Haberler

Helenistik Dönemin 2 Bin 200 Yıllık Spor Okulu Ayağa Kaldırılıyor

Abone Ol

Yatağan ilçesindeki dünyanın en büyük mermer kenti Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Helenistik dönemin ihtişamını yansıtan 2 bin 200 yıllık Gymnasion'daki (spor okulu) kazı çalışmalarında kurtarılan sütunlar, vinç yardımıyla ayağa kaldırılıyor Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Söğüt: "Spor.

DURMUŞ GENÇ - Stratonikeia Antik Kenti'nde bulunan 2 bin 200 yıllık Gymnasion'daki (spor okulu) kazı çalışmalarında kurtarılan sütunlar, vinç yardımıyla ayağa kaldırılarak bölgenin eski ihtişamına kavuşması için çalışma yürütülüyor.

Stratonikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Stratonikeia Antik Kenti'nin birçok bölgesinde kazı çalışması yürütüldüğünü söyledi.

Söğüt, antik kentte bulunan 2 bin 200 yıllık Gymnasion'un her geçen gün biraz daha gün ışığına çıktığını, antik kentteki en anıtsal yapılardan biri olan Gymnasion'un ayağa kaldırılması için ciddi anlamda çalışma yaptıklarını dile getirdi.

Spor okulunun mimari anlamda çok ihtişamlı bir yapı olduğunu dile getiren Söğüt, "Spor okulu Stratonikeia Antik Kenti'nin en büyük yapılarından. Hatta Anadolu'da bilinen en büyük yapılardan birisi. 2 bin 200 yıllık yapının 3D yöntemi ile tüm mimari elemanları görüp antik dönemde yapının hangi şekilde olduğunu belirledik" dedi.

Yapıyı ayağa kaldırmak için kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan 2 bin 200 yıllık sütunları vinç yardımıyla düzenlediklerine işaret eden Söğüt, "Buradaki yarım yuvarlak bir alanın her iki tarafındaki kare mekanları şu an biliyoruz. Kentte yürüttüğümüz çalışmalar Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından karşılanıyor. Sütunları ayağa kaldırmak için kullandığımız vincin kirası da Pamukkale Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimi tarafından rektörümüzün desteğiyle karşılanıyor" dye konuştu.

Gymnasion'un bir kısmının köy meydanının altında kaldığını vurgulayan Söğüt, şöyle konuştu:

"Bunun için kuzey mekanları açarak buradaki yıkanma, yağlanma, pudralanma ve gençlerin tarih, felsefe gibi dersleri aldıkları mekanları düzenleyip burayı insanların daha rahat gezebilecekleri bir alan haline getirmeye çalışıyoruz. Onunla ilgili çalışmalarımız başladı ve aşama aşama devam edecek."

Söğüt, kentin bütününde 3D yöntemi ile tüm mimari elemanları görüp antik dönemde yapının hangi şekilde olduğunu belirlediklerini, kazıda görev yapan bir ressam tarafında da karakalem çalışması ile yapıların ayağa kaldırıldığını dile getirdi.

-"Osmanlı Dönemi taş döşeli yollardan kente giriş"

Osmanlı Dönemi'ne ait taş döşeli yolların antik kentin tamamında birebir takip edilebildiğine işaret eden Söğüt, bu özelliğin başka hiçbir antik kentte bulunmadığına vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Kente gelen ziyaretçiler Osmanlı Dönemi taş döşeli yollardan geçerek spor okulunu gezebiliyorlar. Kentin genelinde bunu çözmüş durumdayız. Bu olay hem antik kente hem de buraya gelen ziyaretçilere inanılmaz bir katkı sağlıyor. Spor okulunun hem kuzey hem de güney tarafından gelen ziyaretçiler Osmanlı Dönemi taş döşeli yollardan buraya ulaşabiliyorlar."

Spor okulunun mimari anlamda çok ihtişamlı bir yapı olduğunu anlatan Söğüt, "Sadece Gymnasion'un içi değil dışı da çok güzel. Dış tarafında da Helenistik dönemin en gösterişli yapıları, sütunlar, dorik yapılar var. İçinde de Helenistik dönemde Mısır'da örnekleri görülen ve sonrasında Anadolu'da ilk örnekleri görülen akansu yapraklarının içinden çıkan dorik sütunlarının olduğu gösterişli cephe düzenlemeleri ve taş içi elamanlar var. Bunların hepsini ziyaretçilere aşama aşama göstereceğiz" dedi.

Söğüt, çalışmalar tamamlanıp yapıdaki bilimsel verilerin elde edilmesinden sonra antik kenti gezen ziyaretçilerin yapı hakkında bilgi sahibi olmasını amaçladıklarını ifade etti. - Muğla

Kaynak: AA / Güncel

Bilal Söğüt Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title