Hayvan Kemiklerini Sanata Dönüştürüyorlar
Aydın'ın Yenipazar ilçesinde yaşayan emekli resim ve tarih öğretmeni çift, hayvan kemiklerini çeşitli aşamalardan geçirerek, çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürüyor.
Aydın'ın Yenipazar ilçesinde yaşayan emekli resim ve tarih öğretmeni çift, hayvan kemiklerini çeşitli aşamalardan geçirerek, çeşitli hediyelik eşyalara dönüştürüyor.
Kasaptan aldıkları kemikleri tespihten duvar ve masa süslerine kadar birçok hediyelik eşyaya dönüştüren çiftin eserleri Türkiye genelinden talep görüyor.
Çarşı Mahallesi'nde yaşayan emekli resim öğretmeni Nesibe ve eşi emekli tarih öğretmeni Aytekin Sözen, emekli olduktan sonra hayvan kemiklerinden süs eşyası yapmaya karar verdi.
Yaklaşık 4 ay önce kendilerine ait bir atölye kuran çift, birbirlerinin mesleki bilgilerini bütünleştirip Osmanlı kültürünü minyatür sanatıyla kemik üzerine yansıttı.
Haftanın belirli günleri ilçedeki kasaplara giden çift, aldıkları kemikleri önce marangozda ardından da atölyelerinde çeşitli aşamalardan geçirerek tespih, duvar ve masa süslerine dönüştürdü.
Sözen çiftinin yaptığı eşyalar beğenilince Türkiye genelinden de sipariş almaya başladı.
Nesibe Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, minyatür sanatına çok ilgi duyduğunu, İzmir'de kemik üzerine çeşitli figürler yapan arkadaşından esinlenerek bu sanatı kemikler üzerinde yapma fikrini eşiyle paylaştığını ve emekli olduktan sonra bu işe koyulduklarını anlattı.
"Kemik organik bir malzeme"
Osmanlı kültürüne çok ilgi duyduğunu aktaran Sözen, şöyle konuştu:
"Eşim de tarih öğretmeni olduğu için onun tarih kitaplarından o döneme ait giysiler, yaşam tarzları, duruşlar ve renkler alarak bunları kemiğin üzerine aktarmaya başladım. Olduğu gibi değil de oradan yola çıkarak, kendimce farklı bir yorum katarak çalışmalar yapmaya başladık. Eşimle birlikte bunu yapmak bambaşka bir keyif. Bana desteği çok önemli. Tarih öğretmeni olduğu içinde onun kaynaklarından çok fazla faydalanıyorum. Aynı zamanda onun tarih bilgisinden faydalanarak çalışmalarımı yönlendiriyorum. Haftanın belirli günleri birlikte kasaba gidiyoruz. Daha sonra gelip birlikte çalışıyoruz. Kemik organik bir malzeme. Hiçbir zararı yok. Aynı zamanda dayanıklı bir malzeme. Kaybolup gidecek bir nesnenin tekrar ekonomiye kazandırılması harika bir şey. İsimlik, tespih, boya şişeleri, takılar, duvar süsleri yapıyoruz. Hayal gücünüze bağlı olarak her şey yapabiliyoruz."
Aytekin Sözen ise kendi kültürlerinin sanatla anlatmak istediklerini, emekli olduktan sonra kahvehaneye gitmek yerine eşiyle el ele verip kendilerine bir uğraş sahası oluşturduklarını kaydetti.
Bunu hiçbir zaman ticari amaçlı olarak hayal etmediklerini, bir kültür projesi olarak düşündüklerini ifade eden Sözen, şunları söyledi:
"Biz bu topraklarda doğduk, bu topraklarda büyüdük ve bu topraklara değer katmak istedik. Sonra bunun ticari bir boyutunun olduğunu, taleplerin olduğunu gördük. Yenipazar'dan ve dışarıdan talepler gelmeye başladı. Bu tür talepleri karşılamaya çalışıyoruz. Asıl amacımız, bu topraklara değer kazandırmak, bu topraklardan kazandığımızı, bu topraklara geri vermek."
çifteğitimciemeklikemikminyatürsanat
Muhabir Ferdi Uzun
Redaktör Ramazan Ercan
Yayınlayan Ufuk Kırabalı