HSYK'ya Hâkim ve Savcı Dışında Üye Alınmasına Karşıyız
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, "Diyalog" Tavsiyesi Üzerine Dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden'i Ziyaret Eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Yargı Reformu Konusunda Bilgi Verdi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, “diyalog” tavsiyesi üzerine dün Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker ve Danıştay Başkanı Mustafa Birden’i ziyaret eden Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı reformu konusunda bilgi verdi.
Ancak Ergin, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) yapısı konusunda “mutabakat” sağlayamadı. Gerçeker, “Bizim görüşümüzde bir değişiklikte, bakanlıktan yeni bir öneri yok. Onların da görüşü belli bizim de belli. Uzlaşma var denemez” dedi. HSYK’ye hâkimlik mesleği dışında üye alınmasını istemediklerini vurgulayan Gerçeker, “RTÜK, Rekabet Kurumu gibi yerlerdeki kurullarda karma sistem var. Onların nasıl çalıştığını hepimiz biliyoruz. Üniversite hocalarının kurula üye alınmasını doğru bulmuyoruz” dedi. Birden de Bakan Sadullah Ergin’e, HSYK konusunda Gerçeker’e paralel görüş bildirdi. Gerçeker, görüşmeyle ilgili gazetecilere şu değerlendirmeleri yaptı:
“Mutabakat olabilir mi? Bu kurumsal bir olay. Biz raporla görüşlerimizi ortaya koyduk. Yargı bağımsızlığına, kuvvetler ayrılığı ilkesine en uygun olan budur diyoruz. O görüşlerimizden geriye dönüş yok. Ama son noktayı koyacak siyasi irade, çıkartmak istiyorlarsa, ona da engel yok. Jüristokrasi diye niteleniyorlar. Doğru değil. Biz HSYK’ye kesinlikle hakim ve savcı dışında üye alınmasına karşıyız. Hakimler bu mesleğin içinden geliyorlar. Dışardan üye atanması yargı bağımsızlığına aykırı olur. Bizim önceliğimiz altyapı. İş yükü, yargının fiziki koşulların iyileştirilmesi. Altyapıyı düzeltmeden üst yapıyı en iyi konuma getirseniz fark etmez. HSYK üyeleri Yargıtay’a Danıştay’a üye seçiyor. Tayin terfi işlerini yapıyor. O seviyeye gelmiş insanların yapması gerekiyor. HSYK’ye kürsüden gelen hakim savcının görevi bitince ne olacak. Onlara Yargıtay üyesi seçme yetkisi verecek misiniz. Seçim faaliyetlerine girmesi gerekecek. Birtakım sakıncaları ortaya çıkacak. Bunların tartışılması gerek. Yüksek yargı ile ilk derece mahkemesi ayrı gibi bir görüş var. Doğru değil. Biz de hâkimiz.”