Haberler

İç Organları Ters Tarafta Olan Gencin Böbreği Kasığına Yerleştirildi

Güncelleme:
Abone Ol

Tüm iç organları ters tarafta olan 18 yaşındaki Gökhan Tırsi'nin dolaşım sistemi de bir başka nadir rastlanan sendromla bozulunca sağ böbreği kasığına yerleştirildi.

Servis şoförü babası ve ev hanımı annesi ile Karabağlar ilçesinde yaşayan Tırsi, "kalbinin sağda attığına" yıllarca kimseyi inandıramadı. "Situs inversis totalis" adı verilen anomaliyle dünyaya geldiği ancak 12 yaşında anlaşılan Tırsi'nin dolaşım sistemi bozuldu ve idrarından kan gelmeye başladı.

Birçok hastaneyi dolaşmasına karşın kesin tanı konulamayan ve ancak kan desteğiyle hayatta kalabilen Tırsi, geçen sene Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesine yatırıldı.

Hastanedeki tetkiklerinde "Nutcracker sendromu" olduğu anlaşılan Tırsi'nin sağ böbreğinin atar damarıyla toplar damarının çaprazlandığı, dolaşım sisteminin de bu nedenle bozulduğu tespit edildi.

SAĞ BÖBREĞİ KASIĞINA YERLEŞTİRİLDİ

Her ikisi birbirinden bağımsız ve çok nadir rastlanan sendromlar nedeniyle yıllarca derdine çare arayan Tırsi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun'un ekibi tarafından ameliyata alındı. Ameliyatla Tırsi'nin sağ böbreği çıkarılarak sağ kasığına yerleştirildi.

Böbreğindeki damarlarda bulunan çaprazlama giderilen Tırsi, sağ böbreği kasığında olacak şekilde yaşamını sürdürmeye başladı.

HERHANGİ BİR OLUMSUZLUĞA NEDEN OLMUYOR

Prof. Dr. Hoşcoşkun, yaptığı açıklamada, situs inversus totalis adlı anomalinin halk arasında ayna hayali olarak bilindiğini aktardı. Ayna hayalinin Gökhan'ın vücuduna herhangi bir olumsuzluğa neden olmadığını söyleyen Hoşcoşkun, şöyle devam etti:

"Situs inversus totalis, doğuştan gelen bir anomali. Bunun dışında sağ böbreğinin atar damarı ile toplar damarı arasında bir anomali söz konusu. Doğuştan gelen bu anomali, Gökhan'ın boyu uzadıkça daha da belirginleşiyor ve dolaşım bozuluyor. Böbrekle ilgili sorunlar başlıyor. İdrarda kanamalar sonucu, böbrek fonksiyonlarını kaybetme aşamasına geliniyor."

Damarlardaki çaprazlanmaya "Nutcracer Sendromu" adını verdiklerini belirten Hoşcoşkun, ameliyatla böbreği "ototransplantasyon" yöntemiyle yerinden çıkardıklarını, özel sıvılarla yıkadıklarını ve sağ kasığına yerleştirdiklerini ifade etti.

Hoşcoşkun, Tırsi'nin çok nadir sendromlar sonucu, çok nadir gerçekleştirilen bir ameliyatla sağlığına kavuştuğunu, organları başka yerlerde olsa da sağlıklı bir hayat sürebileceğini kaydetti.


"HERKES SAĞ TARAFTAKİ KALBİMİ DİNLEMEK İSTİYOR"

Organları ters tarafta olduğu için hep ilgi odağı olduğunu ve bu nedenle çok mutlu olduğunu söyleyen Gökhan Tırsi, dolaşım problemi nedeniyle ise zor günler geçirdiğini kaydetti.
Ameliyattan 1 hafta sonra ayağa kalkmanın ve istediği gıdaları tüketebilmenin sevincini yaşadığını belirten Tırsi, şöyle konuştu:

"Artık daha da mutluyum çünkü sağlığıma kavuştum. Organlarımın başka yerlerde olması da beni rahatsız etmiyor. Aksine sevdiğimle sarıldığımda kalplerimiz karşı karşıya geliyor ve herkes benim kalbimi dinlemek istiyor."

OĞLUNUN SÖYLEDİKLERİNE İNANMADILAR

42 yaşındaki baba Gürkan Tırsi ise kalbinin sağ tarafta attığını söyleyen oğluna 12 yaşına kadar inanmadıklarını söyledi. Dolaşım bozukluğu nedeniyle gittikleri hastanede gerçeği öğrendiklerini dile getiren Tırsi, Nutcracer Sendromu'nun verdiği rahatsızlığı gideren doktorlara teşekkür etti.

Kaynak: AA / Güncel

Cüneyt Hoşcoşkun Ege Üniversitesi Sağlık Yaşam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000

Yorumlar (2)

Cengo:

Allah şifa versin de benim beynim de kasık aramda. Onu nasıl düzelteceğiz? (Yaş 18)

Yanıtla10
patso:

o kadae hastane doktor bilmem ne varken neden soruna çözüm bulunamaz eğitim mi kötü hastalıklar mı zor yoksa ilgilenilmek mi istenmiyor

Yanıtla01
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title