Hukuk ve Sanat Buluşması
Türkiye Barolar Birliği, Sanatçılar Girişimi, Tiyatro Platformu ve TOBAV'ın düzenlediği "Hukuk ve Sanat Buluşması"nda Güçbirliği Deklerasyonu yayınlandı, İşbirliği Protokolü imzalandı TBB Başkanı Feyzioğlu: "Çözüm, top yekun bir çağdaşlaşma ve özgürleşme hamlesini siz sanatçılar ve biz hukukçuların kol.
Türkiye Barolar Birliği (TBB), Sanatçılar Girişimi, Tiyatro Platformu ve TOBAV'ın düzenlediği "Hukuk ve Sanat Buluşması", sanatçılar ve hukukçuları bir araya getirdi.
TBB Kongre Merkezindeki etkinliğe, aralarında Ataol Berhamoğlu, Bedri Baykam, Tamer Levent, Orhan Aydın, Levent Üzümcü'nün de bulunduğu sanatçıların yanı sıra bazı baro başkanları katıldı.
TBB Başkanı Metin Feyzioğlu, özgür düşünceyi yok etmeye çalışmanın, geleceği prangaya vurmakla eş anlamlı olduğunu söyledi.
Sanatçının yaratıcı, sanatın da bir "yaratma olayı" olduğunu ifade eden Feyzioğlu, şunları kaydetti:
"Yaratılan her eserde onu yaratan sanatçı vardır; her sanatçı yarattığı her eserde yeniden hayat bulur. Aslında insan, sanatı; sanat da insanlığı sürekli bir devinim içinde yaratır durur. Sanattan yana taraf olmak insandan insanlıktan, insanı insan yapan bütün değerlerden ve özelliklerden yana taraf olmaktır. Sanatı aşağılamak ise insanı aşağılamaktır."
-"Çağdaşlaşma ve özgürleşme hamlesi"
Hukukun ve hukukçunun desteğinden mahrum bırakılmış bir sanatçının da acımasızca dönen ve kendine benzemeyeni öğüten baskı çarkının karşısında yalnız olacağını söyleyen Feyzioğlu, "Oysa gün aydınlanma için, çağdaşlaşma ve özgürlük için birleşme günüdür. Demek ki çözüm, topyekun bir çağdaşlaşma ve özgürleşme hamlesini siz sanatçılar ve biz hukukçuların kol kola girerek başlatmasıdır" diye konuştu.
Feyzioğlu, Ekim 2013'te Gezi Parkı olaylarına destek veren muhalif tiyatrolara Kültür Bakanlığı desteğinin kesilmesiyle başlayan ve "Türkiye Sanat Kurumu Yasa Tasarısı" tartışmaları ile devam eden sürecin buluşmada ayrıntılı ele alınacağını kaydetti.
Söz konusu yasal düzenlemelerin, "kültür ve sanatı kamu sorumluluğunun dışına itmesi ve getirilmek istenen yapının özerk olmaması gibi nedenlerle sanat ve kültürünün geleceği için tehlike oluşturacağını" savunan Feyzioğlu, "Kaldı ki, bu günkü şartlarda sanat ve kültür faaliyetlerini piyasaya terk etmek, dar gelirli birçok sanatseverin kültüre erişiminin önemli ölçüde kısıtlanması anlamına da gelecektir; bu da, mevcut birçok sanat kurum ve kuruluşunun yok olması demektir" değerlendirmesinde bulundu.
-Güçbirliği Deklarasyonu ve İşbirliği Protokolü
Etkinlikte, Güçbirliği Deklarasyonuna ortak imza konuldu, TBB Başkanlığı, Sanatçılar Girişimi, Tiyatro Platformu ve TOBAV arasında
işbirliği protokolü imzalandı.
Güçbirliği Deklarasyonunda, öğretim kurumlarındaki sanat eğitiminin engellendiği, ekranlarda kimi sanatçılara yasaklamalar getirildiği savunularak, "Mizah çizerleri yapıtlarından ötürü tazminata mahkum ediliyor, şiir, öykü ve roman bütün bu baskı ve yaptırımlardan nasibini alıyorsa, sanatçı ve avukatların birlikte ve yüreklice 'özgür düşünce ve sanat sahipsiz değildir' diye haykırmasının günüdür artık" denildi.
İşbirliği protokolü ile de "sanatın özgürce icra edileceği ortamı sağlamak için sanat mevzuatıyla ilgili çalışma yapması, ilgili kurum ve kuruluşların katkılarıyla yasa taslak ve önerileri hazırlanması, hazırlanacak önerilerinin yasalaşması için gereken girişimlerin yapılması" öngörülüyor. - Ankara