Haberler

Hobi Olarak Ürettiği Enstrümanları Şimdi Avrupa'ya Satıyor

Abone Ol

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 20 yıl önce zurna üretimine merak saran torna ustası Murat Memiş, tutkusu sayesinde "enstrüman ihracatçısı" oldu.

HALUK SATIR - Manisa'nın Turgutlu ilçesinde 20 yıl önce zurna üretimine merak saran torna ustası Murat Memiş, tutkusu sayesinde "enstrüman ihracatçısı" oldu.

Evinin bir bölümünde enstrüman imalatı gerçekleştiren Murat Memiş (38), AA muhabirine yaptığı açıklamada, meslek sahibi olması için ailesi tarafından gönderildiği tornacıda çırak olarak iş hayatına atıldığını, bu mesleği yapmasına rağmen müziğe olan tutkusundan da uzak kalmadığını söyledi.

Bir tanıdığının elinde gördüğü zurnayı uzun süre incelediğini, kendisine nasıl çalınacağını gösterdiklerini anlatan Memiş, kısa sürede zurna çalmayı öğrendiğini belirtti.

Zurnadan nasıl ses çıktığını merak etmesiyle enstrümanın parçalarını hazırlama üzerinde denemeler yapmaya başladığını aktaran Memiş, evinin çatı katında kurduğu atölyede ilk zurnasını imal etmeyi başardığını ifade etti.

Murat Memiş, ilk ürettiği üflemeli çalgıyı eline aldığında duyduğu heyecanını kelimelerle anlatamadığını vurgulayarak, "İstediğim gibi bir sonuç alamasam da çok mutlu olmuştum. Başlarda başarılı sonuçlar alamadım ama denemeler sonrasında hedefime ulaştım. Zamanla çevremdekilerin talebiyle onlar için de üretim yapmaya başladım." dedi.

Başarılı sonucun kendisini motive ettiğini ve ney üretimine merak sardığını, ustalarından aldığı bilgilerle emeğini birleştirerek bu enstrümanı da ürettiğini kaydeden Memiş, bu gelişmelerin müzik aletlerine olan merakını daha da arttırdığını, zaman içerisinde üflemeli, telli ve vurmalı çok sayıda enstrümanı atölyesinde üretir hale geldiğini belirtti.

Siparişlere yetişmek için daha fazla çalıştığını ve tornacılığı bıraktığını aktaran Memiş, "Zurna ve neyin yanında bağlama, org, akordiyon, darbuka ve davul gibi çalgıların da üretimini yapabiliyorum. Tamamen el işçiliğiyle yaptığım bu üretimde tornacılık tecrübemi kullanıyorum. Tabii bu işi yapmak için müziği de sevmek gerekiyor." diye konuştu.

Ürettiği enstrümanların, son dönemlerde yoğun ilgi gördüğünü, bunları sosyal medyada oluşturduğu hesapta paylaşınca ilginin daha da artarak yurt dışından da sipariş almaya başladığını dile getiren Memiş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Talebe göre ayda 10-15 civarı enstrüman yetiştirmeye çalışıyorum. El imalatı olduğu için bizimki biraz daha meşakkatli iş, daha detaylı bir şekilde yapmaya çalışıyoruz. Enstrümanı yapmadan önce onu tanımak lazım. Bazı arkadaşlar çalmayı bilmedikleri halde yapıyorlar, akortlarında, seslerinde sıkıntılar doğabiliyor. Benim o avantajım var. Hem çalıp hem imalatını da yaptığım için o yönü daha rahat oluyor. Özellikle gençlerden talep gelince seviniyorum. Onların ilgisi umut veriyor. Yurt dışından da sipariş alıyorum. Almanya, Fransa, Belçika başta birçok Avrupa ülkesinden sipariş geliyor. Talebe göre üretimi yaparak kargo ile yolluyorum."

Kaynak: AA / Güncel

Turgutlu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title