Haberler

Fındığın İçi de Dışı da Kazandırıyor

Güncelleme:
Abone Ol

Fındık, ihracat ve iç tüketimdeki rolünün yanı sıra kabuğunun da ısınma amaçlı kullanılmasıyla adeta içi de dışı da kazandırıyor.

GÜLTEKİN YETGİN - Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinin başında gelen fındık, ihracat ve iç tüketimdeki rolünün yanı sıra kabuğunun da ısınma amaçlı kullanılmasıyla adeta "içi de dışı da kazandırıyor" dedirtiyor.

İç fındığın kullanıldığı özellikle çikolata gibi ürünler tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Yapılan araştırmalarda fındık ve fındık ürünlerinin insan sağlığına yararlı olduğu, anne sütünü dahi artırdığı bilimsel olarak ortaya çıkarılmış durumda. İç kısmının bu denli değerli olduğu fındığın dış kısmı da ısınmak için kullanılıyor. Kabuklar ayrıca fırınlarda ekmek pişirmek için de tercih ediliyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Musa Keskin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fındığın çikolata, ekmek, peynir gibi birçok üründe kullanıldığını söyledi.

Kabuklarının da yakacak olarak kullanıldığını belirten Keskin, "Fındığın içi birçok üründe, kabuğu da evlerde yakacak olarak kullanılıyor, içi de dışı da çok değerli. Fındık kabuğu evlerin yanı sıra ekmek fırınlarında ve fabrikalar da da kullanılıyor" dedi.

- Fındık kabuğundaki zengin elementler değerlendirilmeli

Giresun Kalite Fındık Tanıtım Derneği Başkanı Kubilay Yaman ise fındık kabuğunun yakacak maddesi haricinde içerdiği zengin elementlerin de endüstriyel ve hammadde olarak kullanılabileceğini dile getirerek, bu konuda üniversitelerin desteklenmesi ve projeler ortaya çıkarılması gerektiğini vurguladı.

Yaman, şöyle konuştu:

"Fındığın kullanılmayan ve çoğunlukla yakılmakta olan atıklarından değerli endüstriyel ürünlerin elde edilmesi gerçekleştirilmelidir. Bunlardan en önemlisi furfural maddesidir. Fındık kabuğunun kilogramı yaklaşık 25 kuruşa satılmaktadır. Oysa fındıkların kabuklarından son derece değerli furfural ve hidroksimetil furfural üretimi yapılabilir. Özellikle petrol sanayisinde kullanılan furfural ve hidroksimetil furfural maddelerini içeren fındık kabuğu, bu yönüyle çok değerlidir."

- İç fındık insan sağlığına yararlı

Giresun Üniversitesi işbirliğinde yaklaşık 2 yıl süren akademik çalışmalar sonucunda fındığın anne sütünü artırdığını tespit ettiklerini anlatan Yaman, şunları kaydetti:

"Fındık ve fındık ezmesinin anne sütünü miktar olarak ve içerdiği besin olarak artırdığı saptanmıştır. Fındık, içerdiği elementler yönünden de zengindir. Fındığın içerisinde kalsiyum, protein ve çocuklar ile yetişkinler için son derece gerekli maddeler vardır."

Kaynak: AA / Güncel

Kubilay Yaman Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title