Haberler

''I. Malatya Kültür Sanat Sempozyumu''

Abone Ol

I. Malatya Kültür Sanat Sempozyumu yapılan 4 oturumla sona erdi.

Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen I. Malatya Kültür Sanat Sempozyumu'nun 28 Ekim Cuma günü öğleden sonra yapılan oturumlarında; Tarih, Eğitim ve Basın, Edebiyat ve Şiir, Spor ve Dini Hayat ile Kültür ve Sanat konuları katılımcılar tarafından değerlendirildi.

"Tarih, Eğitim ve Basın" konulu I. Oturum

Prof. Dr. Sabahattin Arıbaş'ın oturum başkanı olduğu "Tarih, Eğitim ve Basın" konulu I. Oturumda; Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ 'Cumhuriyet Döneminde Malatya' ile ilgili bilgiler verdi.

Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet sonrası Malatya'daki istatistiklere değinen Akçadağ, " 1927 yılında yapılan sayımda Malatya nüfusunun 300 bin kişi idi. Bu nüfusun 46 bini şehir merkezinde yaşıyor idi. Malatya'da ilk mimari plan 1946 yılında H. Post tarafından 40 bin nüfusa göre hazırlanmış idi. Ancak ileriki yıllarda bu plan yetersiz kaldığı için yeni imar planları yapıldı" dedi.

'Eğitim ve Malatya' ile ilgili bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, "Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen bu sempozyum ilimiz adına gerçekten çok büyük bir kazanım. Bu nedenle emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Eğitimciler olarak bizlere büyük sorumluluklar düşmektedir. Topluma faydalı bireyler yetiştirmek için eğitimciler olarak gayret gösteriyoruz. İlimiz genelinde toplam 606 adet okul bulunmaktadır. 171.775 öğrencimiz, buna paralel olarak 9.355 öğretmen bulunmaktadır. Malatya'mızda her yıl 25.220 öğrenci yeni kayıt yaptırmaktadır"dedi.

Gazeteci-Yazar Kemal Deniz ise 'Malatya'da Basın' hakkında bir konuşma yaptı. Deniz, "Malatya'nın ilçelerinde çıkan gazete sayısı 53'tür. Malatya merkezde ise 13 günlük gazete, 7 televizyon kanalı, 7 haftalık gazete, 12 dergi, 16 radyo ile 4 haber ajansı bulunmaktadır. Malatya'da ilk gazete Osmanlıca, daha sonra da Osmanlıca ve Türkçe olarak yayınlanmıştır" dedi.

Daha sonra bir konuşma yapan Oturum Başkanı Prof. Dr. Sabahattin Arıbaş ise Malatya'nın önemli bir geçiş yolu üzerinde kurulduğunu belirterek, "Malatya'da 3 önemli medrese var idi. Bu medreseler ihtiyaçlarını vakıflar kanalı ile sağlıyorlardı. Bu medreseler orta dereceli medreseler olup, üniversite düzeyinde eğitim vermekteydiler. Malatya, Türklerin eline geçtikten sonra da sürekli gelişmiş ve ilerlemiştir" dedi.

"Edebiyat ve Şiir" konulu II. Oturum

Prof. Dr. Hasan Kavruk'un oturum Başkanı olduğu "Edebiyat ve Şiir" konulu II. Oturumda Şair-Yazar Cumali Ünaldı 'Şiir ve Malatya' ile ilgili bir konuşma yaparak, Malatya'nın şehirleşmesine değindi. Ünaldı, "Şiir gibi bir şehir hiç de imkansız değil. Bunu da en iyi, ataları bir şehri üç kez üç ayrı yerde kurmak zorunda kalmış olan bizler, Malatyalılar biliriz" dedi.

Ünaldı, dışarıdaki Malatyalıların, kültürel çalışmalara ilgisizliğinden de yakınarak, "Kültürel dokusunu iyi işleyeceğimiz bir Malatya, gelecek için sesimiz, sözümüz, paramız, pulumuz, yüreğimiz ve gücümüz olacaktır" ifadelerini kullandı.

Oturum başkanı Prof. Dr. Hasan Kavruk, Arslantepe Höyüğü gibi önemli bir tarihi mirasa sahip olunmasına karşın İnönü Üniversitesi'nde halen arkeoloji bölümü kurulmamasının büyük bir eksiklik olduğunu belirtti.

Yrd.Doç.Dr. Ramazan Çiftlikçi ise, Edebiyatta Malatya" konusunu işleyerek, "Öncelikle bu sempozyumun bir rüyamız olduğunu belirtmek istiyorum. Sayın Belediye Başkanımız ve tüm yetkililere çok teşekkür ediyoruz" dedi. Çiftlikçi, Malatya'da bin senelik bir kültürel yapı olduğunu vurgulayarak "Son bin yılda zengin bir edebiyat geleneği yaşatıldığı biliniyor. Malatya'da ülke genelinde isim yapmış, Halk Şiiri ve Aşıklık geleneği içinde büyük isimler yetişmiştir" şeklinde konuştu.

Yrd.Doç.Dr. Cemil Gülseren ise 'Malatya Ağızları' konusunda konuşma yaptı. Gülseren, Malatya Ağızları'nı anlatarak, "Malatya İli Ağızları Derleme çalışmasını 1993-96 yılları arasında yaptık. Özelliği olan yaklaşık 160 köy tarandı. Ağız çalışmalarında birinci kaynak bayanlardır. Ağız en doğal dildir. Konuşanı samimidir ve zorlamaz. Malatya sözlüğü hazırlanıp, bilhassa gençlere, okullara ulaştırılmalıdır" ifadelerini kullandı.

"Spor ve Dini Hayat" konulu III. Oturum

Prof. Dr. Saffet Sancaklı'nın oturum Başkanı olduğu "Spor ve Dini Hayat" konulu III. Oturumda ise Fahrettin Eserdi 'Malatya ve Spor' konulu bir konuşma yaptı. Eserdi, "Malatya Belediyesi tarafından düzenlenen bu sempozyuma bir katkıda bulunduğum için kendimi mutlu hissediyorum. Spor yapan çocukların suça eğilimi yapılan araştırmalara göre çok düşük seviyelerdedir. Bu nedenle çocuklarımızı spora yönlendirmeliyiz. Malatya'da spor Cumhuriyet öncesine dayanmaktadır. İlk resmi kulüp 1932 yılında kuruldu. Şu anda Malatya'da 148 spor kulübü bulunmakta olup, 53 branşta spor eğitimi verilmektedir. 6373 lisanslı sporcumuz bulunmaktadır" dedi.

'Malatya'da Dini Hayat' ile ilgili bilgiler veren Doç.Dr. Mustafa Arslan, "Malatya çok eski bir yerleşim yeri. Yapılan birçok kazıda önemli tapınakların olduğu görülmüştür. Malatya bir geçiş merkezi olduğu için farklı medeniyetlerin ve farklı dinlerin etkisinde kalmıştır. İlk çağlarda Malatya'nın dini bir merkez olduğu söylenebilir. Anadolu'nun İslamlaşması'nda Malatya bir kavşak noktasında olduğu için büyük görevler üstlenmiştir" dedi.

Abdullah Doğan ise 'Malatya'da Geleneksel Çocuk Oyunları' ile ilgili bilgiler verdi. Doğan konuşmasında, oyunun çocukların hayatında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, "Oyun, çocukları geleceğe hazırlar, eğitimlerinde önemli bir yer tutar. Malatya'da çocuklar arasında oynanan 270 ayrı oyun türü bulunmaktadır" dedi.

Oturum Başkanı Prof. Dr. Saffet Sancaklı ise dinin toplumun hayatını şekillendiren bir olgu olduğunu belirterek, "Din insanları her türlü kötü alışkanlıklardan korumaktadır. Sporun da yine insanların hayatında önemli yeri bulunmaktadır. Peygamber Efendimizin de bir rivayete göre güreş tuttuğu söylenmektedir" dedi.

"Kültür ve Sanat" konulu IV. Oturum

BİLSAM Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Gezer'in oturum Başkanı olduğu "Kültür ve Sanat" konulu IV. Oturumda ise Yrd. Doç. Dr. Mehmet Yardımcı, Aşıklık Geleneği'ni anlatarak, "Anadolu halkı geleneğine bağlı bir halktır. Anadolu halkının bu özelliği Malatya'da da mevcuttur. Usta-çırak geleniğinin en canlı yaşatıldığı yerlerden biri de Malatya'dır.Malatya'da aşıklık geleneğinde en eski aşık Niyazi Mısri'dir. Malatya aşıklarına sahip çıkmalı, Malatyalı aşıkların kitabı yapılmalı" dedi.

'Malatya Türküleri' ile ilgili konuşan Avukat Selami Yücel, Malatya Türküleri'ni anlatarak "Çok zengin olan türkülerimiz notaya alınmalı, halka mal edilmeli" görüşünü dile getirdi.

Malatya'da Mutfak Kültürü'nü detaylı olarak sunan İbrahim Halil Kılıç ise "Evliya Çelebi, 'Malatya'da 7 türlü 7 taneli buğday olur. Benzeri ancak Harran'da olur' demiş. Buğday en az 10 çeşit köfte olarak mutfağımızda yer alıyor" bilgisini verdi.

Düzenlenen oturumların sonunda katılımcılara Belediye Başkanı Ahmet Çakır tarafından Katılım Belgesi ile Belediye yayınlarından oluşan bir kitap seti hediye edildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title