Haberler

Heyelan Mağdurlarının 13 Yıllık Sorunu Çözülemedi

Güncelleme:
Abone Ol

Karaman'ın Ermenek İlçesi'ne bağlı Gökçeseki Köyü'nde 13 yıl önce meydana gelen heyelan sonucu evleri oturulamaz duruma gelen köylüler, halen konut sorunlarının çözülmemesine tepkili.

Eşyalarının bir kısmını bırakıp evi terk etmek zorunda kaldıklarını belirten köylüler, devletin yardım elini uzatmasını istiyor.

40 BİN LİRALIK DESTEK HAKLARI, ZAMAN AŞIMINA UĞRADI

Gökçeseki Köyü'nde 2002 yılında meydana gelen heyelan sonucu 20 evde hasar oluştu. İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü, evlerin oturulamaz halde olduğunu belirtmesi üzerine mağdurlara yeni konut yapılması kararlaştırıldı. 20 konutun yapılacağı arazi, arazi kamusallaştırıldı. Depreme dayanıklı 100 metrekarelik evlerin projeleri çizilip, 20 ev sahibine dağıtıldı. 40'ar bin lira devlet desteğiyle herkesin evini kendisi yaptırması istendi. Ancak heyelanzedeler, müteahhitlerle yaptığı görüşmelerde evlerin her birinin 65 ile 80 bin lira mal olacağını öğrenince, 16 hak sahibi, 40 bin liranın üzerine katacağı para olmadığı için 'Şartlarımız uygun değil' diyerek bu haklarından vazgeçip, kendi çözüm yollarını buldu. Evleri ağır hasarlı olan 4 kişi de hakkından vazgeçmedi ama 40'ar bin liranın üzerine ödeme yapacak gücü olmadığı içinde yıllarca beklemek zorunda kaldı. Ancak 10 yıllık süre dolduğu içinde 40 bin liralık destek hakları, zaman aşımına uğradı.

"DEVLETİN TÜM KAPILARINI ÇALDIK, ÇÖZÜM BULAMADIK"

Geçen yıla kadar evi ağır hasarlı olmasına rağmen oturmak zorunda kaldığını belirten Ali Benli, duvardaki çatlaklıkların artması üzerine geçen yıl evi tahliye edip kiralık bir evde oturmaya başladığını belirtti. 40 bin lira destekli evin maliyetinin fazla olması nedeniyle yaptıramadığını belirten şoförlükten emekli Ali Benli, "Üstüne para katabilecek durumda olsaydık yeni bir ev yapacaktık. Ama maddi durumumuz iyi değil. Şimdi ise o hakkımızın da sona erdiğini belirttiler. Devletin tüm kapılarını çaldık ama sorunumuza çözüm bulamadık. Suriye'den gelenlere çadır veriyorlar. Bize çadır dahi vermiyorlar. Biz bu köyün insanlarıyız. Başka ülkenin insanı değiliz. Valiliğe Kaymakamlığa yaptığımız müracaatlar olumsuz çıktı" dedi.

HER AN GÖÇME TEHLİKESİ VAR

Aksaray Üniversitesi Hemşirelik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi oğlu Süleyman Benli de "Bize verilen projeler 100 metrekarelik ve depreme dayanıklı, ısı yalıtımlı. Bu nedenle maliyeti fazla olunca kimse yaptıramadı. Bir çok mağdur evlerini güçlendirme çalışması yapıp oturdu. Ama bizim evimize güçlendirme çalışması yapmamız imkansız. Çünkü her an göçme tehlikesi var" diye konuştu.

"BU TOPRAĞIN EVLATLARIYIZ"

Mağdurlardan çiftçi Ahmet Bakır da "O dönem, devlet tarafından ödenek verileceği belirtildi. Biz 9 müteahhit getirdik. Proje bedelini hesaplattık ama 70 bin liranın üzerinde fiyat çıktı. O yüzden de kimse yaptıramadı. Bizler Yunanistan'dan, Rusya'dan gelmedik. Bu toprağın evlatlarıyız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ali Benli Ermenek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (13)

Süleyman:

Bu ülkede devletten yardım görmek için vatansiz olmak hain olmak şart.devletini milletini bayragini tanımayan insanlara o kadar yardım yapılırken anadolu insanına 4 tane ev için yardım edecek gücü mu yok devletin.evlerin hali ortada illaki ev yıkılıp can kaybı mi olmasi gerekiyor yardım etmek için ses duyurmak için yazıklar olsun bu durumu görüp de hiçbir yardım yapmayan devlet görevlilerine

Yanıtla02
Karamanli:

13 yılda 4 evi yapmaya gücü yetmedi mi devletin.alınan vergiler nereye gidiyor mağdur olan vatandaşlar ne dese ne yapsa haklı.13 yılda hiçbir yaptırım hiçbir yardım yapılmadı ise yazık bu ülkeyi temsil eden insanlara zehir zikkim olsun aldıkları paralar da aldıkları oylar da

Yanıtla02
Samsunspor:

Bu insanların madur edilmesi ne vicdana ne imana sığar onlar konuşur biz yaparız diye heryerde reklam yapanlar neredesiniz??? Anadolu insanı her zaman baş üstünde olmalıdır.

Yanıtla02
Ufuk:

Çok yazık. Devlet suriyelilere bakar ev maaş, iş hatta üniversite imkanı sunar, din katdeşimizdir iyi hoş. Onlarda hırsızlıkla nankörlük eder. Ama anadolumun cefakar yiğit insanlarına bu devlet (bu hükümet) sırtını döner. Çok yazık.

Yanıtla02
Misafir:

Ermenekli bakanımız sayın lütfi elvan. Evet çalılıyorsunuz. Ama sadece rant için, oy için. 3 ev, az oy diyemi yaptıramadı koca devlet bu 3 tane 3 göz evi??

Yanıtla01
Durmak yok:

İşte görün "güçlü ülkemizin halini" torpili olanları ülkesi olduk biz. Yukarlarda dayınız varsa yatlarınız katlarınız olur. Dayınız yoksa başınızı sokacak 4 duvarı çok görürler!

Yanıtla01
MERVE:

Vaatler sözler verilir iş icraata gelince kimse kılını kıpırdatmaz. Devlet yetkilileri aylar öncesinden söz verdi evler yapılacak kimse mağdur olmayacak diye ama hala çivi bile çakılmadı. Bu afette teyzemin, amcamın evi de hasar gördü hala yardım bekliyorlar devletten. Ancak bizim hükümetimiz laftan öteye gitmiyor hiçbir zaman. Verilen sözler seçim sonunda buhar olup uçuyor. Herkes sesini çıkarsın tepkisini göstersin.

Yanıtla01
ERTUGRUL:

acaba haklari olan 40 bin lira hangi para kutularina konuldu. Hangi gemicikler alindi. Hangi bakanin kasasina girdi. Devlet basina gelen herkez kendine cebini doldurunca. Bu evlere odenek cikmiyo. Suriyelilere yapilan bi gunluk yardim yapilmasin. Suriyeleliler bi gun haklarindan fedakerlik yapsinlarda bari su evler yapilsin.

Yanıtla00
Hüseyin:

Yetkililerin artik kulak vermesi lazim. Bu insanlar kac yıldır magdur.

Yanıtla00
insanlık ayıbı:

İlçe kaymakamligi belediyesi 3tane evi yaptiramiyorsa boşuna o koltuklarda oturmasinlar herkese kol kanat gerdigini iddia edenler kendi vatandasinin 3evini yaptiramiyor denecek pekte bir söz yok densede anlamazlar zaten

Yanıtla00
Tüm 13 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title