Her Yıl Norveç Büyüklüğünde Bir Ülke Diyabet Nedeniyle Yok Oluyor
2035'te yarım milyara ulaşacağı tahmin edilen diyabetli hastaların hayatını kolaylaştıracak mucitler Türkiye'de aranıyor
Ar-Ge'ye önemli yatırımlar yapan Sanofi Grubu, diyabet konusunda yeni ve etkili tedavi yöntemlerinin yanı sıra sosyal sorumluluk projeleriyle de diyabet konusunda farkındalık yaratan çalışmalar yürütmeye devam ediyor.
Kontrol altına alınmadığında körlük, böbrek yetmezliği, diyabetik ayak, kalp hastalığı ve inme gibi ciddi sorunlara yol açabilen diyabet hastalığı, 2014 yılı itibariyle dünya çapında 387 milyon kişiyi, Türkiye'de ise yaklaşık 7 milyon kişiyi etkiliyor1.
Önlem alınmadığında yaşam süresini 5 ila 10 yıl kısaltan diyabetin tedavisinde öncü çözüm ve tedavi yöntemleri sunan Sanofi, hastalıkla ilgili kamuoyunda farkındalık yaratmak amacıyla projeler yürütüyor. Sanofi bu kapsamda 'Türkiye Diyabet Vakfı' ile birlikte, diyabetle ilgili farkındalığın artırılması ve diyabetli hastaların hayat kalitesini yükseltmek amacıyla geçtiğimiz yıl "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" adlı proje yarışmasını başlattı.
Sanofi, Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın yarışmasıyla diyabetle ilgili farkındalığı artıracak
Diyabet hastalarının yaşamlarını kolaylaştıracak yenilikçi fikir ve icatların hayata geçirilmesine katkı sağlamak amacıyla düzenlenen yarışmanın bu seneki başvuruları devam ediyor. Bu süreçte Ankara, İzmir, Bursa, İstanbul ve Trabzon dahil 5 ilde 9 üniversitedeki "öğrencilerin hayatını diyabet hastaları adına bir gün kolaylaştıracağız" temalı kampus aktiviteleri yapıldı. Ayrıca bu üniversitelerde öğrencilerin diyabetle ilgili bilgilerini ölçmek amacıyla anketler yapıldı. Anket sonuçlarına göre öğrencilerin yaklaşık yarısı diyabetin belirtilerinden ve ölüme kadar götürebilen komplikasyonlarından habersiz. Sanofi, Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın yarışmasıyla hem diyabetle ilgili farkındalığı artırmayı hem de diyabette ihtiyaca yönelik fikirlerin ortaya çıkmasını amaçlıyor.
Diyabetli hastaların hayatını kolaylaştıracak fikri olan üniversite öğrencileri, 31 Temmuz'a kadar senbuldiyabetkolaylassin.com web sitesinden başvuruda bulunabilir. Dereceye giren finalistler Ekim ayında jüriye sunumlarını gerçekleştirecek ve "14 Kasım Dünya Diyabet Günü "haftasında ödül töreni gerçekleştirilecek.
Projeleri değerlendirecek jüri, önemli akademisyen ve hekimlerden oluşuyor
Türkiye'nin dört bir yanındaki üniversite öğrencilerinden gelecek olan projeleri değerlendirecek bağımsız jüri üyeleri arasında, Prof. Dr. Temel Yılmaz'ın yanı sıra Diyabetle Yaşam Derneği Başkanı Emine Alemdar, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aybek Korugan, Marmara Üniversitesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuzhan Deyneli,
Doğuş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mitat Uysal, Ulusal Beslenme Platformu 2. Başkanı Prof. Dr. Mehmet Pala ve gazeteci ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatoş Karahasan yer alıyor.