Haberler

Her Kurumun Dijital Felaket Kurtarma Planı Olmalı

Güncelleme:
Abone Ol

Dijital felakete hazırlıklı olmanın yolu felaket senaryolarını tanımlamaktan ve onlara göre önlem almaktan geçiyor.

Double-Take İş Sürekliliği ve Bilgi Güvenliği Toplantısı Rixos Grand Ankara otelinde gerçekleştirildi. Kamu ve özel sektör bilişim yöneticilerinin büyük ilgi gösterdiği toplantıda iş sürekliği, dijital felaketlerden korunma ve hazırlıklı olmanın yolları masaya yatırıldı.

Farklı senaryoların ve yöntemlerin ele alındığı toplantıda Double-Take Teknik Müdürü Erkan Tuğral, kurumların felaket kurtarma planlarının hazır olması gerektiğini belirtti. Atatürk Orman Çiftliği Bilişim Yöneticisi Can Ersoy sadece yedekleme ünitesi kullanmanın yeterli olmadığını, en iyi yedeğin açılan yedek olduğunun unutulmaması gerektiğini belirtti.

Bir kurumu taşıyan en değerli bilgiler günümüzde artık bilgisayarların disklerinde saklı. Ancak herhangi bir donanım arızası, bina hasarı, bölgesel elektrik kesintisi ya da çevresel-doğal felaketler, bütün değerli verilerin bir anda yok olmasına neden olabiliyor. Veri kurtarma çözümleri konusunda dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan Double-Take Teknik Müdürü Erkan Tuğral'a göre, birçok firmanın felaket kurtarma planını uygulamaya sokarken yaşadığı en büyük sıkıntı, bu işe başlayabilmek.

Veri kaybının yüzde 42'si donanım hatasından kaynaklanıyor

Kurumların, uygulamalarının felaket ve çökme anlarında bile ayakta ve çalışır durumda kalmasını istediklerini ama bunun için yeterli kaynağı aktarmadıklarını belirten Erkan Tuğral yapılan araştırmalara göre veri kaybının nedenleri içerisinde yüzde 42 ile donanım hatasının ilk sırada geldiğini, bunu yüzde 30 ile insan hatası ve yüzde 13 ile yazılım hatasının takip ettiğini söyledi.

Kurumların felaket planları yok, yedekleme yönetimi yetersiz

Erkan Tuğral toplantıda yaptığı konuşmada kurumlarda yapılan işlerin yüzde 90'ının bilgisayarlar üzerinden gerçekleştiğini, ERP, İş Zekası, CRM gibi iş uygulamalarının kullanımının hem özel hem de kamu kurumlarında yaygınlaştığını vurguladı. Tuğral tüm bunlara karşın kurumların çoğunun felaket planlarının olmadığını, yedekleme yönetiminin istenilen düzeye erişemediğini ve felaket testlerinin düzenli olarak yapılmadığını belirtti. Tuğral bilgi yönetiminin bu kadar önemli olduğu bir dönemde kurumlardaki sunucuların altı saat ya da iki gün kapalı kalması nedeniyle verilerin kısmen ya da tamamen kaybedilmesinin sıklıkla yaşanan durumlar olduğunun altını çizdi. Donanım, uygulama hataları, yangın, sel gibi nedenlerden kaynaklanan dijital felaketlere yönelik felaket senaryolarının hazırlanması ve belirlenen zaman dilimlerinde test edilmesi gerektiğini söyledi.

En iyi yedek açılan yedektir

Toplantı çerçevesinde Atatürk Orman Çiftliği Bilişim Yöneticisi Can Ersoy kurum olarak gerçekleştirdikleri çalışmalar ile ilgili olarak katılımcılara bilgi verdi. Kurum olarak her geçen gün artan veriyi en iyi şekilde yönetmeye çalıştıklarını belirten Ersoy belirsizliklere ve sürprizlere karşı hazırlıklı olamaya çalıştıklarını belirtti. Farklı felaket senaryoları hazırladıklarını ve bunları uygun zamanlamalar içerisinde test ettiklerini belirten Ersoy dakikalar içerisinde sistemi tekrar kurabilmeyi başardıklarını söyledi. Günümüzde yedek almanın yeterli olmadığının altını çizen Can Ersoy en iyi yedeğin açılan yedek olduğunu vurgulayarak uyguladıkları yöntemler her ihtiyaç duyduklarında yedekleri açabilmekten dolayı kendilerini başarılı gördüklerini vurguladı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Rixos Grand Ankara Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title