"Her Şey Ele Alınır"
Dışişleri Bakan'ı Davutoğlu Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri talep edeceğine ilişkin konuştu.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin NATO'dan Patriot füzeleri satın alacağı ve Suriye sınırına Patriot bataryası yerleştireceğine yönelik iddialarla ilgili, NATO'nun tüm üyeleri savunmakla mükellef olduğunu hatırlatarak, ''İhtimaliyat hazırlıkları çerçevesinde her şey ele alınır'' dedi.
Türkiye'nin AB Daimi Temsilciliği'nde basın toplantısı düzenleyen Davutoğlu, Suriye kaynaklı gelişmelerle ilgili Türkiye'nin birkaç kez NATO'yu olağanüstü toplantıya çağırdığını ve müttefiklerini bilgilendirdiğini anımsattı.
Türkiye'nin bir talebi olmasa bile NATO'nun Türkiye dahil tüm üyelerini korumak için kendi hazırlıklarını yaptığına işaret eden Davutoğlu, Suriye krizinin Akçakale'ye düşen top mermisi ve Akdeniz'de düşürülen Türk uçağı vesilesiyle zaten Türkiye tarafından NATO'nun gündemine getirildiğini vurguladı.
Davutoğlu, NATO'yla istişarelerde Patriot füzelerinin gündeme gelip gelmediği sorusu üzerine, her türlü riske karşı alınacak her türlü savunma tedbirinin konuşulmasının normal olduğunu söyledi. Suriye'deki kimyasal ve biyolojik silahların uluslararası kamuoyundaki endişeleri artırdığının hatırlatılması üzerine Davutoğlu, ''Risklerden bir tanesini söylediniz'' dedi.
YEMEN'E SİLAH SEVKIYATI İDDİALARI
Davutoğlu, Türkiye'den Yemen'e silah taşındığı iddialarıyla ilgili soruya karşılık da ''Bu konuyu araştırıyoruz. Hiçbir şekilde Türkiye'den herhangi bir ülkeye hiçbir silah sevkıyatı yapılmaz. Hele hele Yemen gibi dost ve kardeş bir ülke için böyle bir şey söz konusu olamaz'' diye konuştu. ''Bizim için Yemen'de iki taraf yoktur'' diyen Davutoğlu, Türkiye'nin bu ülkede herhangi bir tarafı desteklemek gibi bir yaklaşımının olamayacağını belirtti.
Davutoğlu, hükümetin kontrolü dışında birilerinin böyle bir çaba içine girmesi halinde hukuki süreçte gereken tedbirlerin alınacağını da vurguladı. ABD Başkanlığı'na yeniden seçilen Barack Obama'yı tebrik eden Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, son 4 yıldır Obama yönetimiyle Türkiye'nin yakın işbirliği içinde olduğunu ve Amerikan halkının bu seçimde ortaya çıkan iradesini saygıyla karşıladıklarını kaydetti.
"AB DEĞİŞİME DESTEK OLSUN"
Bakan Ahmet Davutoğlu, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) Yeşiller grubunun ev sahipliğinde düzenlenen ''AB-Türkiye: Arap Baharı'yla Yüzleşme'' konulu panelde, AB'yi Ortadoğu'daki değişime seyirci olmak yerine destek olmaya çağırdı.
AB'nin bu dönemde yapacağı en büyük hatanın ekonomik kriz nedeniyle içine kapanmak olacağını belirten Davutoğlu, şunları söyledi:
''1990'lı yıllarda gitmesi gereken bazı Ortadoğu liderleri şimdi gidiyorlar. Türkiye ve AB olarak bizim burada düşünmemiz gereken, bu depremin artçı şoklarını nasıl yöneteceğimiz, Akdeniz'e barışı, refahı ve istikrarı tekrar nasıl getirebileceğimizdir.
Ortadoğu'da savunduğumuz değerler AB'nin Kopenhag kriterleri olarak belirlediği değerlerdir. İster Bingazi'de ister Kahire'de ister Halep, Şam ve Sana'da olsun herhangi bir Arap gencinin talep ettikleri Avrupa halklarının kendi ülkelerinde doğal olarak yaşadığı şeylerdir'' ifadesini kullandı.
TWITTER'A KADAR DAYANAMADI
Davutoğlu, Mısır'ın devrilen Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in siyasi hayatını özetlerken ''Ben doktora tezimi daktilo ile yazarken Mübarek cumhurbaşkanıydı. Sonra faks kullanmaya başladık Mübarek cumhurbaşkanı. Bilgisayar kullanmaya başladık Mübarek cumhurbaşkanı. İnternet kullanmaya başladık Mübarek cumhurbaşkanı. Mobil telefon kullanmaya başladık Mübarek cumhurbaşkanı. İş Twitter'a gelince dayanamadı'' dedi.
"TÜRKİYE MODEL ALINABİLİR"
Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Daniel Cohn-Bendit ise ''Türkiye'nin Kemalist köktencilikten kurtulduğunu'', bunun yerine başka bir köktenciliğe gidilmemesi gerektiğini söyledi. Arap Baharı'nda dinin toplumdaki yeri sorgulanırken, Türkiye'nin model alınabileceğini belirten Cohn-Bendit, bunun için Türkiye'nin mevcut sorunlarını çözmeye devam etmesi gerektiğini vurguladı.