Hukuk Devleti, Sivil Toplum ve Cemaatler'i Anlattı
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ‘’Hukuk Devleti, Sivil Toplum ve Cemaatler’’ başlıklı söyleşiye katıldı.
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez "Hukuk Devleti, Sivil Toplum ve Cemaatler" başlıklı söyleşiye katıldı. Hakyemez, söyleşisinde Türkiye'de adalet sistemini ele alarak yaşanan sıkıntıları anlattı,çözüm önerilerini sıraladı.
Trabzon Ortahisar Düşünce Akademisi'ndeki (TODA) konuşmasında Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne giriş sürecinde hukuk sistemi açısından kazanımlarına ve dezavantajlarına işaret eden Hakyemez "Türkiye 2004 yılından sonra imzaladığı anlaşmalar gereği Avrupa Hukuk sistemi tam anlamıyla uygulamak durumunda. Bunun artıları olduğu eksi yönleri de var. Örneğin evlilik şekilleri. Bizim geleneklerimizde homoseksüel evlilik olamaz. Avrupa müktesabatında bu var. Bir şey yanlış anlatılıyor. Avrupa kanunları üstündür diye bir durum kesinlikle yok. Bizim kanunlarımız yeri geldiğinde çok daha özgürlükçüdür. Bunu yakından biliyoruz" dedi.
Geciken adaletin adalet olmadığını yineleyen Hakyemez, yargıda yaşanan iş yükü, yüksek yargı üyeliklerinin seçimi gibi konularda da açıklama yaparak şunları söyledi:
"Türk yargı sistemi cesaretli bir şekilde revize edilemedi. Biz hala istinaf mahkemelerini tam anlamıyla kurabilmiş değiliz. Yeterli hakim ve savcı yetiştiremedik. Mahkemeler devletçi refleksle kararlar veriyor. Geçmiş yıllarda Anayasa Mahkemesi'nin başörtüsü ile ilgili kararını hatırlayalım. Başörtüsü hak olarak görülmemişti, gerekçesi de fetva verir gibiydi. Şimdi bunlar değişiyor. Türkiye olarak müzakere kültürüne sahip değiliz. Avrupa'da yargı üyeleri parlamento tarafından seçilir. Ancak hukuk kesinlikle siyasallaşmaz. Biz de ancak 2010 yılından sonra sınırlı sayıda üye seçilebilmektedir. Türkiye'de de yargı üyelerinin parlamento tarafından seçilmesi en doğru adım olacaktır." - TRABZON