından mı gerçekleştirilmiştir? Ayrıca oğlunun düğün masrafları müteahhit tarafından mı ödenmek suretiyle karşılanmıştır?" sorularını sordu. Müşteki Hayri İnönü her iki soruya da yanıt vermek istemediğini belirtti.
Hakim Aşkın Kocamanoğlu, haberi yapan muhabirin gazetesine yazı yazarak açık kimliğinin bildirilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, Şişli Belediye Başkanı Hasan Hayri İnönü'nün, bir gazetede 6 Ağustos 2015 tarihinde yayınlanan haberde kendisine hakaret edildiğini iddia ederek yaptığı şikayet üzerine İnönü'nün eski danışmanı Ali Adnan Aslan hakkında iddianame düzenledi.
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede Ali Adnan Aslan'ın habere konu beyanlarında Hasan Hayri İnönü'ye hakaret ettiği belirtilmişti. İddanamede Aslan'ın, "Basın yoluyla hakaret" ve "İftira" suçundan 2 yıl 2 aydan 6 yıl 4 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması isteniyor. - İstanbul