Hollywood'un Ünlü Yönetmenleri Türkiye'de
Hollywood’un ünlü yönetmenleri Randal Kleiser ve Michael Mansouri, Bahçeşehir Üniversitesi’nde sanal gerçeklik teknolojisi ile çekilen dizi Defrost’u tanıttı.
Hollywood'un ünlü yönetmenleri Randal Kleiser ve Michael Mansouri, Bahçeşehir Üniversitesi'nde sanal gerçeklik teknolojisi ile çekilen dizi Defrost'u tanıttı.
Grease, Mavi Göl (The Blue Lagoon), Beyaz Diş (White Fang) filmlerinin yönetmeni Randal Kleiser ve Iron Man II, Avengers III, G. I. Joe: Kobra'nın Yükselişi, Entourage dizisi ve filmlerinin yardımcı yönetmen-yapımcısı Michael Mansouri, sanal gerçeklik teknolojisini (VR) kullandıkları kısa film Defrost'un sunumu için Bahçeşehir Üniversitesi'nde öğrencilerle bir araya geldi. Bahçeşehir Üniversitesi ve dünyanın önde gelen oyun şirketlerinden biri olan Crytek'in işbirliği ile hayata geçirilen VR First Laboratuvarı'nda gerçekleşen buluşmada, dizinin gösterimi, yapım aşamaları ve teknik değerlendirmeleri öğrencilerle paylaşıldı.
Randal Kleiser, İstanbul'da olmaktan çok mutlu olduğunu dile getirdi. Defrost projesinin 1968 yılında üniversitede okurken aklına gelen ancak VR teknolojisi henüz gelişmemiş olduğu için konsept aşamasında kalan bir proje olduğunu söyleyen Kleiser, "Şimdi ise bu sanal gerçeklik dizisinin 12 bölümü çekildi ve sırada çekilecek 12 bölüm daha var. Buradan da projenin tanıtımı için Cannes Film Festivali'ne gideceğiz" dedi.
Sanal gerçekliğin çok yeni bir alan olduğunu ve sinema sektöründe ne gibi gelişmeler göstereceğini görmek için izleyicilerin tepkisine bakmak gerektiğini belirten Kleiser, "Sanal gerçeklik teknolojisi sinemayı oldukça değiştirecek. Bir anlamda film ve tiyatronun bir araya geldiği yepyeni bir form. Ama tabi özellikle izleyici tarafından önemli bir değişiklik var. Çünkü bu sefer sadece izlemek değil, aslında 'deneyim' söz konusu. Onları çepeçevre saran bir deneyimden söz ediyoruz. Bu da tabii ki tüm film izleme alışkanlıklarını değiştirecek ve belki de bundan sonra film deneyimleme diyeceğiz bu işe" diye konuştu.
"YENİLİKLERE AÇIK BİRİ OLDUĞUMDAN 'GREASE' GİBİ MÜZİKAL BİR FİLMDEN 'VR' ALANINA GEÇTİM"
Yönetmenlik kariyerine Grease, Mavi Göl (The Blue Lagoon), Beyaz Diş (White Fang) gibi çok ses getiren filmlerle başladığını ancak yeniliğe açık bir insan olduğu için teknolojiye ayak uydurduğunu söyleyen Kleiser, "Yola Grease ile çıktım. Grease, hala çok önemli bir film. Yani üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen hala izleniyor. Ama ben yeni şeylere çok meraklıyım. Kardeşim görsel efekt uzmanı. Kendisi yeni şeyleri benimle paylaşıyor ve ben de bunları öğrenmeye çalışıyorum. Kendimi yenilemeyi seven biri olduğum için VR ile tanıştıktan sonra bu alana girme kararı aldım" dedi.
"BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ'NDEKİ BU LABORATUVAR DÜNYADA BİLE HENÜZ ÇOK YENİ"
Iron Man II, Avengers III, G. I. Joe: Kobra'nın Yükselişi, Entourage dizisi ve filmlerinin yardımcı yönetmen-yapımcısı Michael Mansouri de, "Defrost projesini tanıtmak için Randal Kleiser ile Bahçeşehir Üniversitesi'ndeyiz. Defrost projesi, sanal gerçeklik teknolojisiyle çekilmiş bir dizi projesidir. Aslında bir pilot proje, çünkü sanal gerçeklik her alanda yeni bir teknoloji. Biz de tabii ki teknolojinin getirdiği bir takım zorlukları çözerek bu projeyi ortaya koyduk. İlk kez Türkiye'ye geliyorum ve burada olmaktan çok mutluyum. Özellikle burada bu tip bir yapının kurulması çok heyecan verici. Çünkü bu tip laboratuvarlar dünyada bile çok yeni. Burada başlaması çok güzel" diye konuştu.
"BURASI HEM TÜRKİYE'DE BİR İLK HEM DE GLOBAL DÜZEYDE BU YARIŞI YAKALAMIŞ BİR LABORATUVAR"
Bahçeşehir Üniversitesi'nin Crytek firmasıyla ortaklaşa açtığı VR First adlı sanal gerçeklik laboratuvarının öncü işler yapmak adına kurulmuş bir yer olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi ve Oyun Laboratuvarı (BUG) kurucusu Yrd. Doç. Dr. Güven Çatak, "Burası hem Türkiye'de bir ilk hem de global düzeyde bu yarışı yakalamış bir laboratuvar. Master Class dediğimiz bu etkinlikler bizim için çok önemli. Bugün de hem VR First üyeleriyle hem de özel misafirlerimizle Defrost projesini paylaşacaklar. Sanal gerçekliğin sinemayı nasıl değiştirdiği, film dilini nasıl yeniden biçimlendiği konusunda güzel bir atölye yapacağız. VR First Laboratuvarı ile dünyada VR alanında yaşanan tüm yenilikler takip ediliyor ve bu alanda yeni çalışmalar geliştiriliyor. Aynı şekilde sektörden önemli isimler de eğitim, seminer, workshoplar için sık sık üniversiteye geliyor" açıklamalarında bulundu. - İSTANBUL