İçişleri Bakanlığı'nın Uludere Raporu Meclis'te
İçişleri Bakanlığı'nın Uludere raporu Meclis'e ulaştı İçişleri Bakanlığı'nın Uludere raporu Meclis'e ulaştı.
İçişleri Bakanlığı'nın Uludere raporu Meclis'e ulaştı İçişleri Bakanlığı'nın Uludere raporu Meclis'e ulaştı. Rapora göre bombardıman kararında yerel askeri komutanlıkların kesinlikle bilgisi yok, istihbaratı kimin verdiği ve bombardımanla ilgili konunun sıralı komutanlıklarda araştırılması gerekiyor. Rapora göre öldürülen ve yaralanan kişilerin de bölücü terör örgütü ile ilişkileri bulunmuyor.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde Uludere'de 34 kişinin yaşamını yitirdiği bombardımanı araştırmak için kurulan alt komisyon toplandı. Toplantıda Aselsan ve İçişleri Bakanlığı'nın raporları değerlendirildi. "Gizli" damgasıyla Meclis'e gönderilen İçişleri Bakanlığı raporu milletvekillerine dağıtılmadı, sadece bilgi verildi.
-"BOMBALAMA EMRİNDE YEREL KAYNAKLARIN KATKISI YOK"-
Toplantıya katılan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, ANKA'ya yaptığı değelendirmede, "Bizim yaptığımız tespitlerle İçişleri Bakanlığı'nın raporu örtüşüyor" dedi. Raporda bombalama emri verilmesinde yerel komutanlığın katkısı olmadığının açıkça ifade edildiğini söyleyen Özdemir, "Ayrıca ölen ve yaralananlarla ilgili güvenlik soruşturması bilgileri de var raporda. Buna göre hiçbirinin bölücü örgütle alakası yok" dedi.
Özdemir raporda bombalamadan sonra acil kurtarma ekiplerinin olay yerine hemen gitmemesinin ve yerel birliklerin görüş ve bilgilerine başvuru yapılmış olsa, bölgeyi bildikleri için Heron görüntülerinin yorumlanması noktasında katkıları olabileceği gibi sorgulamaların yer aldığını anlattı.
-İKİ SORUYA YANIT İSTİYORUZ-
Komisyonunu ortak kanaatinin "Genelkurmay Başkanlığından bir yetkilinin dinlenmesi yönünde olduğunu aktaran Özdemir, "Mevcut eldeki istihbarat bilgileri Heron görüntülerinin bu bombalama emri için yeterli olmadığı yönünde. Başka istihbarat bilgisi var mıydı? Varsa bu istihbarat bilgisi hangi kaynaktan alındığı açıklanmalı. Yanıtlanması gereken iki soru var. İstihbaratı kim verdi? Vur emrini kim verdi" İçişleri Bakanlığının raporunda bombalama kararında yerel-askeri birliklerin yetkisi, dahlinin olmadığı söylendiğine göre Genelkurmay ne olduğunu açıklamalı, Başbakan özür dilemeli" çağrısı yaptı.
-SIRALI KOMUTANLIKLARDA ARAŞTIRILMALI-
Toplantıya katılan CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, raporda Heron görüntülerinde değerlendirme hatası bulunduğunun ifade edildiğini, istihbaratı kimin verdiğiyle ilgili bilginin de yerel komutanlıklar dışında sıralı komutanlıklarda araştırılması gerektiğinin yer aldığını söyledi. Gök, "Raporda bombalanan insanların kaçakçılık amaçlı sınırı geçen insanlar olup olmadığının değerlendirilmemesinin hata olduğu ifade ediliyor. Öldürülen 34 kişinin hiçbirinin terör örgütü mensubu olmadığı ifade ediliyor. Köyün tamamının yeşil kartlı olduğu, bölgedeki kaçakçılık gerçeğinin bilinmesi karşısında bu olasılığın değerlendirilmemesi yanlış bulunuyor" dedi. - Ankara