Haberler

Hekimlerin 'Torba Yasa' Tepkisi

Abone Ol

Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, doktorların meslekten men kararının Türk Tabipler Birliği (TTB) yerine Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesine, hastaların kişisel sağlık verilerinin paylaşılması gibi düzenlemeler içeren torba yasa...

Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, doktorların meslekten men kararının Türk Tabipler Birliği (TTB) yerine Sağlık Bakanlığı tarafından verilmesine, hastaların kişisel sağlık verilerinin paylaşılması gibi düzenlemeler içeren torba yasa tasarısına tepki gösterdi. Ertürk, "Bakanlık siyasi bir erktir. Hükümetin bakanı bunu yönetir. Alınan karar da siyasetin etkisinde kalır" dedi.

Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, tasarının Sağlık Bakanlığı'na doktorları, diş hekimlerini, sağlık personelini mesleklerinden geçici ya da sürekli men etme, diplomalarını iptal etme yetkisi tanıdığını söyledi. Tasarıda ayrıca, kişisel sağlık verilerinin paylaşılmasına ilişkin düzenlemenin de yer aldığını belirten Ertürk, sağlık kuruluşuna gidildiğinde verilen sağlık hizmetine dair kişisel bilgilerin rıza alınmadan bakanlık tarafından toplanmasının hasta mahremiyetini zedeleyeceğini vurguladı.

BAKANLIK SİYASİ ERKTİR

Ertürk, tasarının kanunlaşması halinde doktorların meslekten men kararının Türk Tabipler Birliği yerine Sağlık Bakanlığı tarafından verilecek olmasını, "Bakanlık siyasi bir erktir. Hükümetin bakanı bunu yönetir. Alınan karar da siyasetin etkisinde kalır" sözleriyle eleştirdi.

Meslekten men yetkisinin TTB'den Sağlık Bakanlığı'na geçmesinin, hekimlerin uzun yıllar emek verip aldıkları diplomayı, mesleki hayatını ve emeğini asılsız şikayetler sonucu kaybetmesine yol açacağına değinen Ertürk, tasarının TBMM'de onaylanmaması gerektiğini söyledi.

Meslekten men ile diploma iptali kararının TTB tarafından verilmesinin daha doğru olacağını savunan Ertürk, şöyle devam etti:

"Doktorlar tıbbi müdahale sırasında elinden gelen her şeyi yapar. Ancak zaman zaman hastayı kaybetmeye varan olumsuz durumlarla karşılaşılır. Bu tasarının kanunlaşması halinde siyasetin elinde insanlar hekimlere karşı silah olarak kullanılır."

HASTA MAHREMİYETİ PAYLAŞILAMAZ

Antalya Tabip Odası Başkanı Ertürk, çok sayıda tıp fakültesi açarak yeni mezunlar vermek yerine öğretim elemanıyla, teknik donanımıyla kaliteli eğitim veren fakülteler kurarak iyi hekim yetiştirilmesi gerektiğini söyledi. Kişisel sağlık verilerinin Sağlık Bakanlığı tarafından toplanmasına ilişkin düzenlemeyi de eleştiren Ertürk, "Sağlıkta hekim aracıdır. Hekime mahremiyetini açan kişilerin bilgisini paylaşamazsın" dedi.

Tasarı ile kişilerin kaç kürtaj olduğu ya da doğum yaptığı, son adet tarihi, depresyon sebepleri gibi bilgilerin bakanlık tarafından kayıt altına alınmasının mahremiyet konusunda endişelere yol açacağını dile getiren Ertürk, bazı insanların eşiyle bile paylaşmaktan kaçındığı rahatsızlıkları olduğunu ve bunları paylaşmak istemediği takdirde gizli kalması gerektiğini hatırlattı. Ertürk, sağlık kuruluşlarına gidenlerin aldığı sağlık hizmetine dair bilgilerin nasıl muhafaza edileceği ya da paylaşılacağı konusunda soru işaretleri bulunduğuna da dikkati çekti.

RUHSATSIZ SAĞLIK HİZMETİ

Tabip Odası Başkanı Ertürk, tasarıda 'ruhsatsız sağlık hizmeti sunma' adı altında hekime yönelik yeni suçların da oluşturulduğunu belirtti. Tasarıda ruhsatsız çalıştığı belirlenen hekime bir ila 3 yıl hapis cezası ve 100 bin güne kadar adli para cezası öngörüldüğünü ifade eden Ertürk, kanunen Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatsız çalışan kişilerin işyerlerinin kapatıldığını hatırlattı. Bununla birlikte yine tasarıda tıbbi müdahale kursu alan asker ve polise acil olaylarda hasta ya da yaralı hastaneye gidene kadar hayatta kalması için müdahale etme yetkisi tanındığını kaydeden Ertürk, "Hekim acil durumlarda görevini yapamazken, tıp eğitimi almamış kişilerin olaylarda tıbbi müdahale yapması çok yanlış bir uygulama. Tıp etiğine aykırı" diye konuştu.

DÜNYA TIBBINA HANÇER

Van depreminde ya da diğer doğal afet durumlarında kurulan çadırlarda ya da belirlenen yerlerde hekimlerin sağlık hizmeti verdiğini hatırlatan Ertürk, tasarının Gezi Parkı protestolarında da olduğu gibi kurulan revirde sağlık hizmeti veren doktorları suç işlemiş sayabileceğini anımsattı. Acil durumlarda sağlık hizmeti vermeye çalışan hekimlere ruhsat sorulmasının çok yanlış bir uygulama olacağına dikkati çeken Ertürk, şunları söyledi:

"Tasarı yasalaşırsa dünya tıbbına vurulan en büyük hançer olur. Öfkeyle, hekimleri cezalandırmak için gündeme getirilmiş bir tasarı bu."

Antalya Tabip Odası Başkanı Can Ertürk, acil olaylarda Hipokrat yemini eden hekimlerin öncelikle insan yaşamını kurtarmayı düşüneceğini hatırlattı. Ertürk, tasarının iptal edilmesi gerektiğini vurguladı. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Sağlık Bakanlığı Can Ertürk Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title