Hükümlülerin El Becerileri Sergilendi
Hükümlülerin el emekleri ,İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığınca Ankara’da düzenlenen sergide satışa sunuldu Adalet Bakanlığı Müsteşarı Erdem: ''Eski tip, içinde faaliyet yapılamayan, spor te...
Hükümlülerin el emekleri, Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğünce düzenlenen sergide satışa sunuldu.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevfikevleri Genel Müdürlüğü İşyurtları Kurumu Daire Başkanlığınca Ankara Zafer Çarşısı'nda düzenlenen sergide, el dokumalarından resme, taş işlemeciliğinden cam üflemeye, çinicilikten taş baskıya birçok ürün yer aldı.
Bakanlık Müsteşarı Birol Erdem, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de her alanda olduğu gibi cezaevlerinde de çok ciddi dönüşüm yaşandığını, cezaevlerinin fiziki koşullarını geliştirmek için çok ciddi hamle içerisinde olduklarını söyledi.
Erdem, eski tip, içinde faaliyet yapılamayan, spor tesisi olmayan, eğitim tesisi olmayan cezaevlerini kapatıp, kampüs şeklinde içinde her türlü sosyal faaliyetin, eğitim faaliyetlerinin yapılabildiği, en önemlisi üretimin gerçekleştirildiği cezaevlerini açtıklarını söyledi.
-"Tahliye sonrasında kendisini geçindirebilecek"
Cezaevlerinde çok sayıda atölye bulunduğunu, bu atölyelerde hükümlülere hem meslek eğitimi verildiğini hem para kazanma imkanı sağlandığını hem de sigortaları ödendiği için ailelerine sağlık imkanı sağlandığını anlatan Erdem, "Bazı cezaevlerinde seri üretim yapılıyor. Bütün bunların amacı, ilk olarak mahkumun cezaevinde vaktini faydalı işlerle geçirmesi, ikincisi de burada öğrendiği meslekle, eğer mesleği yoksa veya mesleğini değiştirmek istiyorsa kendisine yeni bir ufuk, yeni bir alan seçmesi ve tahliye sonrasında kendisini geçindirecek, ailesini geçindirecek bir iş kurması, bir iş yapabilmesidir" diye konuştu.
Mahkumu yeniden topluma kazandırmak ve kendi içinde bir dönüşüm yapmasını sağlamak amacında olduklarını söyleyen Erdem, "Bu amaçla halk eğitim müdürlükleriyle ve özel sektörle ciddi bir işbirliğimiz var. Bu işbirliğini arttırmak suretiyle mahkumlarımızı topluma kazandırma sürecini hızlandırmak istiyoruz" dedi.
-"Ürünlerimiz çok ilgi görüyor"
Sergide standı bulunan Kütahya E tipi kapalı ve açık cezaevi atölye şefi Murat Çetin, önce kurslar açarak çiniciliği öğrettiklerini, bunu öğrenen hükümlülerin de atölyede çalışmaya başladıklarını söyledi. Atölyede 3-4 yıldır faaliyet gösteren hükümlülerin ürünlerini sergiye getirdiklerini ifade eden Çetin, "Ürünlerimiz çok ilgi görüyor. Fiyatlarımız piyasaya göre çok uygun" dedi.
Tokat Cezaevi atölye şefi Kadir Özdemir ise, 25 senedir cezaevinde usta eğiticilik yaptığını söyledi. Kök boya baskısıyla uğraştığını anlatan Özdemir, Tokat'ta artık kök boya baskısını bilen usta kalmadığını, daha önceki ustaların mesleğin sırrını başkasına vermediğini söyledi. Özdemir, "Ankaralılar, kumaşlarını alıp da gelsin, burada kendileri baskı yapabilirler. Bu fırsatı değerlendirsinler" çağrısında bulundu.
Sergi, 24 Kasım'a gezilebilecek. - Ankara