Haberler

Hayvancılıkta Kalkınmanın Yol Haritası Gaziantep'te Çıkarıldı

Abone Ol

- Hayvancılıkta Kalkınmanın yol haritası Gaziantep'te çıkarıldı Toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörünün sorunları konuşulduGAZİANTEP - MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, MÜSİAD Gaziantep Şubesi ev sahipliğinde "Hayvancılıkta Kalkınma" ana başlıklı Türkiye İstişare...

- Hayvancılıkta Kalkınmanın yol haritası Gaziantep'te çıkarıldı

Toplantıda Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektörünün sorunları konuşuldu

GAZİANTEP - MÜSİAD Gıda Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, MÜSİAD Gaziantep Şubesi ev sahipliğinde "Hayvancılıkta Kalkınma" ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. T.C. Gıda Tarım Hayvancılık Bakan Yardımcısı ve Bakanlık üst düzey bürokratlarının katılımıyla gerçekleşen toplantıda, Hayvancılıkta Kalkınmanın yol haritası çıkarıldı.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği GIDA Tarım ve Hayvancılık Sektör Kurulu, MÜSİAD Gaziantep Şubesi ev sahipliğinde "Hayvancılıkta Kalkınma" ana başlıklı Türkiye İstişare Toplantısı düzenlendi. Programa T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri, Mehmet Erdoğan ve Ahmet Uzer, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, MÜSİAD Kurucu Genel Başkanı Erol Mehmet Yarar, MÜSİAD Gıda Tarım Sektör Kurulu Başkanı Yaşar Sekizkardeş'in yanı sıra MÜSİAD yönetim kurulu üyeleri ve şube başkanları ve bakanlık üst düzey bürokratları katıldı. Programda konuşan MUSİAD Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Çelenk, "Gaziantep, tabii iş dünyası için özel bir yere sahip şehirlerimizden biri. Gaziantep insanının, sanayi ve ticarete olan yatkınlığı ve iş yapma becerisinin ünü, bugün artık dünyaya yayılmış durumda. Gaziantep denince ilk akla gelen sanayi, ticaret ve iş insanları oluyor; ama bu şehrimiz, aynı zamanda Orta Doğu ve Anadolu medeniyetlerinin derin izler bıraktığı bir bölge, aynı zamanda. Dolayısıyla bugün bir kere daha burada, bu kadim topraklarda sizleri misafir ettiğimizden mutluluk duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Türkiye'nin altıncı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ise en büyük kenti olan Gaziantep, nüfusu, ekonomik potansiyeli, kültürel zenginlikleri, tarihi dokusu ve büyükşehir statüsüyle metropol bir kenttir. Anadolu'nun ilk yerleşim merkezlerinden biri olan Mezopotamya ile Akdeniz Bölgesi'nin kesişme noktasında yer alan kent, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve tarihin her döneminde önemini korumuştur" dedi.

Gaziantep ve sanayisi hakkında da bilgi veren Çelenk, " Günümüzde faal 6 adet Organize Sanayi Bölgesi 1 adet besi organize sanayi bölgesi ve 1 adet de projesi bulunan Gaziantep-Kilis arasında ortak ihtisas sanayi bölgesi bulunan şehrimizin son sayımlara göre resmi nüfusu 2 milyona yakındır. Gaziantep'ten ekim ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 artışla 593 milyon 756 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildi. 2016 Ekim ayında 574 milyon 603 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. Gaziantep'in Ocak-Ekim döneminde 5 milyar 379 milyon 815 bin dolar ihracat ile en çok ihracat yapan beşinci kent konumundaki yerini korudu. Gaziantep'in Ocak-Ekim döneminde ihracatını geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 oranında arttırdı ve Gaziantep için çevremizdeki ateş çemberine rağmen, teröre rağmen tüm baskılara rağmen 2017 yılı Gaziantep için küresel ticaretin toparlanmaya başladığı bir yıl oldu" şeklinde konuştu.

Çelenk, kentin ekonomisi ile ilgili ise, "Ekonomimiz ve özellikle dış ticaretimiz bu toparlanmadan olumlu anlamda etkilendi. Buna ilaveten hükumetimiz tarafından son dönemde ihracat, üretim, yatırım ve istihdam alanlarında sağlanan teşvik ve destekler etkilerini gösteriyor. Bu durumu açıklanan ikinci çeyrek büyüme ve ihracat rakamlarındaki artışta görmek mümkün. Gaziantep'in ihracatı 2016 yılına göre aylık bazda sürekli artış gösteriyor. Bu da Gaziantep'in 2017 yılı için belirlenen ihracat hedeflerine ulaşacağını gösteriyor. Tabii ki bu başarıda sanayicimizin ve iş adamlarımızın büyük katkısı var. 176 ülkeye ihracat yaparak Şehrimizin sesini dünyanın dört bir yanında duyurmak için gece gündüz çalışan ihracatçılarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır, kendilerini bu başarıdan dolayı canı gönülden kutluyorum. Fakat bunlar yeter mi? Bizler daha fazla üreterek, daha fazla ihraç ederek, daha fazla istihdam sağlayarak ülkemizin yakaladığı büyüme eğilimini inşallah devam ettireceğiz. Üreticilerimiz ve ihracatçılarımız tüm fırsatları yakından takip ederek, değerlendiriyor ve çaba gösteriyor. Hedeflerimiz doğrultusunda, sadece işimize odaklanmanın meyvelerini topluyoruz ve bunun haklı gururunu yaşıyoruz" diye konuştu.

"Toplantı verimli geçti"

MÜSİAD Gıda Tarım Sektör Kurulu Başkanı Yaşar Sekizkardeş, 2 gün boyunca kentte gerçekleştirilen toplantıların verimli geçtiğini söyleyerek, "Ev sahipliği için Gaziantep şubemize teşekkür ediyorum. Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen yüze yakın üyelerimizle özelde hayvancılık genelde tüm sektörümüzü değerlendirdik. Bu toplantı sonucunda çok önemli çıktılar elde ettik. Periyodik ve sonuç odaklı olaylar ile takip edeceğimiz hayvancılık meclisi adı altında bir meclis oluşturduk. Türkiye son yıllarda hızlı bir siyasi, ekonomik dönüşüme sahne olmaktadır. Bu dönüşümün etkileri her sektörde olduğu gibi hayvancılık sektöründe de yoğun bir şekilde hissedilmektedir. Bir değişimin halk tarafından kabul görülmesi ve topluma mal olması hususunda MÜSİAD gibi geniş tabanlı üyeleri olup kamuoyunun kıymet verdiği sivil toplum kurumlarının çok önemlidir. Bir sektörde strateji ve çözüm üretmek için sektörün mutfağından işe başlamak gerekir. Son yıllarda Türkiye'nin gündemini uzun süre meşgul eden hayvancılıkta kalkınma konusunu mercek altına aldık. Konunun tarafları, mutfağında olan üyelerimiz ve akademisyenlerle yaptığımız toplantılardı hayvancılıkta kalınma konusunda önemli içerikler ve çözüm önerilerini raporla takdim edeceğiz. Hayvancılık kaynaklarımız fonksiyonel ve konvansiyonel üretim olarak iki başlık altında sınıflandırmalıyız. Yerli ırk varlığımız fonksiyonel hayvancılık başlığı altında kurban hayvancılığı altında değerlendirilerek endemik çeşitliliğimiz korunmalıdır ve ekonomiye kazandırılmalıdır. Bu fonksiyonlara hizmet eden et, süt, ham madde üretiminin yönetilmesi ve destekleme politikalarının uygulanmasında işletmeleri sanayi ve aile işletmeleri başlığı altında sınıflandırmalıyız. Bakanlık tarım alanlarımızı havza modeli ile yönetme sistemine geçmiştir. Hayvancılığımızı da tarım havzalarımızla koordineli bir şekilde yönetmek için hayvancılık havzaları modeli benimsenmelidir. Böylece hayvanlarımızı doğdukları yerde doyurmuş ve gereksiz işletme maliyetlerinden tasarruf etmiş oluruz. Toptan ve perakende pazarlarda satışa sunulmuş et, kuş başı ve kıyma gibi ürünler belli bir kalite sertifikasyonuna tabii tutulmamaktadır. Satış fiyatları arasındaki yarışma tüketici tarafından ayırt edilememektedir. Bu sebeple son ürün etiketlerinde ırk, tür, yaş gibi ayrıntılarının belirtilmesi bu karşılıklılığı gidermektedir. Kısa vadede karşılaştığımız sorunlara yara bandı çözümler üreterek önümüzü engelleri aşıyoruz. Hayvancılıkta sürekli ve kalıcı kalkınmayı hedefliyorsak kısa, orta, uzun vadeli senaryolar hazırlanmalı ve kararlılıkla uygulanmalı" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan ise, "Göreve geldiğiniz günden bu yana özverili, azimli ve halktan yana halk için çalışmalarınızı, örnek teşkil eden radikal kararlarınızı milletimiz takdir ile izlemektedir. İnanıyoruz ki icraatlarınız inşallah meyvesini çok kısa bir süre de verecektir. Gazişehrimizin Tarım İl Müdürlüğü teşkilatı sektör içinde ki tüm müteşebbislerle koordineli bir şekilde çalışmaktadır. Allahın izni ile görev alanınızda başarınıza güvencimiz tamdır. Bundan sonraki çalışmalarınızda, ülkemiz için sorun oluşturabilecek unsurların bertaraf edilmesi için sektör içindeki reel sorunların milletimiz lehine üstüne gideceğinizden hiç bir şüphemiz yoktur. MÜSİAD bugün, 11 bini aşkın üyesi, yurt içinde 86 ve yurt dışında 68 farklı ülkede 181 noktada faaliyet gösteren yapısı ile dünyanın en geniş, en etkin STK kuruluşudur. Yeni dönemimizde, hem toplumsal hem de ekonomik hayata yönelik birçok projeyi hayata geçirme niyetindeyiz. Bunların fizibilite çalışmalarına başladık; hızlı bir şekilde projelerimizi üretmeye ve geliştirmeye devam ediyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana toplantımızın ana temasına hiç uzak olmayan bir konuyu defaatle gündeme getiriyoruz: faizsiz finans sistemi. Artık biliyoruz ki faizden uzak, yatırımcı ve üreticilerimizi zora sokmayan yeni bir sisteme ihtiyacımız var. MÜSİAD olarak finans piyasalarındaki opsiyonlarımızı çeşitlendirecek yeni bir yaklaşımın temel parametrelerini ortaya koyacağız. Ülkemizin ticari ilişkilerini geliştirmek, yeni yatırımlar için iş ortaklıklarına zemin hazırlamak zorundayız. Bu istişare toplantımızda, hayvancılık sektöründe ülkemizin geldiği noktayı masaya yatıracağımız gibi, dünyada sektör nereye gidiyor, ne gibi gelişmeler yaşanıyor ve biz bu gelişmelerin neresinde yer alıyoruz gibi konuları da tartışacağız. Gaziantep'in, hem Güneydoğu Anadolu hem de Türkiye için ticaretteki ve tarım ve hayvancılık sektöründeki önemi büyük. Buradan bugün, dünyanın 187 ülkesine ürün ihraç ediliyor" ifadelerine yer verdi.

"Sektörün önde gelenleriyle toplantılar yapmayı önemsiyoruz"

Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, sektörün önde gelenleriyle toplantılar yapmayı önemsediklerini belirterek, " Özellikle bölge ve ortak akıl toplantılarına önem veriyoruz. Sektörün paydaşları ile bir araya gelerek, politikalar oluşturmaya, atacağımız adımları belirlemeye önem veriyoruz. Çünkü buna ihtiyacımız olduğunu düşünüyoruz. Emek verenlerin, sermayesini ortaya koyanların ve bütün hayatını tarım ve hayvancılığa adayanların ne düşündüğünü ve hangi şartların içinde bulunduğunu bilmek ve adım atmanın önemli olduğunu düşünüyoruz. Tarımı konuştuğunuz zaman, yarınlarınız konuşuyorsunuz. Yarınlarınızı konuştuğunuzda, gıda güvenliğini konuşuyorsunuz. Artık tarım, sadece tarımsal faaliyet olmanın ötesinde, yavaş yavaş ülkelerin ulusal güvenliğini ilgilendiren, gıda güvenliği anlamında daha da gündem oluşturmaya başladı" şeklinde konuştu.

"Dünyada her yıl 1,3 ton gıda israf ediliyor"

Dünyada her yıl 1,3 ton gıdanın israf edildiğini belirten Daniş, "Bunlar gelecek anlamında gerçekten de ülkelerin politikalarını oluştururken dikkate almak zorunda olduğu verilerdir. Bununla birlikte dünyada her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini görüyoruz. Bizim de israf konusunda kat etmemiz gereken mesafenin olduğunu düşünüyorum. Ülkemizde 24 milyon hektar tarım alanımız bulunuyor. 14.6 milyon hektar mera alanı olduğunu görüyoruz. Meraya ayrı bir başlık açmak durumundayız. Meraların kullanımı üzerinde hala ciddi sorunlarımızın olduğu ve bu sorunları aşmamız gerektiğini düşünüyoruz. Hayvancılık konusunda ilk konu başlığımızın Mera olması gerektiğini düşünüyorum" sözcüklerini kullandı.

"60 milyar liranın üzerinde tarımsal hasılatımız var"

60 milyar liranın üzerinde tarımsal hasılatları olduğunu vurgulayan Daniş, "120 milyon ton bitkisel üretimimiz, 23 milyon ton hayvansal üretimimiz var. 60 milyar liranın üzerinde tarımsal hasılatımız var. Bununla birlikte 16.3 milyar dolarlık tarımsal ihracat gerçekleştiriyoruz. Bu bakımdan Avrupa'da birinci, dünyada ise yedinci sıradayız. Son 15 yılda tarımsal alanda, büyümeyi yakalayan bir tarım sektörümüz olduğu görülüyor. 80 milyon nüfusumuzu ve 5 milyon mülteciyi bu üretimimiz ile beslemeye çalışıyoruz. Tarımsal desteklere bakıldığında 2002 yılında 1.8 milyar olan desteklerimiz, 2018 bütçesinde 14.5 milyar liraya yükselmiş durumda. Geçen 16 yıla şöyle bir bakıldığında ise toplamda 118 milyar lira tarımsal destek sağladığımızı görüyoruz ki yüzde 30'unu da hayvancılığa verdiğimizi düşünürsek, hayvancılığa da ciddi katkılar verdiğimizi söyleyebiliriz" sözlerine yer verdi.

"Eti bir an önce ihraç etmemiz gerekiyor"

Et ithalatına ilişkin konuşan Daniş, "Hayvancılık noktasında kırmızı et, şuanda ithal ettiğimiz bir ürün. İthalatımızı biran önce sonlandırarak, ihracat eder bir hale gelmemi gerekiyor. Hayvansal üretim değerimiz 16 yılda 20 milyar liradan, 152 milyar liraya çıktı. Kırmızı et rakamlarına bakıldığında, TÜİK verilerine göre kişi başına kırmızı et üretimi 2002 yılında 6 kilogram, 2016 yılında ise 15 kilograma arttığını görüyoruz. Toplumun gelir seviyesinin artmasıyla beraber protein ihtiyacını geleneksel tüketim alışkanlıkları ile kırmızı etten karşılıyor ve kırmızı et tüketimimiz artıyor. En azından 3-4 yıl içerisinde kırmızı et ithalatını durdurma noktasındaki politikalarımızın ne olacağını son noktaya geldiğimizi belirtmek isterim. Çalışmalarımızın sonunda kırmızı et konusunda kendine yeten bir ülke olma noktasında ilerliyoruz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Moderatörlüğünü, MÜSİAD Gıda Tarım Üst Kurulu Başkanı Dr. Halim Aydın'ın yaptığı panelde, Konunun uzmanları, Prof. Armağan Hayırlı, Doç. Dr. Mehmet Cengiz, Haydar Demirezer ve Yem Bitkisi Uzmanı Eşref Şekerli, görüşleriyle devam etti. Panel, Türkiye'nin dört bir yanından gelen konu ile alakalı uzman ve üyelerinin bakanlık üst bürokratlarına yönelttiği soru ile son buldu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Erdoğan Mehmet Daniş Gaziantep Ak Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title