Hayvanların Su İhtiyacını Erittikleri Karla Karşılıyorlar
Eruh'ta otlatmak için Çirav Dağı'na çıkarılan hayvanların su ihtiyacı, mağaralar ile çukurda saklanan karın eritilmesiyle gideriliyor Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili Aydın: "Vatandaşlar havanların su ihtiyaçlarını karşılamak için değişik yöntemlere başvurabiliyor"
ZEKERİYA GÜNEŞ/NURETTİN KİLİS - Eruh ilçesinde vatandaşlar, otlatmak üzere Çırav Dağı eteklerine götürdükleri havanlarının su ihtiyacını erittikleri karla karşılıyor.
Yaz aylarında Eruh'a 20 kilometre uzaklıktaki Çirav Dağı'na hayvanlarını otlatmaya götüren vatandaşlar, hayvanların su ihtiyacını dededen kalma yöntemlerle gideriyor. Dağ eteğinde kazdıkları kuyular ile mağaralarda kar biriktiren vatandaşlar, yaz ayında bunları eritip, hayvanlarına içiriyor.
Dedelerinden öğrendikleri bu yöntemi kendilerinin de devam ettirdiğini belirten Nurcan Ete, bu sayede hayvanların susuzluktan ölmesini engellediklerini söyledi.
Kış aylarında zor şartlar altında karları mağaralara ve daha önceden açtıkları çukurlara taşıdıklarını kaydeden Ete, şöyle konuştu:
"Yaz aylarında buraya getirdiğimiz hayvanlarımıza su bulmak çok zor. Burada su bulamıyoruz. Yazın dağlarda su kaynakları kuruduğu için, kışın belli bölgelerde sakladığımız karı çıkarıp eritiyoruz. Su haline geldikten sonra hayvanlarımıza veriyoruz. Bu yöntemi dedelerimiz uygulamış bizde sürdürüyoruz. Kar suyu bulmasak hayvanlarımız susuzluktan ölür. Buralarda hayvancılık yapmak çok zor, sabah namazı ile birlikte geldiğimiz dağın zirve noktasında mağaralardaki karı testerelerle kesip hayvanlar için daha önce hazırladığımız plastik kovalara dolduruyoruz. Kovaları güneşe bırakıyoruz ve su oluyor. Hayvanlarımız da bu kar suyunu içiyor. Eve dönene kadar yatısı ezanı okuyor. Buralarda 3 ay boyunca hayvanımızı otlatıyoruz. Daha sonra sonbahar yaklaşınca hayvanlarımızı aşağı ilçeye doğru indiriyoruz."
"Kar suyu ile beslemezsek hepsi ölecek"
Yaz aylarında tükenen su kaynakları nedeni ile bölgede hayvancılığın zor şartlar altında yapıldığını ifade eden Bedri Teğin, bölgede su kaynağı bulunmadığı için büyük sıkıntı yaşadıklarını söyledi.
Kışın kazdıkları çukur veya mağaralara doldurdukları karı yaz aylarında çıkartıp erittiklerini, bu sayede hayvanlara su verdiklerini anlatan Teğin, "Hayvanlarımızı kış ayında sakladığımız kar suyu ile beslemezsek hepsi ölecek. Zor olmasına rağmen her yıl kış ve yaz ayında bu işle uğraşıyoruz. Bölgenin yakınlarında herhangi bir su kaynağı olsaydı hayvanlarımızı oraya götürüp bu eziyetli işle hiç uğraşmazdık" dedi.
"Su olmayan bölgelerde hayvancılık yapmak çok zor"
Eruh ilçesindeki su kaynağı bulunmayan bölgede yaşayan vatandaşların kar eriterek hayvanlara su verdiğini ifade eden Siirt Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkan Vekili M. Sıddık Aydın, şöyle konuştu:
"Eruh ilçemiz de su kaynağı olmadığı için vatandaşlar karı eriterek hayvanlarına su veriyorlar. Hayvanlar susuzlukta ölüyor, kaynak su yetersiz. İnsanların nasıl su ihtiyacı varsa hayvanlarında aynı suya ihtiyacı var. Vatandaşlar havanların su ihtiyaçlarını karşılamak için değişik yöntemlere başvurabiliyor. Ama genellikle bölgede su olmadığı için insanlar yaz aylarında hayvanlarını daha sulu bölgelere götürüyorlar. Su olmadığı bölgelerde hayvancılık yapmak çok zordur. Üyelerimiz bölgede nerede suyun olduğunu ve nerede olmadığı çok iyi biliyorlar. Susuz olan bölgelerimizde var ve orada hayvancılık yapmak çok zor şartlar altında yapılıyor." - Siirt