Hukuk Öğrencilerinden İşçi Çocuklarla İlgili Kanun Teklifi
Hukuk Öğrencilerinden İşçi Çocuklarla İlgili Kanun TeklifiİSTANBUL - Hukuk Fakültesi öğrencilerine işçi çocuklarla ilgili kanun teklifi sunma imkanı veren Dava-yı Hukuk Yarışması sona erdi.
Hukuk Öğrencilerinden İşçi Çocuklarla İlgili Kanun Teklifi
İSTANBUL - Hukuk Fakültesi öğrencilerine işçi çocuklarla ilgili kanun teklifi sunma imkanı veren Dava-yı Hukuk Yarışması sona erdi. Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen Ulusal Kanun Teklifi Yarışması'nda finale kalan 7 öğrencinin arasında kıran kırana bir mücadele yaşandı. En tutarlı, ikna edici ve hukuki gerekçe üreten 3 öğrencinin ödüllendirildiği yarışmanın birincisi FSMVÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Muhammet Masum Kır oldu.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Hukuk Fakültesi bir süre önce Hukuk okuyan öğrencilerin öğrenimlerine ve kendilerini ifade etme becerilerine katkı sunmak amacıyla 'Dava-yı Hukuk' adında 'Ulusal Kanun Teklifi Yarışması' ilan etti. Yarışmaya katılacak öğrencilerden "İşçi çocuklarla ilgili mevcut kanuni düzenlemeleri nasıl değiştirirdiniz ya da bu konudaki kanun boşluklarını nasıl doldururdunuz?" sorularına ilişkin kanun teklifi sunmaları istendi. 35 farklı üniversiteden 200'e yakın öğrencinin başvurduğu yarışmada son 7'ye kalan öğrenciler, ülkemizin önde gelen hukukçuları Prof. Dr. Selçuk Öztek, Prof. Dr. Ömer Ekmekçi ve Dr. Memduh Cemil Şirin'in jüriliğinde, konuyla ilgili hukuki gerekçelerini anlattı.
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi öğrencisi Muhammed Masum Kır'ın birinci olduğu yarışmada, İstanbul Üniversitesi öğrencisi Ekin Su Tepeli ikinci, İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencisi Ahmet Said Yılmaz üçüncü oldu.
"Geleceğin kanun koyucuları olabilirler"
FSMVÜ Hukuk Fakültesi Medeni Hukuk Kürsüsü Araştırma Görevlisi Esra Gültekin çocuk işçileri konu edinmelerinin sebebini şu sözlerle ifade etti; "Öğrenciler için sosyal sorumluluğu ve gerçekten pratik uygulaması olan bir konuyu test etmek ve bunu çocuklar üzerinden çalışmak istedik. Çocukların en büyük problemleri nelerdir diye tespit etmeye çalışırken de sosyal bir vaka olarak sayısının da çok fazla olmasından dolayı çocuk işçiler konusunu tercih ettik. Kanun teklifini normalde hukukçular yapmaz ama biz bu yarışmada öğrencilerimizin ileride birer kanun koyucu olabilme ve bu konuların arka planda çalışmacıları olma ihtimali üzerinden hareket ettik."
"Çocuk işçiliğini sona erdiren kanun yok"
Ülkemizde çocuk işçilerle ilgili hukuki düzenlemelerin ne durumda olduğuna da değinen Esra Gültekin; "Hukuki düzenlemeler açısından çocuk ve iş hukuku noktasında Türkiye'deki düzenlemeler dünya standartlarında. Fakat bir konunun kanuni olarak düzenlenmiş olması bu konuya çözüm sunulmuş anlamına gelmemekte. Bizim de kanunlarımız evet mevcut, fakat bunların gerçek hayata dokunan, sosyal problemleri halleden, çocuk işçiliğini sona erdiren tarafları maalesef yok. Biz çalışmamızda mevcut düzenlemelerden ziyade gerçekten çözüm sunabilecek ve sosyal hayatı etkileyebilecek çalışmalar yapmak istedik." ifadelerini kullandı.
"Çocuk işçiliği dünyanın sorunu"
Çocuk işçiliğin dünyanın bir sorunu olduğunu ve daha hassas ve daha kapsamlı şekilde ele alınması gerektiğine dikkat çeken Esra Gültekin; "Sadece bizim ülkemizde değil en gelişmiş ülkelerde de çoçuk işçiliği sorunu var. Son dönemdeki göç dalgaları ile birlikte bu problem dünyanın her tarafına yayılmış durumda. Farklı ülkelerden çocuklar geldikleri ülkelerde işçi statüsünde veya çocuk asker statüsünde karşımıza çıkıyor. Sorunu çözmek için gerçekten içselleştirilmesi sadece kanun koymakla kalmayıp bunun gerçek hayata yansıyacak şekilde çözümler üretilmesi gerekiyor. Bizim bugünkü çalışmamızın amacı hukuk fakültesi olarak bu konuya bir farkındalık uyandırmak ve somut gerçek olaylar üzerinden, gerçek çözümler üretebilen çalışmaları hayata geçirmek" dedi.
"Sorunumuz caydırıcı ceza açığı ve etkin denetim eksikliği"
Yarışmanın birincisi FSMVÜ Hukuk Fakültesi birinci sınıf öğrencisi Muhammet Masum Kır hazırladığı kanun teklifini şu cümleler ile anlattı; "Toplamda yürürlük ve yürütme maddesi ile birlikte 11 madde şeklinde hazırladım. Bu konuda bizim görmüş olduğumuz sistematik bir eksiklik var. Hukuki yönden ele alırsak, birincisi mevzuat ikincisi de yürürlük kısmıdır. Mevzuatta düzenlenen bir hükmün meriyette anlam ifade edilebilmesi için daha pratik hale getirilmesi lazım. Bunun için de iki yönde ele alıyoruz. Caydırıcı ceza açığı ve etkin denetim eksikliği. Bunlar bizim iki büyük sorunsalımız. Hem Türkiye hem de dünyada birçok ülke bundan mustarip. Ben yöntem olarak etkin denetim eksikliği ve caydırıcı ceza açıklarını kapatma üzerinden ilerledim."
Amfilerden kürsülere
Bu tür yarışmaların hukukçuları geleceğe hazırladığına inandığını ifade eden Muhammet Masum Kır; "Yarışmanın formatı çok güzel. Bu şekilde her yıl düzenlenmesi yolunda da kararlar çıkacak diye biliyorum. Gelecek yıllar için 'Amfilerden kürsülere' diye slogan da önerebilirim. Bu platformlar amfilerden kürsülere geçtiğimizde kendimizi daha iyi ifade etmeyi sağlayacak." diye konuştu.