İçişleri Bakanı Ala: Ahlak, Ruhumuzun, Nefsimizin Şiiridir
İçişleri Bakanı Efkan Ala, mülki idare amirleri ve belediye başkanlarına yönelik seminerde etik yerine ahlak kurallarının kullanılmasını önerdi.
İçişleri Bakanı Efkan Ala, mülki idare amirleri ve belediye başkanlarına yönelik seminerde 'etik' yerine 'ahlak kuralları'nın kullanılmasını önerdi. Efkan Ala, "Ahlak kuralları, ahlak, ruhumuzun, nefsimizin şiiridir" dedi.
Çevre illerden vali, kaymakam ve belediye başkanlarının da hazır bulunduğu toplantıda Bakan Efkan Ala kamu görevlilerinin kanun, mevzuat ve kuralların çizdiği sınırlar içinde hareket ettiğini anımsattı. Kamu bürokrasisinin, mevzuatın açıklarını bulmakta mahir olduğuna işaret eden Efkan Ala, insanlığın kadim geleneğinin sarsılmaz ahlak kuralları oluşturarak düzeni sağladığını bildirdi. 'Etik' yerine daha derin ve kapsamlı olan 'ahlak kuralları'nın kullanılması gerektiğine dikkati çeken Efkan Ala, şunları söyledi:
"Eğer bir toplumun önüne geçmişseniz ya da o toplum size 'buyurun' demişse, dikkat ediniz yükseldikçe veya öne geçtikte ayıplarınız daha fazla gözükür. ve ruhunuzu, vicdanınızı örtecek olan maddi kurallardan çok ahlak kurallarıdır. Ahlak ruhun elbisesedir. Kamu görevi yapanlar bir yerden ayrılınca onun ahlaka dair hikayeleri anlatılır. Toplum en çok ona dikkat eder. Onun yaptırımı ayıplamadır. Olumlu yaptırımı da övmedir. Bizim milletemiz kadirşinastır. Böyle bir toplum içinde necip milletemize hizmet ediyor olmak önemli bir ayrılacalıktır. Onun arzu ettiği ahlak kurallarına göre davranmak önemli bir adamlık meselesidir. Toplumun ayıplamasına yönelik bir hata yapılmışsa orada bulunmak, işi yürütmek zor hale gelir. Hem kendiniz işi yürüterek hem de sizinle beraber talimatlarınızla görev yapan memurların çalışanların etik kurallara uymalarını sağlamak sizin görevinizidir. Sizin bakacağınız iki temel kural var. Birincisi kanunlar, mevzuat. Yönetmelikler düzenlemeler. Bunlara müfettişler, sizi atayacak olanlar bakacak. Ama sizin de bizim de kesinlikle her bir kuralına dikkat edeceğimiz ahlak kuralları var. Binlerce yıllık geleneğin adıdır. Ahlak kuralları, ahlak, ruhumuzun, nefsimizin şiiridir. Nasıl ki bir şiirde hecedeki sapma ahengi bozarsa, ahlak söz konusu olursa, küçük bir sapma ilgiyi algıyı tarumar eder. Bu disiplin hukukuna benzemez. Müfettiş amir cezalandırmasına benzemez. Toplum o küçük hatayı bile artık telafi edelimez bir olumsuzluk olarak not etmiştir. Ondan kurtulmak, yerine getirirseniz bile çok zor olur. O iz hep kalır."
- Erzurum