Haberler

"Honamlı keçi ırkı dünyada sayılı bir ırk olabilir" BURDUR

Abone Ol

"Honamlı keçi ırkı dünyada sayılı bir ırk olabilir" BURDUR

"Honamlı keçi ırkı dünyada sayılı bir ırk olabilir" - BURDUR

"Honamlı keçi ırkı dünyada sayılı bir ırk olabilir"

- MAKÜ Veteriner Fakültesindeki bilim insanları, dünyada sadece Teke yöresinde yaşadığı belirtilen Honamlı keçi ırkı üzerinde araştırmalar yapıyor - Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elmaz: - "Honamlı keçisinin döl veriminin yüksek, yavrularının yaşam gücünün kıl keçisinden farklı olduğunu belirledik. Burun yapısı, vücut uzunluğu, yerden yüksekliği, kuyruk yapısı gibi bazı özellikleri farklı" - "İlk bilimsel veriler Honamlı ırkının verim değerleri açısından dünyada sayılı bir ırk olabileceğini gösteriyor"

BURDUR (AA) - GÖKMEN YÜCE - Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veteriner Fakültesindeki bilim insanları, dünyada sadece Teke yöresinde yaşadığı belirtilen Honamlı keçi ırkı üzerinde yaptıkları araştırmalarda, bu türün pek çok açıdan kıl keçisinden farklı özellikler taşıdığını ve dünyada sayılı bir ırk olabileceğini tespit etti.

MAKÜ Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özkan Elmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rektör Prof. Dr. Mustafa Saatcı öncülüğünde Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı öğretim üyelerinin bilimsel çalışmaları sonucunda ilk kez tanımlanan Honamlı keçi ırkı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Yürütücüsü olduğu ve 400 bin TL ile üniversitenin en büyük TÜBİTAK bütçeli "Honamlı keçi ırkının üreme, süt verimi, karkas özelliklerinin belirlenmesi ve bu ırkın anatomik özelliklerinin osteolojik yönden kıl keçisiyle karşılaştırılması" isimli projenin başarıyla sürdürüldüğünü anlatan Elmaz, "Proje kapsamında 70 Honamlı dişi keçi ile 2 Honamlı tekeden oluşan sürüyle işe başlandı. 3 yıl sürecek projenin amacı, Honamlı keçisi ile kıl keçisi arasındaki farklı anatomik özellikleri, Honamlı keçisinin üreme, süt verimi, büyüme ve karkas ile verim özelliklerini ortaya koymak" dedi.

Elmaz, Honamlı keçisinin yıllardır Teke yöresi diye adlandırılan bölgede yaşadığını, Rektör Saatcı ile 5 yıl önce bölgeyi taradıklarında Honamlı keçisinin kıl keçisinden farklı özelliklerinin bulunduğunu anladıklarına işaret etti.

- Kıl keçisinden farklı

Elmaz, 2010-2011 yıllarında TÜBİTAK'a proje sunduklarını ve kabul edilmesinin ardından hayata geçirdiklerini ifade ederek, "Projede Honamlı keçisinin verim özelliklerini ve kıl keçisinden farkını ortaya koymaya çalıştık. Gördük ki Honamlı keçisi aslında morfolojik olarak ve verim özellikleri açısından kıl keçisinden farklı. Honamlı keçisinin döl veriminin yüksek, yavrularının yaşam gücünün kıl keçisinden farklı olduğunu belirledik. Burun yapısı, vücut uzunluğu, yerden yüksekliği, kuyruk yapısı gibi bazı özellikleri farklı" diye konuştu.

Bu gelişmelerin ardından geçen yıl TÜBİTAK'a büyük bir proje daha sunduklarını belirten Elmaz, proje ile üniversitede Honamlı keçisinin saf sürüsünü oluşturmayı ve kontrollü şekilde bu keçi ırkını incelemeyi amaçladıklarını dile getirdi.

TÜBİTAK'ın projeyi uygun bulduğunu kaydeden Elmaz, "Bu projede daha önce incelenmeyen süt verimi ve üreme özeliklerini inceleyeceğiz. Bu keçilerin yıl boyu kızgınlık gösterdiği söyleniyor. Bu yıl bu konuyu da araştıracağız" diye konuştu.

- "Sadece Teke yöresinde yaşıyor"

Elmaz, Honamlı keçi ırkının Burdur'un Antalya'ya yakın olan bölgeleri ile Antalya Korkuteli ve Kepez bölgelerinde görüldüğünü bildirdi. Bu keçilerin Teke yöresi denilen bölgeye adapte olduğunu vurgulayan Elmaz, "Zaten projenin amacı bu bölgedeki saf Honamlı ırkını tanıtmak, ırkın devamını sürdürmek ve çobanlara anlatmak" diye konuştu.

Honamlı keçisinin büyüme verilerinin dünyanın en iyi etçil keçi ırkı diye bilinen "Boer" ırkıyla başa baş olduğunu, hatta bazı verilerinin daha yüksek çıktığına dikkati çeken Elmaz, "Yaptığımız ilk araştırmalara göre Honamlı keçi ırkı dünyada başka bir yerde yok. İlk bilimsel veriler Honamlı ırkının verim değerleri açısından dünyada sayılı bir ırk olabileceğini gösteriyor. Bu konu üzerinde çaışmaya devam edeceğiz" dedi.

Arşiv

Yayın

Google

Kaynak: AA / Güncel

Antalya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title