Hazreti Yunus'un Türbesine Ziyaretçi Akını
Musul'daki Hazreti Yunus Peygamberin türbesi olarak bilinen tarihi mekan ziyaretçi akınına uğruyor Hazreti Yunus Camisi imamı Şema: "Türk hacılar, eskiden Hazreti Yunus'un türbesini ziyaret ettikten sonra hacca giderlerdi" "Buraya gelen insanlar, Hazreti Yunus'un duasını ve tövbesini tekrar ediyor. Kimi af dilemeye geliyor, kimisi de dualarda bulunarak dileğinin kabul edilmesini arzuluyor"
Irak'ın Musul kentinde, Hz. Yunus Peygamberin türbesi olarak bilinen tarihi mekan, ziyaretçi akınına uğruyor.
Kur'an-ı Kerim'de, kendisinden "balığın karnındaki peygamber" diye söz edilen Hz. Yunus'un türbesi, Yunus Peygamber Tepesi'nde bulunuyor.
Aynı zamanda "Tövbe Tepesi" olarak da adlandırılan türbe, yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Binlerce yıllık geçmişe sahip türbe, çevresiyle bölgenin inanç turizmi açısından ilgi odağı olmasını sağlıyor.
"Türk hacıların uğrak yeriydi"
Hz. Yunus Camisi imamı Abdulvahhab Şema, AA muhabirine yaptığı açıklamada, türbeye birçok ülkeden ziyaretçi geldiğini belirterek, "Türk hacılar, eskiden Hz. Yunus'un türbesini ziyaret ettikten sonra hacca giderlerdi. Fas, Sudan, Malezya ve Hindistan'dan ziyaretçilerimiz var. Bölgemiz, türbe sayesinde inanç turizminin merkezi oldu" dedi.
Musul'daki güvenlik sıkıntılarına dikkati çeken Şema, "Eğer güvenlik sorunu olmasaydı daha fazla insan, Hazreti Yunus Peygamberin türbesini ziyarete gelirdi" diye konuştu.
"Yunus Peygamberin duasını tekrarlıyorlar"
Yunus Peygamberin balık tarafından yutulduktan sonra hatasını anladığını ve tövbe ederek kurtulduğunu anlatan Şema, "Buraya gelen insanlar da, Hz. Yunus'un duasını ve tövbesini tekrar ediyorlar. Kimi af dilemeye geliyor, kimisi de dualarda bulunarak dileğinin kabul edilmesini arzuluyor" ifadelerini kullandı.
Iraklı Mervan Salih (43), Yunus Peygamberin mezarını sık sık ziyaret ettiğini belirterek, şöyle konuştu:
"Kısa bir süre önce tutuklandım, daha sonra serbest bırakıldım. Bu mekana her gelişimde, huzur buluyorum. Hz. Yunus, nasıl balığın karnında zor durumdayken Rabbim, onu kurtardıysa benim de iç sıkıntılarımı bu mekan gideriyor."
Muhsin Ömer Mahmut da sınavlarda başarılı olmak isteyen öğrencilerin ve çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin türbeye geldiklerini söyledi.
"İnsanlar Irak'ın huzuru için dua ediyor"
Esnaf Abdulhadi Ömer ise çocukluğunda bölgede yaşanan barış ve huzur ortamını hatırlatarak, "Şimdiyse hayatımızda kan ve gözyaşı var. Musul'daki güvenlik ve huzur ortamı bozuldu. İnsanlar, Yunus Peygamberin türbesine gelerek, Irak'ın huzura kavuşması için dualar ediyor" dedi.
Kur'an'da Yunus Peygamberin hikayesi
Kur'an-ı Kerim'in Yunus Suresi adını, Yunus Peygamberden alıyor. Hikayenin ayrıntıları ise Saffat suresinde geçiyor. Tarihi kaynaklara göre Ninova halkına peygamber olarak gönderilen Hz. Yunus, 33 yıl halkını Allah'ın dinine davet eder. Kendisine bu süre içerisinde sadece iki kişi inanır. Bu durumun Hz. Yunus'un canını sıktığı, Allah'ın izni olmadan Ninova'dan ayrılıp Akdeniz'e kadar giderek bir gemiye bindiği aktarılır.
Hazreti Yunus'un bindiği gemi, denizin ortasına geldiğinde fırtına çıkar, gemidekiler orada günahkar birinin olduğunu, onu denize atarak fırtınadan kurtulacaklarını düşünür. Çekilen kura Hazreti Yunus'a çıktığı için denize atarlar ve onu büyük bir balık yutar. Yunus hatasını anlayıp balığın karnında dua eder ve duası kabul edilir. Saffat suresinin 145 ve 146'ıncı ayetlerinde, yaşananlar, şöyle anlatılıyor:
"Ama balığın karnında bizi andı, tesbih etti, biz de onu hasta bir halde ağaçsız, boş bir yere attık ve üzerine kabak türünden bir ağaç bitirdik." - Erbil