HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi - Engin Altay -
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi ile kuvvetler ayrılığı ilkesine son verilmek istendiğini, kuvvetler ayrılığı ortadan kalkarsa TBMM'ye de ihtiyaç olmayacağını söyledi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifi ile kuvvetler ayrılığı ilkesine son verilmek istendiğini, kuvvetler ayrılığı ortadan kalkarsa TBMM'ye de ihtiyaç olmayacağını söyledi.
Altay, Meclis'te, bir grup CHP milletvekilleri ile birlikte, HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanun teklifine ilişkin basın toplantısı düzenledi.
"Anayasa'ya aykırılık teşkil" ettiğini ileri sürdüğü teklifin görüşmelerine dün TBMM Adalet Komisyonu'nunda başlandığını anımsatan Altay, "komisyonda hukukun ayaklar altına alındığını" iddia etti.
Komisyonda TBMM İçtüzüğü'nün ihlal edildiğini savunan Altay, bu konudaki itirazlarının ardından üzerlerine çok sayıda AK Parti'li milletvekilinin geldiğini, bazı arkadaşlarının darba maruz kaldığını söyledi.
Altay, daha vahim bir durum yaşanmaması için dün gece TBMM Başkanı Cemil Çiçek'i de telefonla aradığını ve müdahale etmesini istediğini belirtti.
Söz konusu kanun teklifi ile kuvvetler ayrılığı ilkesine son verilmek istendiğini öne süren Altay, şöyle devam etti:
"Teklif, bağımsız olması gereken yargıyı yürütme organına bağlamaktadır. Bu, Anayasa'ya aykırıdır. Bizlerin denetim gibi bir görevi var. Bu çerçevede komisyonda Anayasa ve İçtüzüğe bağlı olarak taleplerimiz oldu. Komisyon Başkanı'nın İçtüzüğe uygun hareket etmesini istedik. Komisyon evraklarını inceleme hakkımız var ancak bu evraklar bize 6 saat boyunca gösterilmedi.
HSYK, bu kanun teklifinin direkt muhatabıdır. Onların görüşlerinin dinlenmesi gerekirdi. Bu da bir İçtüzük ihlalidir."
TBMM Başkanı'nın, gelen teklif ya da tasarıyı esas ve tali komisyon gönderdiğini, ancak söz konusu teklifin tali komisyon olarak gönderildiği TBMM Anayasa ile TBMM Plan ve Bütçe komisyonlarının teklifi görüşmediklerini anlatan Altay, komisyon başkanlarının, komisyonu toplamadan böyle bir karar verme yetkilerinin bulunmadığını söyledi. Bunun da bir İçtüzük ihlali olduğunu belirten Altay, "Komisyon üyesi arkadaşlarımız, Anayasa Komisyonu'nun Salı günü saat 15.00'de toplanması için çağrıda bulundu. Tali komisyon salı günü toplanacağı için Adalet Komisyonu'ndaki çalışmaların bugün durdurulması gerekiyor" dedi.
Altay, şöyle devam etti:
"TBMM, hukukun ortadan kaldırılacağı bir organ olmamalıdır. Bu nedenle, herkesin, dikkatini Adalet Komisyonu'ndaki çalışmalara vermesini istiyoruz.
Sayın Başbakan'ın bir beyanatı beni çok üzdü. "HSYK'yı bağımsız yaptık fırsat buldular" diyor. Bu, 'HSYK'yı kendimize bağlayacağız' demektir. Kuvvetler ayrılığı ortadan kalkarsa TBMM'ye de ihtiyaç yoktur.
Yeniden yargılanma ile asrın en büyük yolsuzluk sürecini aklamak istiyorlar. CHP olarak buna geçit vermemiz mümkün değil. Komisyonda CHP milletvekillerini çiğnemeden İçtüzüğü çiğnemeleri mümkün değil."
Altay, toplantının ardından TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile görüşeceğini ve yaşanan geliş kendisine aktaracağını belirtti. Engin Altay, görüşmenin ardından açıklama yapacağını belirtti.
Muhabir: Kubilay Çelik
Yayınlayan: Kudret Topçu