Haberler

Heyelan 'Mucize'yi Ortaya Çıkardı

Güncelleme:
Abone Ol

Çanakkale'de meydana gelen heyelan, 1800 yıllık tarihi duvarı gün yüzüne çıkardı.

Çanakkale'de meydana gelen heyelan sonucunda 1800 yıllık tarihi yapı ortaya çıktı. Prof. Dr. Doğan Perinçek, uzun süre devam eden heyelan sonrasında ortaya çıkan yapı için "Bu duvar o dönemki mühendislikle ilgili çok güzel bir örnek. Yaşanan doğa olayı bir mucize" yorumunu yaptı.

'ROMA DÖNEMİNE AİT İSTİNAT DUVARI'

Çanakkale- İzmir Karayolu'nun 18'inci kilometresinde, Erenköy Beldesi önündeki köprülü viyadüğün yanı başında aşırı yağmur nedeniyle meydana gelen ve kameralarca da saniye saniye kaydedilen heyelan, 1800 yıllık Roma Dönemi'ne ait tarihi duvarı gün yüzüne çıkardı.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek ve arkeolog Candan Kozanlı bölgede inceleme yapınca taş duvarın, Roma Dönemi'ne ait istinat duvarı olduğu anlaşıldı.

Prof. Dr. Doğan Perinçek, "Bu yolun arkasında antik Ofrenion Kenti yer alıyor. Yine bu bölgedeki bir dere içinde de eski Roma köprüsü var. Bu köprü ve duvarın çağdaş yapılar olduğu düşünülmektedir. İstinat duvarı kademeli olarak yapılmış ve yolun dışına doğru eğim verilmiş. Bu duvar o dönemki mühendislikle ilgili çok güzel bir örnek. Yaşanan doğa olayı bir mucize" dedi.

HEYELANA TEŞEKKÜR ETTİ!

Günümüzden 1800 yıl önce inşa edilen istinat duvarının kademeli olarak yapıldığını ve yolun dışına doğru eğim verildiğini açıklayan Perinçek, tarihi duvarı ortaya çıkardığı için heyelana teşekkür etti.

Perinçek, "Geçtiğimiz günlerde Çanakkale-İzmir karayolunun Dümrek Köyü mevkiinde duble yol çalışması kapsamında yapılan istinat duvarının 90 derece düşey yapıldığını ve bu yanlış uygulama sonucu yolda çatlamalar meydana geldiğine şahit olmuştuk. Günümüzde düşey bir istinat duvarı yapıyoruz. Oysa 1800 yıl önce istinat duvarı yoldan dışa doğru eğimli olarak yapılmış. Bu istinat duvarı o dönemki mühendislik ile ilgili çok güzel bir örnek." açıklamasında bulundu.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Erenköy İzmir Roma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title