Hikmet Çetin, CHP İzmir İl Başkanlığı'nı Ziyaret Etti
Afganistan'dan sonra Pakistan'a barış getirmek ve dünyanın nükleer silahlardan kurtulması için çalışan CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, Kürt sorununun çözümü için siyasetten arındırılmış uzlaşıya dayalı görüşmeleri şart koştu.
Afganistan'dan sonra Pakistan'a barış getirmek ve dünyanın nükleer silahlardan kurtulması için çalışan CHP eski Genel Başkanı Hikmet Çetin, Kürt sorununun çözümü için siyasetten arındırılmış uzlaşıya dayalı görüşmeleri şart koştu. Çetin, "Uzlaşma derken ülkenin ulusal birliği, bütünlüğü üniter yapısı içinde uzlaşmadan söz ediyorum" dedi.
Afganistan'da Birleşmiş Milletler'in özel temsilcisi olarak 3 yıl görev yapan Hikmet Çetin, CHP İzmir İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. Çetin, Afganistan'dan döndükten sonra dünyanın nükleer silahlardan arındırılması ve 'Pakistan'da barış nasıl gelir' konularında uluslararası kuruluşlarla toplantılar yaparak, raporlar hazırladığını anlattı. Dünyada barış için çaba harcayan Çetin, Türkiye'de Kürt sorununun çözümü için siyasetten arındırılarak yapılacak uzlaşmadan geçtiği belirterek, şunları söyledi:
"Terör, Türkiye'nin en önemli sorunu, hiç kuşku yok. 30 yıldır devam eden bir sorun. 3 yıl Afganistan'da kaldım. Bu tür terör olaylarının olduğu ülkelerde görüşme olmadan çözüm çok zor. Uzlaşma olmadan çözüm çok zor. Genel olarak iki türlü düşünebilirsiniz. İdeolojiye dayalı terörle mücadelede güvenlik güçleriyle mücadele ederek başarıya ulaşılabilir kaldı ki insanlar ideolojisini değiştirebilir. Dünyadaki deneyim ve uygulamalar şunu gösteriyor; Afganistan'da da etnik ve mezhep kökenine dayalı terör, genellikle ancak uzlaşmayla çözülebilir. Uzlaşma derken ülkenin ulusal birliği, bütünlüğü üniter yapısı içinde uzlaşmadan söz ediyorum. Umarım o konuda bir uzlaşmaya varılır. Konu siyasi amaçlı bir süreç olarak düşünülmez. Bu milli, ulusal bir konudur."
DÜNYA 20 YIL ÖNCESİNDEN DAHA İYİ DEĞİL
Hikmet Çetin, Afganistan'da 3 yıl kaldıktan sonra yaptığı çalışmaları anlatırken, "Hem işim yok, hem zamanım yok" dedi. Çetin, Afganistan'dan döndükten sonra Atlantik- Avrupa bölgesinde istikrar ve barış üzerine çalışmaya başladığını, 20 yıl önce Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra dünya ve Avrupa'nın daha iyiye gitmediğini belirterek, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması için çalıştığını söyledi. Çetin, şöyle konuştu:
"Rusya ile ABD arasında daha çok uzun menzilli nükleer silahlar üzerinde uzlaşma sağlandı ama kısa menzilli silahlar üzerinde uzlaşma yok. Hatta Avrupa için en tehlikelisi onlar. Bu silahlar, Türkiye, İtalya, Almanya, Belçika ve Hollanda'da var. Sovyetler ve Rusya'nın binlerce var. Bunlardan bir şekilde kurtulmak gerektiği konusunda çalışma yaptık."
TALİBAN İLE UZLAŞMADAN BARIŞ GELMEZ
Çetin, basın mensuplarının sorusu üzerine 2014 yılında barış askerlerinin Afganistan'dan çekilecek olmasını hatırlatarak, ülkenin buna şu an hazır olmadığını, asker ve polise iyi eğitimden geçirilip donatılması gerektiğini belirterek, ekonomik yardımın sürmesini de şart koştu. Çetin, şöyle konuştu:
"Önümüzde 1.5 yıl var. Bu sürenin çok iyi değerlendirilmesi lazım. Afgan silahlı gücü 330 bin kadar ama kalite yok. Afgan ordusunun ve polisinin bu süre içinde daha iyi eğitim alıp daha iyi donatılması lazım. Batı'nın ABD'nin o konuda büyük destek vermesi lazım. Taliban ile uzlaşması lazım. Taliban ile uzlaşmadan oraya bir barışın gelmesi çok zor. Afganistan'da rüşvet konusunda hükümetin çok ciddi adımlar atması lazım. Afganistan dünyanın en yoksul ülkelerinden biri ekonomik yardımı artırarak devam ettirmezseniz Afganistan yine çöker. Kadınların yüzde 70'inin okuma yazması yok. 1-5 yaş arası çocuk ölümlerinin en yüksek olduğu ülke. Sadece askerle sorunu çözemezsiniz. Ekonomik anlamda daha çok yardım yapılmalı. Kötü senaryo Afganistan'ın yeniden iç savaşa girmesi umarım bu olmaz."
NÜKLEER SİLAHSIZ ORTADOĞU
Çetin, 15 kişilik grupla "Ne olacak Pakistan'ın hali?" konusunda bölgede çalışma yaptığını, Pakistan'ın çok kritik bir durumda olduğunu, bunun yanı sıra nükleer silah sorunu olduğunu kaydederek, "Bir hafta bölgede çalıştık. Nükleer silahsız bir dünyayla ilgili çalışmamızı üçe ayırdık. Nükleer silahlardan kurtulmak çok uzun bir süreç. Birinci önceliğin Ortadoğu'ya verilmesi konusunda uzlaştık. Nükleer silahsız bir Ortadoğu. Hindistan, Pakistan, İran ve İsrail'i de içine katacak şekilde barışın ancak öyle geleceği yönünde karar aldık" dedi. - İzmir