Hrant Dink Cinayeti Davası
Sanıklardan Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkarıldı Duruşma 3 Aralık'a ertelendi
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davada verilen kararın Yargıtay tarafından kısmen bozulmasının ardından yeniden yapılan yargılamada, sanıklardan Erhan Tuncel hakkında yakalama kararı çıkarıldı.
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma kararına ilişkin diyecekleri sorulan sanıklardan Yasin Hayal, herhangi bir suç örgütü kurmadığını iddia ederek, "Yargıtay'ın bozma kararını kabul etmiyorum. Hatta Yargıtay'ın cinayet suçunu onamasına da itiraz ediyorum. Medyadan öğrendim. Bir itirafçı çıkmış. İtirafçı benim masum olduğumu ortaya koyuyor. İtirafçı, cinayeti Erhan Tuncel ile işleyerek Rusya'ya kaçacaklarını belirtiyor" diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Mustafa Başer, sanık Salih Hacısalihoğlu'na, silah kanununa muhalefet suçundan aldığı cezanın bozularak beraat verilmesi gerektiğinin belirtildiğini hatırlatıp, görüşünü sordu. Sanık Hacısalihoğlu da bozma kararına uyulmasını talep etti.
Duruşmaya katılmayan tutuksuz sanık Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu da söz alarak, Yargıtay'ın bu kadar kapsamlı bir dosyayı çok kısa sürede incelediğini savundu.
Soruklu, "Karar çelişkilidir. Yargıtay, mahkemeleri etki altına alabilecek bazı kişilerin açıklamalarından etkilenmiştir. Yargıtay'ın verdiği bu karar bunu göstermektedir. Yargıtay kararındaki lehimize olan kısımlara uyulmasını, aleyhimize olan hususlara ise delillerle çürüttüğümüz için uyulmamasını talep ediyorum" dedi.
Mahkeme Başkanı Başer, Dink ailesi avukatlarına, "Yargıtay, suç örgütü yönünden müdahilliğinizi kabul etmiyor" diyerek, söz verdi.
Dink ailesinin avukatlarından Bahri Belen de müvekkillerinin bu davaya eşi, kardeşi, babası öldürüldüğü için katılmadıklarını belirterek, "Aslında Trabzon'da papazın öldürülmesi, Başbakan'ın uçağına bomba ihbarı yapılması ile toplumun terörize edilmesi, Mc Donald's olayını organize ederek insanların yaralanmasına sebep olan ve son olarak muhalif bir gazeteci olan Hrant Dink'in öldürülmesi eylemlerini gerçekleştiren örgütün başının ve sonunun ortaya çıkması için müdahil oldular" diye konuştu.
Avukat Belen, Yargıtay'ın, Hrant Dink'in öldürülmesini çok basit bir gerekçeye dayandırdığını öne sürerek, şunları söyledi:
"Yargıtay, 'Türklüğü aşağılayan yazılarından dolayı öldürüldüğünü' belirtiyor. Aslında Hrant Dink'in öldürülmesi bu kadar basit değil. Eğer Dink sadece bu yazılarından dolayı mahkum olduğu için bir avuç Trabzonlu tarafından öldürüldüyse mesele yok. Ama bu örgüt, 'akıllı ol' diye Orhan Pamuk'u hala tehdit ediyorsa Agos gazetesi ve Dink ailesi, bu tehdidin nereden geleceğini bilmek için müdahil olmuştur.
Agos'un merdivenleri bordo-maviye boyanmıştır. Bu gösteriyor ki, bu örgüt basit bir Trabzonlu grubun oluşturduğu çete örgütü değil. Hala merdiven boyayıp tehdit ederek eylemlerini sürdürüyorlarsa biz bu örgütün ortaya çıkması konusunda örgüt yönünden müdahil olmak istiyoruz."
Dink ailesi duruşmalara katılmayacak
Yargıtay'ın, sanıkların oluşumunun suç örgütü olduğu tespitinin önemine işaret eden Belen, "Ancak biz Hrant Dink'in öldürülmesini örgütleyenin çek senet mafyası gibi bir çete olduğunu düşünmüyoruz. Bunun, TCK'nın 314. maddesinde düzenlenen bir örgüt olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Dink ailesinin avukatlarından Fethiye Çetin ise Dink ailesinin yaptığı açıklamayı okuyarak, "Aile, duruşmalara katılmayacağını bildirdi. Bu müsamereyi daha fazla görmek istemediklerini belirttiler. Bu cümle hepimiz açısından üzüntü vericidir. Bu dava sadece ailemizin değil, Türkiye'de demokrasiye inanan, ayrımcılığı ortadan kaldırmayı isteyen, devletin şeffaflaşmasını arzu eden, yüzleşmeden ve barıştan yana herkesin davasıdır. İşte bu insanlar adına avukatlarımız davayı sahipsiz bırakmayacak" diye konuştu.
Savcı, bozmaya uyulmasını istedi
Bozma ilamına karşı görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Zafer Koç, usul ve yasaya uygun bulunan Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin kararına uyulmasını talep etti. Savcı Koç, uyulması istenen karar doğrultusunda sanıklardan Osman Hayal'in dosyadaki fotoğraflarıyla ilgili Adli Tıp Kurumu'ndan dava aşamasında alınan raporların ve Saray Kumaşçılık'tan temin edilen görüntülerin bir kez de TÜBİTAK'a gönderilerek incelettirilmesini istedi.
Savcı Koç, Yargıtay'ın, sanıklardan Erhan Tuncel'in, önceki kararın aksine maktulün öldürülmesi olayına katıldığı ve 24 Ekim 2004'te Trabzon'da meydana gelen 6 kişinin yaralandığı patlamanın da öldürmeye teşebbüs olabileceği yönündeki bozma ilamı ve bugünkü duruşmaya katılmaktan kaçınması nedeniyle, suç vasfının değişme ihtimaline karşı tutuklanmasını ve hakkında yakalama kararı çıkarılmasını talep etti.
Tutuklama talebiyle ilgili olarak tekrar söz verilen Erhan Tuncel'in avukatı Erdoğan Soruklu, "Müvekkilim rahatsızlığı nedeniyle duruşmaya katılamadı. Bu konuda rapor sunuyorum. Kendisi adresini de mahkemeye bildirmiştir. Bir sonraki celse duruşmada hazır olacaktır" dedi.
4 sanık hakkında zorla getirme
Duruşmada verilen aranın ardından taleplere ve bozma ilamına karşı kararını açıklayan mahkeme heyeti, duruşmaya gelmeyen sanıklar Ahmet İskender, Tuncay Uzundal, Zeynel Abidin Yavuz ve Osman Hayal'in bir sonraki celseye zorla getirilmesine karar verdi.
Heyet, sanıklardan Erhan Tuncel'in üzerine atılı suçların vasıf ve mahiyetlerinin aleyhine değişme ihtimali bulunduğundan, tutuklanmak üzere hakkında yakalama kararı çıkarılmasına hükmetti.
Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına uyulup uyulmayacağı konusunda, bozma yapılan kişilerin beyanları alındıktan sonra karar verilmesine hükmeden heyet, duruşmayı 3 Aralık'a erteledi. - İstanbul