İddianamedeki Komisyon Raporu: Türkiye 'Pkk Lice'ye Hava Saldırısı Yaptı' Dedi
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın delil klasörlerinde ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı.
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin öldürülmesiyle ilgili davanın delil klasörlerinde ilginç bir ayrıntı ortaya çıktı. Dosyada, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun 1999 tarihli raporunda hükümetin savunmasına yer verildi. Raporda, "Hükümet başvuranların evlerinin kasten güvenlik güçleri tarafından tahrip edilmediğini, zararın PKK Lice'ye bir hava saldırısı yaptıktan sonra, güvenlik güçleriyle çıkan çatışma sonucunda meydana geldiğini belirtmiştir" ifadeleri yer aldı.
Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde 22 Ekim 1993 tarihinde çıkan olaylarda dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin davanın görülmesine başlanacak. Davanın delil klasörlerinde, soruşturmayı yürüten Savcı'nın topladığı belgeler arasında ilginç bir ayrıntı yer aldı. Dava dosyasına göre Dışişleri Bakanlığı Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürlüğü, Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'nun olaylardan zarar gördüğünü belirten Ahmet Ayder'in yaptığı başvuru üzerine hazırladığı raporu, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderdi. Dışişleri Bakanlığı yazısında, 'Komisyonun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 4 maddesinin ihlal edildiğine kanaat getirdiği ve başvuruyu mahkemeye götürmeye karar verdiği' belirtildi.
'PKK LİCE'YE HAVA SALDIRISI DÜZENLEDİ'
Tercümesi yapılarak Adalet Bakanlığı'na, oradan da Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne gönderilen 21 Ekim 1999 tarihli raporda; Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre başvuranların taleplerinin değerlendirildiği belirtildi. Komisyon raporunda başvuranların ev, mülk ve servetlerinin kasti tahribatlarının, sözleşmenin 8'inci maddesiyle teminat altına alınan haklarının ihlal edildiğini iddia ettikleri hatırlatıldı. Raporda iddialarla ilgili, "Hükümet başvuranların evlerinin kasten güvenlik güçleri tarafından tahrip edilmediğini, zararın PKK Lice'ye bir hava saldırısı yaptıktan sonra güvenlik güçleri ve PKK arasında meydana gelen çatışma sonucunda meydana gelmiş olduğu belirtilmiştir" ifadeleri kullanıldı.
Raporda iddia ve hükümet savunmalarının belirtilmesinin ardından, komisyonun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8'inci maddesinin ihlal edildiğine oybirliğiyle karar verdiği belirtildi.
'YAŞAM HAKKI İHLALİ' YOK
Raporda vatandaşların yaşam hakkı ihlaline yönelik yaptığı başvurunun komisyon tarafından değerlendirilmesine de yer verildi. Başvuranların iddiasına göre güvenlik güçlerinin 22 Ekim 1993 tarihinde yaptıkları operasyonla hayati tehlike oluşturdukları belirtilen raporda, yeniden hükümet savunmasına yer verildi. Rapordaki hükümet savunmasında, "Güvenlik güçlerinin eylemlerinin, PKK tarafından yapılan hava saldırısına karşılık olarak yapıldığı ileri sürülmüştür" ifadeleri yine kullanıldı. Bu raporda ise 'Komisyonun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkını düzenleyen 2'nci maddesinin ihlal edilmediğine kanaat getirdiği bildirildi. - Diyarbakır