Horhor Camii'nde 98 Yıl Sonra İlk Cuma Namazı Kılındı
Eski Van şehrinde bulunan ve Birinci Dünya Savaşı döneminde Ruslar tarafından yıkılan Horhor Camisi, yapılan restorasyonun ardından 98 yıl aradan sonra kılınan Cuma namazı ile ilk kez ibadete açıldı.
Van Kalesi'nin güney bölümünde yer alan Eski Van şehri içerisindeki tarihi 8 camiden biri olan Horhor Camii'nde restorasyon çalışmaları sona erdi. 1915 yılında Van'ın Ruslar tarafından işgali ve Ermeni olayları sırasında tamamen yıkılarak ibadete kapatılan ve tahrip olan Horhor Camii Van Valisi Münir Karaloğlu'nun girişimleri sonucu Vakıflar Genel Müdürlüğü yeniden inşa edilerek ibadete açtırıldı.
Restorasyonu tamamlanan ve ibadete açılan tarihi Horhor Camii'nde vatandaşlarda ilk Cuma namazı kılmanın heyecanı vardı. Van Valisi Münir Karaloğlu, Vali Yardımcıları Mehmet Yüzer, Mehmet Özel, Hakan Alkan, İl Emniyet Müdürü Ümit Yurdakul ve çok sayıda vatandaşın iştirak ettiği camide ilk vaazı İl Müftüsü Nimetullah Arvas, hutbeyi ise Ulu Cami İmam-Hatibi Mehmet Salih Tanrıant okudu.
Namaz çıkışında gazetecilere açıklama yapan Vali Karaloğlu, eski Van şehrinde hummalı çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydetti. Bütün çabalarının eski Van şehrini 24 saat yaşanılabilir bir alana dönüştürmek olduğunu bildiren Vali Karaloğlu, "Bu yüzden çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. Depremde hasar gören Hüsrevpaşa Camii ve Kayaçelebi Camilerinde de restorasyonlar sürüyor. Ulu, Kızıl Minareli ve Abbas Ağa camilerinin de ihaleleri sonuçlandı. Çok kısa süre sonra o çalışmalarda start alacak. Eski Van şehri 1915'te şehir merkezin olduğu ve insanların yaşamını sürdürdüğü bir alan. Maalesef o elim olaylardan sonra bölge tamamen boşaltılmış ayakta kalan yapılarda zaman içerisinde tahrip olmuşlardı. Eski Van şehrini ve eski Van şehrindeki mabetlerin ibadethanelerin ayağa kaldırılması çalışması devam ediyor. Ben emeği geçen başta Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Bitlis Bölge Müdürlüğümüze emeği geçen her kim varsa hepsine teşekkür ediyorum. Ellerine sağlık güzel oldu ama eksikleri var iş bitmiş değil devam edecek. Milletimize ve Van halkına hayırlı olsun. Saidi Nursi ömrünün büyük bir kısmını Van'da geçirmiş Bu Horhor Camii'sinde medresesinde ders okutmuş. Sadece burada değil bir çok mekanda hatırası var. Onun hatırasına da inşallah insanlar bu çalışmalardan sonra sahip çıkarlar diye temenni ediyoruz" dedi.
Yapılan açıklamanın ardından Vali Karaloğlu, buradan ayrıldı.