Haberler

Hukukta Sınırları Kaldıran Eğitim

Abone Ol

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ile Köln Üniversitesi’nin işbirliği ile düzenlenen Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı’na katılan öğrenciler, Türk, Alman, Avrupa Birliği ve Amerikan ‘Common Law’ hukuk düzenlerinde hâkimiyet sağlayacak.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ile Köln Üniversitesi'nin işbirliği ile düzenlenen Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı'na katılan öğrenciler, Türk, Alman, Avrupa Birliği ve Amerikan 'Common Law' hukuk düzenlerinde hakimiyet sağlayacak.

Türkiye ve Almanya arasındaki ilk ve tek Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi ile Köln Üniversitesi'nin işbirliği ile hayata geçirildi. Yurt dışında eğitim almak isteyen öğrencilerin en önemli çekincelerden biri olan 'denklik' sorununu ortadan kaldıran program, 2013-2014 Eğitim-Öğretim döneminde öğrenci almaya başladı. Ortak müfredata imza atarak öğrencilere iki diploma vermeyi hedefleyen program ile hem Türkiye hem de Almanya tarafından kabul edilecek öğrenciler, iki ülkenin hukuk lisans eğitiminin yanı sıra Avrupa Birliği ve Amerikan 'Common Law' hukuk sistemini öğrenme fırsatına sahip olacaklar.

ÜÇ DİL, İKİ ÜLKE, 4 YILDA İKİ DİPLOMA

Almanya'daki Bonn Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alan ve Adalet Bakanlığı'na bağlı sınavlara girerek hakimlik, savcılık ve avukatlık yapmaya hak kazanan İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı Koordinatörü Ayşegül Altınbaş, 2005 yılında Türkiye'ye yerleştikten sonra mezuniyetinin tanımasını talebi ile Yükseköğretim Kurumu'nun denklik belgesine başvuruyor. İki ülke arasındaki müfredat farklılığı nedeniyle diplomasının geçerlilik kazanabilmesi için 22 ders daha alması gerektiğini öğrenen Altınbaş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin farklı yıllarındaki dersleri de tamamlayarak denklik belgesini alıyor. Yurt dışında eğitim aldıktan sonra Türkiye'de denklik belgesi alma sürecinin sıkıntılarını tecrübe eden Ayşegül Altınbaş, koordinatörlüğünü yaptığı Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı ile global dünyanın ihtiyacı olan hukuk eğitimini üç dilde, iki ülkede ve iki diploma ile verdiklerini söyledi. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi tarafından tamamen burslu desteklenen proje kapsamında 15 ile 20 arasında öğrenci kabul ettiklerini belirten Ayşegül Altınbaş, fark yaratan bir hukukçu olmak ve idealleri doğrultusundaki alanlarda çalışmak isteyen disiplinli öğrencileri Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı'na davet ediyor.

MEZUNLARIN DENKLİK ALMASINA GEREK YOK

Uluslararası hukukta söz sahibi insanlar yetiştirmeyi hedeflediklerini belirten Ayşegül Altınbaş, "İki ülke tarafından kabul edilen öğrenciler, eğitimlerinin ilk iki yılında Köln Üniversitesi'nde Alman hukuk eğitimi, son iki yılında ise İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nde Türk hukuk eğitimi alarak tamamlıyor. Almanya'daki öğrenciler, Köln Üniversitesi'nden Bachelor of Laws, Türkiye'deki öğrencileri İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nden Hukuk lisans dereceleri ile mezun oluyor. Program tek müfredata sahip olduğu için alınan dersler hem Türkiye'de hem de Almanya'da sayılıyor. Türkiye'de Yükseköğretim Kurumu, Almanya'da ise Akreditasyon Kurumu'nun onayı ile oluşturulan bir program olması nedeniyle mezunlarımız hiçbir şekilde denklik işlemiyle uğraşmıyor" ifadelerini kullandı.

SINIRLARI OLMAYAN HUKUK EĞİTİMİ

Ayşegül Altınbaş, Çift Diplomalı Türk-Alman Hukuk Lisans Programı'na katılan öğrencilerin hem Avrupa Birliği'nin hem de Amerika'nın hukuk sistemini öğrenme şansına sahip olacaklarını söyledi. Altınbaş, "Öğrencilerimiz, programdan mezun olduklarında Türk hukuk sisteminde, Avrupa Birliği'nde lokomotif işlevi üstlenen Alman hukuk sisteminde ve Amerikan Law Schools sistemi ile aynı paralelde aldıkları eğitim ile Amerikan 'Common Law' hukuk sisteminde (Certificate United StatesLaw) hakimiyet kazanacaklar. Yani öğrencilerimiz Türk, Alman, Avrupa Birliği ve Amerikan hukuk düzenlerinde yetkin ve üstün nitelikli olacak ve bu 3 dili çok güzel kullanabilecek. Ayrıca öğrenciler, kendi ülkelerinin sınırları ile yetinmeyip farklı kültürler içinde eğitim alacak. Bu da geleceğin hukukçuları için olmazsa olmaz şartlardan biri" diye konuştu.

Köln Üniversitesi'nin, Paris Sorbonne ve University Colloge London üniversiteleri ile double degree yani çift diplomalı Hukuk Lisans Programı yürüttüğünü ve yakın zamanda Floransa Üniversitesi ile de işbirliği yapmaya hazırlandığını söyleyen Altınbaş, "Köln Üniversitesi, Türkiye ile olan programını, Paris Sorbonne, Londra ve Floransa üniversiteleri ile olan işbirliklerine de dahil etmek istiyor. Biz de öğrencilerimizin bazı derslerini bu üniversitelerde almalarını istiyoruz. Tek amacımız, sınırları olmayan evrensel nitelikte bir hukuk eğitimi almaları" ifadelerine yer verdi.

PROGRAMA KATILAN ÖĞENCİLERİN TAMAMI DESTEKLENİYOR

Hem Türkiye hem de Almanya devletleri tarafından desteklenen program kapsamındaki öğrencilere, iki ülkedeki çeşitli kurum ve kuruluşların da burs imkanı sağladığını ifade eden Altınbaş, "Başarılı öğrencilere ulaşarak onlara bu imkanı sağlamak istiyoruz. İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi'nin kabul edeceği 15 öğrenciye yüzde 25 ile yüzde 100oranlarında burs desteği veriyoruz. Program Türkçe ve Almanca dil bilgisi gerektirdiği için Almanca'yı B2.2. dil seviyesinde bilen öğrenciler için de ilave yüzde 25 burs sağlanıyor. Bunun dışında iki ülkede de var olan kurum ve kuruluşlar, geleceğin hukukçularına destek vermek konusunda oldukça heyecanlı" şeklinde konuştu.

Hukuk eğitiminin alınacağı kurumu seçerken global dünyanın ihtiyaçlarına bakmak gerektiğini ifade eden Ayşegül Altınbaş, "Günümüz iş yaşamında milli hukukumuz çoğu kez yeterli gelmiyor. Çalıştığımız kurumların uluslararası arenada iş ortakları olabilir ve bir sözleşmenin yabancı dilde hazırlanması ya da ihtilafların olduğu durumlara yönelik çözümler üretmemiz gerekebilir. Bu nedenle global dünyanın ihtiyaçlarına yönelik programımızla, mezunlarımızın ihtiyaçlara yönelik donanımlı hukukçular olmasını ve her alanda iş bulabilmelerini istiyoruz. Diğer öğrenciler Türkiye'de tek bir hukuk eğitimi alırken, bizim programımız dahilindeki öğrenciler iki ülkede hukuk eğitimi alarak iki düzene de hakim oluyor" dedi.

AVRUPA BİRLİĞİ SÜRECİNE OLUMLU KATKILARI OLACAK

İki ülke arasındaki hukuk düzenlerini entegre ederek önemli bir sinerji oluşturmak istediklerini ve Alman öğrencilerin de projeye ilgi göstermelerini beklediklerini vurgulayan Altınbaş, "Türkiye ile Almanya arasında uzun yıllara dayanan tarihi bağlar var ve Türk hukuku birçok alanda Alman hukukundan etkileniyor. Bu anlamda iki sisteme de hakim olan insan gücüne önemli derecede ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca programımız, ülkemizin Avrupa Birliği sürecini de doğrudan ilgilendiriyor ve olumlu katkıları olacak. Türkiye, Almanya için çok önemli bir ülke. Türkiye'de yaşayan çok fazla Alman, Almanya'da yaşayan çok fazla Türk var. Bu nedenle Alman öğrencilerin de projeye ilgi göstereceklerini düşünüyoruz" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Avrupa Birliği Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title