İçişleri Bakanı Güler."Türkiye'de Geçen Yıl 153 Bin 555 Ölümlü veya Yaralamalı Trafik Kazası...
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye'de geçen yıl 153 bin 555 ölümlü veya yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda olay yerinde 3 bin 757 kişinin hayatını kaybettiğini, 268 bin 102 kişinin de yaralandığını bildirdi.
İçişleri Bakanı Muammer Güler, Türkiye'de geçen yıl 153 bin 555 ölümlü veya yaralamalı trafik kazası meydana geldiğini, bu kazalarda olay yerinde 3 bin 757 kişinin hayatını kaybettiğini, 268 bin 102 kişinin de yaralandığını bildirdi.
Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Vali Galip Demirel Ankara Vilayetler Evi'nde düzenlenen Trafik Güvenliği Stratejisi Eşgüdüm Kurulu Toplantısı'na katıldı.
Trafik kazalarının, yaralama ve sakatlanmalar nedeni arasında dünyada ilk sırada yer aldığını belirten Güler, her yıl dünya genelinde trafik kazaları sonunda 1 milyon 300 bin insanını hayatını kaybettiğini, 50 milyondan fazla insanın yaralandığını ve 500 milyar doların üzerinde ekonomik kaybın meydana geldiğini söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre trafik kazalarından kaynaklanan ölüm oranlarının önümüzdeki yıllarda da artmasının beklendiğini ifade eden Güler, "Ülkemizde de trafik sorunu, öncelikli olarak çözülmesi gereken konuların başında gelmektedir. Son 30 yılda ülkemizde trafik kazaları nedeniyle olay yerinde yaklaşık 160 bin kişi hayatını kaybetmiş bulunmaktadır. Bu sayı terör olayları nedeniyle meydana gelen can kayıplarının 5 katına denk geliyor" diye konuştu.
Güler, Türkiye'de geçen yıl 153 bin 555 ölümlü veya yaralamalı trafik kazası meydana geldiğine dikkati çekerek, bu kazalarda olay yerinde 3 bin 757 kişinin öldüğünü, 268 bin 102 kişinin yaralandığını bildirdi.
Trafik kazaları nedeniyle maddi kaybının ise yaklaşık 20 milyar lira olduğunun değerlendirildiğini söyleyen Güler, 2011 yılına göre geçen yıl kazaların yüzde 2,02 oranında azaldığını ancak bu azalmanın çok yetersizliğine dikkati çekti.
Güler, Türkiye'nin 2020 yılına kadar, Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı'na göre trafik kazalarından kaynaklanan kayıpların yüzde 50 oranında düşürmeyi hedeflendiğini de işaret ederek, şunları kaydetti:
"Bu sebeple bundan sonraki yıllarda daha fazla çaba sarf etmemiz gerekiyor. Öyleyse şu ana kadar yaptıklarımızdan daha farklı şeyler yapmamız lazım. Eğitimden, altyapıya, sağlık hizmetlerine kadar, trafiğin tüm süreçlerinde tam bir seferberlik içerisinde hareket etmemiz gerekmektedir. Aksi takdirde ölümleri azaltmamız veya en azından 2020 yılına kadar, yüzde 50 oranında azaltma hedefini yakalamamız mümkün olmaz. Bu nedenle söz konusu eylem planının hassasiyetle uygulanması zorunluluk arz etmektedir."
-Emniyet kemeri-
Güler yapılan araştırmalarına göre, emniyet kemeri kullanımının yüzde 100'e çıkarılması durumda, ölüm olasılığında yaklaşık yüzde 50 oranında azalma görüldüğünü ifade ederek, şunları kaydetti:
"Bu tespitten harekette insanlarımıza her şartta emniyet kemeri takma alışkanlığını kazandırabilirsek, mevcut uygulamaların dışında yani hiç bir ilave trafik tedbiri alınmasa bile ölüm oranları bu ölçüde azaltılabilecektir. Bu da ancak eylem planının ruhuna uygun olarak, insanımızın bilinçlendirilmesi ve tavizsiz, herkese eşit uygulanacak denetimlerle mümkün olacaktır. Yapılan denetimlerin, trafik güvenliğine katkısı inkar edilemez bir gerçektir. Yani her şeyin başı etkili denetimden geçmektedir. Trafik denetimini sadece polisiye tedbirlerle sağlamak da mümkün değildir."
Muhabir: Kurbani Geyik - Zafer Fatih Beyaz - Barış Gündoğan
Yayıncı: Selçuk Aval - ANKARA