Haberler

Helikopterde Ölenlere DNA Testi Yapılacak

Güncelleme:
Abone Ol

Muğla'nın Köyceğiz ilçesine bağlı Otmanlar Köyü yakınındaki orman yangınına müdahale ederken düşerek yanan 5 personelin kimlikleri teşhis edilemedi.

Muğla'nın Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü yakınındaki orman yangınına müdahale ederken düşerek yanan söndürme helikopterindeki 3'ü Rus, 2'si Türk 5 personelin cesetleri tanınmayacak durumda olduğu için teşhis edilemedi. Kazada ölen Türk pilot Atıf Ateşok'un oğlu, babasını kolundaki saatten tanıdığını, ancak kesin sonuç için DNA testi yapılacağını söyledi. Gözyaşlarına hakim olamayan Orman Muhafaza Memuru Orhan Çelik'in babası Aydın Çelik ise, "Son sortiyi yapacaklarmış. Havalanmadan önce 2 ton yakıt almışlar. Acımız büyük" dedi.

Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü yakınındaki Eğridere Mevkii'nde önceki gün orman yangını çıktı. Bölgenin dağlık olması nedeniyle havadan helikopter ve uçaklarla müdahale edildi. Zaman zaman kontrol altına alınan yangın yeniden başladı. Yangın dün tam olarak kontrol altına alındı ve soğutma çalışmalarına başlandı. Soğutma çalışmalarına katılmak üzere Fethiye'de konuşlu KA-32T tipi Rus yapımı yangın söndürme helikopteri de bölgeye sevk edildi. Saat 15.20 sıralarında, içinde Türk pilot Atıf Ateşok, orman muhafaza memuru Orman Çelik, Rus pilotlar Alexander Gavrilov, Nikolay Atepalikhin ile teknisyen Sergey Khorokhorin'in bulunduğu helikopter, Eğridere Mevkii'ndeki Kepez yangın söndürme kulesi yakınlarında düştü. Bölgede yapılan arama çalışmalarının ardından enkaza ve helikopterdeki 5 kişinin cesetlerine ulaşıldı. Helikopterden geriye metal yığını kalırken, 5 personelin de yanmış cesetleri bulundu.

NOKTA ATIŞI YAPMAK İSTEMİŞLER

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, kazanın hemen ardından bölgeye gidip incelemelerde bulundu, kazayla ilgili bilgi aldı. Kurtulmuşlu, "Çok elim bir kaza yaşadık. Genel Müdürlüğümüzün kiraladığı Rus yapımı helikopterlerden biri yangına müdahale ederken düştü. Personelimizin 5'ini de kaybettik. Bölgedeki üç-beş ağaç yanmasın diye isabetli su atmak için kendilerini riske atarak alçak uçuş yaparken başlarına bu olay geldi. Bambi denilen su haznesi suyunun ani boşaltımı sonucu helikopterde bir güç kaybı meydana geliyor. O sorada bambi paketinin kovası aşağıda ağaca veya bir taşa takılıyor, onu kurtaramamışlar, helikopter de irtifa kaybederek düşmüş. Arazi de çok sarp. Helikopter düştükten sonra yuvarlanmış ve yakıt alev almış. İçindeki çok değerli beş arkadaşımız orman için, yeşil için hayatlarını feda etmişlerdir. Biz onlara yangın şehidi diyoruz" dedi

BABASINI KOLUNDAKİ SAATTEN TANIDI

Yüklenici firmada görev yapan Türk pilot 61 yaşındaki Atıf Ateşok'un, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nda görev yaptığı ve 1992 yılında pilot binbaşı rütbesindeyken emekliye ayrıldığı ve bir süre sonra da Orman Genel Müdürlüğü'nde görev yapmaya başladığı bildirildi. Evli ve iki çocuk babası Ateşok'un acı haberi alıp İzmir'e gelen oğlu Alptuğ Ateşok, babasının Adli Tıp Kurumu Morgu'ndaki cesedini kolundaki saatten tanıdığını ifade etti. Alptuğ Ateşok, "Babamı kolundaki saatten tanıyıp teşhis ettim. Ancak kesin sonucun belirlenmesi için DNA testinin yapılacağını söylediler. Bunun da bir hafta ile 10 günü bulacağını belirtiler. Üzgünüz, keşke böyle bir şey yaşamasaydık" diye konuştu.

ALTI YIL ÖNCE GÖREVE BAŞLADI

Orman Genel Müdürlüğü'nde 2006 yılında göreve başladığı öğrenilen orman muhafaza memuru 31 yaşındaki Orhan Çelik'in bekar olduğu belirtildi. Üzümlü Orman İşletme Şefliği'ne bağlı görev yapan Orhan Çelik'in babası Aydın Çelik ile annesi Emine Çelik, İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na gelip evlatlarını görmek istedi. Acılı çift gözyaşlarına boğuldu. Talihsiz baba, "Helikopter son sorti için gitmiş ve havalanmadan önce de 2 ton yakıt almış. Kazayı oğlumun şefi, cep telefonumdan arayıp bildirdi. Bu acıya nasıl dayanırız" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

RUS HELİKOPTERLERİN İLK KAZASI DEĞİL

Rus yapımı helikopterler, Rusya Federasyonu tarafından 1995 yılından itibaren Akdeniz'e kıyısı olan ülkelere, orman yangınlarına müdahalede kullanılması için kiralamaya başlandı. Özel firmalar aracılığıyla Türkiye tarafından ilk kez 2004 yılında kiralanan helikopterlerin üretim yılı ise 1960. Orman ve Su işleri Bakanlığı tarafından ilk etapta 6 helikopter kiralanırken, yangın söndürmedeki faydasının görülmesi üzerine her yıl 20 ile 23 arasında helikopter kiralanmaya başlandı. Türkiye'nin kiraladığı Rus yapımı helikopterlerden 2004 yılından bu yana 5'i çeşitli nedenlerle düştü. Bu kazalarda, 10'u yabancı 6'sı Türk toplam 16 kişi hayatını kaybederken, 8'i de yaralandı.

İŞTE O KAZALAR

Bambi denilen su taşıma haznesiyle yaklaşık 2.5 ton su taşıyan helikopterlerin karıştığı ilk kaza 2004 yılında Milas'ta oldu. Muğla'nın Milas İlçesi'ne bağlı Pınarlıbelen Köyü'nde çıkan orman yangınına müdahale eden helikopter güç kaybı sonucu düştü. Kazada 3 Rus ve 2 Türk personel hayatını kaybetti. İkinci helikopter kazası, 2006 yılında Antalya'nın Kaş İlçesi'nde meydana geldi. Gölete düşen helikopterdeki 5 kişi yaralı olarak kurtuldu. Yaralılar arasında bulunanlardan Atıf Ateşok, dün meydana gelen kazada o kadar şanslı olamadı ve hayatını kaybetti. Bir başka kaza 2009 yılında yine Milas İlçesi'nde meydana geldi. Geyik Barajı'na düşen helikopterde bulunan 2 Türk hayatını kaybederken 3 Rus ise yaralı olarak kurtuldu. Dördüncü kaza, geçen Nisan ayında oldu. Romanya'dan havalanıp Marmaris'e gitmek üzere yola çıkan helikopter, kalkıştan 40 dakika sonra teknik bir arıza nedeniyle düştü. Bu kazada 4 Rus hayatını kaybetti. Son kaza ise dün Köyceğiz İlçesi'ne bağlı Otmanlar Köyü'nde meydana geldi. Son kazada, 3 Rus ve 2 Türk hayatını kaybetti.

CENAZE TÖRENİ İÇİN DNA TESTİ BEKLENECEK

Son kazada hayatını kaybeden 5 personelin ailelerinden alınacak olan kan örnekleriyle DNA testi yapılacağı, kimliklerinin belirlenmesinin ardından da 3 Rus pilotun ülkelerine gönderileceği ifade edildi. Türk pilot Ahmet Atıf Ateşok'un İzmir'de, orman muhafaza memuru Orhan Çelik'in de Manisa'da toprağa verileceği belirtildi. Rus pilotların ailelerinin de önümüzdeki Pazartesi günü İzmir'e gelecekleri belirtildi.

MS,AB,Sİ,CK,BK,MO (AÖ/AAA)

-----------KUTU---------

Bugüne kadar orman yangınlarıyla mücadelede 108 kişi öldü

HELİKOPTER kazasının ardından, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya Orman ve Su İşleri Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuş, İzmir Orman Bölge Müdürü İbrahim Aydın, Rusya Federasyonu İzmir Fahri Konsolos Yardımcısı Lilia Gökova katıldı. Bakan Yardımcısı Dr. Nurettin Akman, Türkiye'de 1968 yılından bugüne kadar orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarında 108 şehit verildiğini söyledi. Bunlardan 7'sinin Rus pilot olduğunu ifade etti.

ORMANLARI MENFAAT İÇİN YAKIYORLAR

Bakan Yardımcısı Dr. Akman, bu yıl 10 Ağustos 2012 tarihi itibarıyla Türkiye genelinde toplam 1161 orman yangını çıktığını ve 3 bin 156 hektar orman alanının zarar gördüğünü belirterek, "5-10 Ağustos tarihleri arasında 90 yangın çıkmış olup, toplam 686 hektar alan zarar görmüştür. Bu yangınların ana sebebi son 5 gündeki aşırı sıcak, düşük nem ve şiddetli rüzgardır. Bunun yanında 2-3 yangının, çıkış şekli ve zaman itibarıyla kasıt şüphesi taşıdığı düşünülmektedir. Buradaki kastın terör amaçlı olmadığını belirtek isteriz. Yangınlar İnsanlar tarafından basit bir takım menfaatlar için çıkartılıyor. Kasıtlı çıkan yangınla özellikle şiddetli rüzgarın olduğu günler çakırtılıyor. Bu ağustos ayı içinde 15 büyük yangın çıktı"dedi. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orhan Çelik Köyceğiz İzmir Muğla Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title