Haberler

Mehmet Sağlam'dan Boğa Heykeli Yanıtı

Güncelleme:
Abone Ol

Mehmet Sağlam, iadesi istenen Boğa Heykeli hakkında açıklama yaptı.

TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, saray, köşk ve kasırlardan farklı yerlere nakledilen heykellerin ilgili kişi ve kuruluşlardan talep edilerek yerine konulmasının, tarihe sahip çıkma ve gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz ettiğini bildirdi.

Sağlam, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt'ün Milli Saraylar'ın Kadıköy'de bulunan Boğa Heykeli'ni talep etmesine ilişkin soru önergesini, TBMM Başkanı Cemil Çiçek adına cevaplandırdı.

Sultan Abdülaziz döneminde inşa edilen Beylerbeyi Sarayı'nın bahçeleri için Paris'te 12 adet bronz heykel ve 10 adet memer heykel imal edildiğini belirten Sağlam, Sultan Abdülaziz'in tahttan indirilmesinden sonra bu heykellerden bazılarının diğer saray, köşk ve kasırların bahçelerine nakledildiğini vurguladı.

"BOĞA HEYKELİ YILDIZ SARAYI'NIN BAHÇESİNDEYDİ"

Daha sonraki dönemlerde bunlardan dokuz tanesinin saray, köşk ve kasırlardan farklı yerlere gönderildiğini ifade eden Sağlam, şunları kaydetti:

"Söz konusu heykellerden 'Dövüşen Boğa' heykeli, Yıldız albümlerinde Yıldız Sarayı bahçelerinde  görülmektedir.  İstanbul'da farklı yerlerde  sergilendikten  sonra   1987  yılında Kadıköy'de sergilenmiştir. 'Kaktüsün Üzerinde Zıplayan Aslan' heykeli de birkaç farklı yerde kaldıktan   sonra   İstanbul   Büyükşehir   Belediyesi'nin   önünde   sergilenmeye   başlanmıştır. Günümüzde Emirgan Korusu'nda bulunan 'Su İçen Dişi Geyik ve Yavrusu' heykeli de bir dönem Taksim Gezi Parkı'nda sergilenmiş, daha sonra Emirgan Korusu'na yerleştirilmiştir.

Fakat hırsızlık sonucu heykelde yer alan geyiğin yavrusu kaynakla sökülerek çalınmıştır. Daha sonra onarımı yapılarak yine Emirgan Korusu'nda sergilenmeye devam edilmiştir. 'Elan-Hamle' isimli geyik heykeli ise Yıldız Parkı Çırağan girişinde sergilenmektedir, fakat heykelin üç bacağı kopuk vaziyettedir. Bugün İstanbul Kalender Orduevi avlusundaki 'Yılan Üstünde Aslan' heykeli ve Genelkurmay Başkanlığı Aslanlı Kapı girişinde bulunan iki adet 'Top Tutan Aslan' heykeli de Yıldız albümlerinde Beykoz Kasrı bahçesinde ve girişinde görülmektedir. 'Umutsuz Durumdaki Geyik Avda' heykeli ile 'Şaha Kalkmış Özgürlük Atı' heykeli, Beylerbeyi Sarayı bahçelerinden sonra Büyükdere sırtlarında konumlanmış olan Bilezikçi Çiftliği'ne, daha sonra ise Gazi Ahmed Muhtar Paşa Köşkü'ne (Mermer Köşk) götürülmüştür."

"YERLERİNE İMİTASYONLARI YAPILABİLİR"

Köşkün kamulaştırılarak Milli Eğitim Bakanlığı'na devredilmesinden sonra, köşkün tüm eşyalarının müzayedede satıldığını belirten Sağlam, "(Şaha Kalkmış Özgürlük Atı) heykeli Hacı Ömer Sabancı tarafından, 'Umutsuz Durumdaki Geyik Avda' heykeli ise Vehbi Koç tarafından satın alınmıştır. Günümüzde 'Umutsuz Durumdaki Geyik Avda' heykeli Taksim Divan Otel'de, 'Şaha Kalkmış Özgürlük Atı' heykeli ise Sabancı Atlı Köşkü'nde bulunmaktadır" dedi.

Mehmet Sağlam, saray, köşk ve kasırlardan farklı yerlere nakledilen heykellerin ilgili kişi ve kurumlardan talep edilerek yerine konması; tarihe sahip çıkma, heykellerle ilgili aktarılan yanlış bilgilerin düzeltilerek kamuoyu ile paylaşılması ve bu heykellerin gerçek yerlerine döndürülerek gelecek nesillere aktarılması açısından önem arz ettiğini bildirdi.

Sağlam, "İadesi talep edilen heykellerin yerine imitasyonlarının yapılıp aynı yerlerde sergilenmesinin mümkün olduğunu ve bu çerçevede çeşitli çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti. -

Kaynak: AA / Güncel

Kadir Gökmen Öğüt Emirgan Kadıköy Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title