Hemşire Adayları Olay Yeri İncelemesi Yapıp Delil Topladı
İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün birlikte düzenledikleri “Adli Hemşirelik: Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu çalıştay, Alev Ofluoğlu Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Çalıştayda, temsili olay yerinde delillerin nasıl toplanması gerektiği anlatıldı.
Çalıştaya Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. H. Hüsnü Gündüz, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İmer Okar, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Ersi Abacı Kalfoğlu, Colorado Üniversitesi Öğretim Üyesi Virginia A. Lynch, İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şevki Sözen, Girne Amerikan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mira Rana Gökdoğan, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Kevser Korel ile çok sayıda akademisyen, hemşire ve öğrenci katıldı.
TÜBİTAK tarafından desteklenen çalıştayın açılış konuşmasını, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersi Abacı Kalfoğlu yaptı. Prof. Dr. Kalfoğlu, adli hemşireliğin ülkemizde akademik anlamda 1997’den bu yana konuşulan bir konu olmasına rağmen uygulamaya yönelik çok fazla bir çalışma olmadığını belirtti. Kalfoğlu, “Adli hemşirelerimizin sayısı az ve görev tanımları da tam olarak belli değil. Bizim bu çalıştayı yapmaktaki hedeflerimiz meslek ile ilgili farkındalık oluşturmak, adli hemşireliğin ne olduğunu anlatmak, bu konuda neler yapılabileceğini tartışmak, hemşirelik okuyor olan öğrencilere bu işin önemini ve geleceğini anlatmak” dedi.
Adli hemşireliğin çok önemli bir konu olduğunu söyleyen Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Demir Budak, konunun tartışılıp konuşulmasına zemin hazırlayan öğretim üyelerine teşekkürlerini iletti. Dünyada adli hemşireliği 20 sene önce başlatan Colorado Üniversitesi Öğretim Üyesi Virginia A. Lynch, ise çalıştaya katılmaktan çok mutlu olduğunu ifade etti. Lynch, Adli Tıp Hemşirelik Çalıştayı’nın, ders görmüş, teorik bilgisi olan öğrencilere pratik bilgi sağlamayı amaçladığını belirterek, öğrencilere, hastalara, hastaneye ve olay yerindeki polislere olan sorumluluklarını nasıl yerine getireceklerine dair tecrübe sağladığını ifade etti.
Lynch, hemşire adaylarının, öncelikli olarak çalışmaya devam etmeleri ve yeni şeyler öğrenmek için fırsatları kovalamaları gerektiğini vurgulayarak, “Biz onlara bu çalıştayda elimizden geldiğince tecrübe kazandırmaya çalışıyoruz ama gerçek tecrübe kazanmak için başvurabilecekleri, çalışabilecekleri yerleri kendileri bulması lazım. Bunlar, eğitim alma imkanı sağlayan polislerin, acil müdahale ekiplerinin ve adli patologların yanında çalışmak. Onların arkasında gölge olmaları ve tecrübe edinmeleri büyük önem taşıyor’’ diye konuştu.
Çalıştayın ikinci gününde konuşmacı olarak katılan adli tıp uzmanı Prof. Dr. Sevil Atasoy, her sağlık kuruluşunda mutlaka adli hemşirelerin görev yapması gerektiğini söyledi.
Seri cinayetler işleyen hemşireler konusuna da değinen Atasoy, sağlık kuruluşlarında görev yapan yöneticilerin dikkatli olmalarını ve bu tür rahatsızlığı bulunan hemşirelerin tespit edilerek gerekli işlemlerin bir an evvel yapılmasının önemine dikkat çekti.
TEMSİLİ OLAY YERİ OLUŞTURULDU, DELİLLER TOPLANDI
Konferans salonu sahnesinde İstanbul Emniyet Müdürlüğü Olay Yeri İnceleme Uz. Yrd. Ali Osman Elmas, temsili olay yerine yerleştirilen delililerin nasıl toplanması gerektiğini anlattı. Elmas, suç mahalline gelen olay yeri inceleme ekibinin ilk önce mevcut halinin fotoğraf ve kamera ile görüntülerinin alınması gerektiğini, daha sonra önlük, eldiven, galoş ve bonelerini takan görevlilerin bulguları toplayarak laboratuvarlara gönderdiklerini ve delil olup olamayacağına karar verildiğini anlattı. Elmas, olay yeri mizanseni üzerinde delil toplama, fiziksel delil, biyolojik delik, eser delil, delil transferi, delil teslim zincirinin fiilen toplanması ve toplama tekniklerini anlattı. Bulguların tek tek nasıl toplandığını göstererek anlatan Elmas’ın temsili olay yeri inceleme sunumu, çalıştaya katılanlar tarafından ilgi ile takip edildi.
PENBE KOÇ