Haberler

Hisarcıklıoğlu: Yeni Bir Anayasa Lazım

Güncelleme:
Abone Ol

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir anayasa olmadan, sistemin yeniden inşası olmaz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Uşak Ticaret Borsası'nın yeni hizmet binasını hizmete açtı. Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği iftar yemeğine de katılan Hisarcıklıoğlu, "Yeni bir anayasa olmadan, sistemin yeniden inşası olmaz" dedi.

Havayolu ile geldiği Uşak'ta havaalanında karşılanan Rifat Hisarcıklıoğlu, Uşak Ticaret Borsası'nın yeni hizmet binasına geçti. Yeni hizmet binasının açılışını yaparak binayı gezen Hisarcıklıoğlu, ardından Uşak Ticaret ve Sanayi Odası'nın düzenlediği iftar yemeği ile 'Vergi ve İhracat Rekortmenleri Ödül Töreni'ne katılmak için Can Palas'a hareket etti. Törene Vali Vekili İsmail Gürsoy, UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, AK Parti Uşak Milletvekilleri İsmail Güneş ve Mehmet Altay, UOSB Başkanı Ali Yıldırım, KOSB Başkanı İsmail Karahallı, Uşak Ticaret Borsası Başkanı Yıldıray Aydoğan ile çok sayıda işadamı katıldı.

Ödül töreninde açılış konuşması yapan UTSO Başkanı Mustafa Kuvvet, "Kamunun en önemli finans kaynağı vergiler büyük önem taşıyor. Uşak olarak gelir vergisinde yüzde 61,6, kurumlar vergisinin 73,54'ünü karşılıyoruz. Uşak son üç yıldır tahsilat oranlarını üst seviyelere çekti. Ancak iş çevresinde ağır vergi yükü var. Vergiden istihdama çok büyük yük içindeyiz. Son birkaç yılda ilimiz ve ülkemizin ticaret ve sanayi yapısı değişiklik gösteriyor. Yeni teşvik sisteminden 3. bölgede yer alıyoruz. Uşaklı iş çevresi olarak hem üzüntülü hemde sevinçliyiz. Teşvik sistemindeki yeni bölgede Uşak gelişimde geride kalacak. İlimiz ihracatta rakamlarında da dolaylı ihracatta 550 milyon dolara yükselmiştir" dedi.

HİSARCIKLIOĞLU'NDAN MARKALAŞMA MESAJI

Uşak'a beşinci gelişi olduğunu belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın önemini vurguladı. Uşak'ın aşıklar ve alimler diyarı olduğunu, müteşebbis ve ticaret erbabının ocağı olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu şunları söyledi.

"Dünyanın en büyük altın madenine sahip olan Uşak, artık markalaşmalıdır. Türkiye'de marka şehirlere bakın. Markalaşmış şehirlerde tek gerçek vali, sivil toplum kuruluşları, milletvekilleri bir ve beraber hareket ediyor. Borsa binasında tarım ürünü numuneleri vardı. Leblebilik nohut Uşak'tan çıkıyor ve Türkiye'de başka illerde markalaşıyor. Devir marka devri. Malınızı pazarlayamadıktan sonra ucuzda üretseniz hepsi hikaye. Millet olarak tek beceremediğimiz iş bir araya gelememek. Avantajları ortaya çıkarın ki bizlerde Ankara'dan yardımcı olalım. Uşak'ın bankalarda 2 milyar 259 milyon lira parası var. Para yok diye ağlamayın ekonomi ve ticarete yönlendirin. Ticaret ve sanayide başarılı olabilmek için çok üreten, çok alan ve çok satan olacaksın. Ortaklık kültürü, markalaşma ve yenilikçilik yapılması gerekiyor. Sermayenizi ve güçlerinizi birleştirip işinizi büyütün ve Uşak'ın sesini yükseltin."

TÜRKİYE'DE KURALSIZLIK VAR

Antalya'da yaptığı ziyarette bir caddede 73 cep telefonu satıcısı olduğunu gözlemlediğini ve bunun bir kuralsızlık olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir kuralsızlık yok. Maalesef bizler bu konuda bir türlü kural koyduramadık. Yurt dışında nüfus, ihtiyaç ve satıcı adedine göre izin verilirken, Türkiye'de bir caddede 78 cep telefoncusu açılabiliyor. Türkiye'nin en büyük sıkıntısı da bu. TOBB olarak değişen yeni yasalara emek harcadık. Değişen kanunlarla özel sektörün üzerindeki 6 milyar 147 bin liralık yükü kaldırdık. Yoksa bu rakam her yıl bizlerin cebinden çıkacaktı" dedi.

DEVLETİN TAPUSU MİLLETİN OLMALI

Bir binanın inşasının temelden başladığını, Türkiye'yi yeniden inşa etmek için de yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu sözlerine ekleyen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu.

"Yeni bir anayasa olmadan, sistemin yeniden inşası olmaz. Türk özel sektörü olarak mecliste grubu bulunan 4 siyasi partiye diyoruz ki, yeni anayasa yapacağız diyerek vaat ettiniz. Şimdi diyoruz ki vaadinizi tutun. Yeni anayasada ki amaç devletin tapusunu milletin üzerine geçirmek. Millet olmadan devlet olmaz. Onun için tapunun milletin üzerine geçmesi lazım. TOBB olarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu ile beraber 13 ilde toplantılar yaptık. Eğer yeni anayasa yapar ve tapuyu milletin üzerine geçirebilirsek, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireriz. Zenginlik budur ve bu da sistemin yeniden icrasından geçiyor. Onun için destekse destek, bilgiyse bilgi üzerimize ne düşüyorsa biz bunu yapmaya hazırız. Yeter ki yeni anayasa yapılsın. Hedefimizde kişi başına gelirin 10 bin dolardan 25 bin dolara çıkacağına inanıyorum."

Türkiye'nin 30 yıl önce sadece 3 milyar dolar ihracat yaptığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, "30 yıl önceki ihracatımızın yüzde 90'ı tarım ürünüydü. Beş klasik ürünün ihracatı olurdu ve sanayi ürünü satamazdık. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'le geçenlerde İngiltere'deydik. Avrupa'da beyaz eşyalarda Türkiye markası var. Bugün Türkiye 150 milyar dolar ihracat yapıyor ve yüzde 90'ı sanayi malından oluşuyor. Türkiye, İtalya ile Çin arasında sanayi devi oldu. Bunu Türk özel sektörü yaptı. Şimdi yeni bir gençlik geliyor. Bizim nesil 500 milyar dolar ihracat hedefini yeni gençlikle beraber yapacak. 11 sene sonra dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğiz. Ama bize birincilik yakışır. Yeni neslin hedefi de Türkiye'yi bir numaraya yapmak olmalıdır" diye konuştu.

TOBB yönetim kurulunun uygun gördüğü takdirde Uşak'a mesleki eğitim noktasında bir Meslek Eğitim Lisesi sözü veren Rifat Hisarcıklıoğlu, 80 vergi ve ihracat rekortmenine plaketlerini verdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Palas Uşak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title