Hesaplar Değişti, Türkiye Meğerse Zenginmiş
TUİK Başkanı Birol Aydemir, Milli gelir hesaplamasında daha fazla veri kullanacaklarını ve artış yaşanacağını Türkiye'nin 'meğerse zenginmişiz' durumunda olacağını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, milli gelir hesaplamasında yapılacak "revizyon" öncesi önemli açıklamalarda bulundu.
Milli gelir hesaplamasını daha fazla veri kullanarak yeniden hesaplayacakları için milli gelirde bir artış olacağını belirten Aydemir, "Hesaplama sonucunda 10 bin civarındaki kişi başına milli gelirimiz belki 11 bine, 12 bine çıkacak. Ancak bu durumu, 'bir gecede zenginleştik' diye değil, 'meğerse zenginmişiz' diye yorumlamak doğru olur" dedi. Aydemir bu konuşmasına örnek olarakta "Türkiye'deki gecekondularda her şey var ama diğer ülkelerde her eşya yok ve ortak kullanılıyor." sözlerini kullandı.
"Eğer bu revizyonu yapmazsak EUROSTAT milli gelir istatitistiğimizi yok sayar. Bu revizyonu yapmak zorundayız" diyen Aydemir, "Yayımladığımız istatistiklerin doğruluğunu dünyanın her yerinden gelecek uzmanlara kanıtlayabilirim" diye konuştu.
"ZENGİN GELİRİNİ GİZLİYOR"
TÜİK, Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle Antalya'da "istatistik okuryazarlığı" konulu seminer programı düzenledi. Toplantının açılışında konuşan Aydemir, milli gelir hesaplamalarında kullanılan verilerin TÜİK'e gerçek düzeyde ulaşmadığını söyledi. Aydemir, "Ekonomimiz rakamların gösterdiği yerde değil, ama bize gelen veriler eksik olduğu için böyle olduğunu kanıtlayamıyoruz. Örneğin zenginler gerçek durumlarını gizliyor, doğru veriyi vermiyor. Eğitimliler de doğru veriyi vermiyor. Bu iki kesimden muzdaribiz. Köye gittiğinizde adam sizi oturtuyor, yemek yediriyor bütün sorularınıza cevap veriyor. Zengin ve eğitimliler ise içeri almıyor, doğru veriyi vermiyor" diye konuştu.
İşte TUİK Başkanı Aydemir'in açıklamalarından satırbaşları:
"CEBİNDE BİN LİRASI OLAN 100 LİRA GÖSTERİYOR"
"Madem zenginiz, ispatlayın dense yapamıyorum. Eldeki veri kaynaklarımız yetersiz, yapamıyoruz. Bu hesaplama işleri anketle olmaz, idari kayıtla olur. İdari kayıtlarımızı geliştirin yetersiz diyorum geliştirmiyorlar. Bize verin biz yapalım diyorum vermiyorlar. Milli gelir iş kayıtlarından üretiliyor. Ancak kim ne kadar üretiyor, ne kadar satıyor bilmiyoruz. Şirketler, insanlar bu bilgileri doğru vermiyorsa, verirken burnundan getiriyorsa, Maliye'ye verdiği kayıtların aynısını veriyorsa biz ne yapabiliriz? Şimdi herkese cebinizdeki paraları söyleyin desek, cebinde bin lira olan 100 lira var derse ne yapabiliriz? Gelip de cebini araştıracak halimiz yok. 100 liralık geliri dikkate almak zorunda kalıyoruz.
"BİZİM GECEKONDULARDA HER ŞEY VAR"
İngiltere'deki arabaların lükslüğü ile bizdekileri karşılaştırın, şaşırırsınız. Orada arabalar küçüktür. Bizde İstanbul'daki lüks arabalara, yeni arabalara bir bakın. Para yok da bu nereden geliyor? Yüksekova'da lüks arabaları gördünüz mü, ya lüks evleri. Bizdeki evler arabalar çok büyük. İstanbul'da arabalar, evler çok zengin. ABD'deki en zengin yerleri gördüm. ABD'de öyle lüks evleri filmlerdekileri bırakın, toplumun geniş kesimine bakın. Oradaki evlerin eşyası bizim gecekondulardan bile daha az. Bizde gidin gecekonduya televizyon, buzdolabı, çamaşır makinesi var. ABD'ye gidin bunların hepsi birden olan evi bulamazsınız. Çamaşır makinesi yok, ortak kullanıyorlar. Erzincan'da benim köyümde çamaşır makinesi olmayan ev yok. Oysa ABD'de milli gelir 40-50 bin dolar, bizde 10 bin dolar civarında.
UYUŞTURUCUYA DİKKAT
Türkiye'de uyuşturucu çok yaygın. Uyuşturucu kullanımı bizim anketlerimizin de üzerinde bir artış var. Verimiz eksik, ama ciddi artışlar gösteriyor. Anket yaptığımızda kimse benim çocuğum uyuşturucu kullanıyor demez, demiyor. Ama bizim yayımladığımız istatistikler artış trendini gösterdi. Türkiye'de uyuşturucu kullanımı çok küçük yaşlara indi. Çok kullanılıyor ama hangi yaşa indi, hangi sıklıkla kullanılıyor ne yazık ki bilemiyoruz.
"IMF YANLIŞ DEDİ, DOĞRU OLDUĞUNU İSPATLADIK"
Ürettiğimiz istatistiklerin doğruluğunu dünyanın her yerinden gelecek insanlara kanıtlayabilirim. Eldeki verilerle sonuçlar yüzde 100 doğru verilerdir. Geçen yıl kasım ayında IMF Türkiye temsilcisi geldi, sizin mevsimsel etki düzeltmelerine inanmıyoruz, doğru değil dedi. Sizinkinin yanlış olduğunu düşünüyoruz dedi. Ocak ayında uzmanları toplayalım dedim. Ocak ayında geldiler, metodolojiyi anlattık. Doğru yaptığımızı kabul ettiler. Biz en son en yeni metodolojiyi kullanıyoruz, onlarınki eski metodoloji olmuş. Anladılar, teşekkür ettiler."