İdris Bal: Polis Mahkemeyi Abluka Altına Almış
14 Aralık soruşturması kapsamında mahkemeye sevkedilen 16 kişiye destek için İstanbul Adalet Sarayı'nın önüne gelen Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı İdris Bal açıklama yaptı.
14 Aralık soruşturması kapsamında mahkemeye sevkedilen 16 kişiye destek için İstanbul Adalet Sarayı'nın önüne gelen Demokratik Gelişim Partisi (DGP) Genel Başkanı İdris Bal açıklama yaptı.
İdris Bal, Emniyet Müdürlüğü'nde gözaltındaki kişileri görmek istediğini ancak daha önce ki uygulamalara rağmen müsaade edilmediğini söyledi. İdris Bal, durumu başsavcılığa şikayet ettiğini, ancak kendisine, "önceden uygulanıyordu ama bundan sonra müsaade etmiyoruz" denildiğini kaydetti. Bal ilk gün emniyette polislerin üzerine atladığını belirterek, "Ben anlıyorum onları emir geliyor ama kanunsuz emir uygulanmaz. Dün sabah saat 03.30'a kadar emniyette bekledik. En azında ne olduğunu sormak istiyoruz. Hiç bir haber verilmedi" dedi. Bal, kararın verildiğini ancak kendilerine bildirilmediğini söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü:
"Karar verilmiş ama insanlara eziyet etmek için bu karar bildirilmedi. Bende bir milletvekili olarak zaten içeriye alınmadığım gibi bilgi de verilmedi. Burada avukatlar da ciddi eziyet görüyor. Neden gidip orada savcı ifade alıyor, neden adliyeye sevk edilmedi? Acaba olayları örtmek için mi? Dışarıdan gelen bir takım siyasi telkinleri kamufle edebilmek için mi orada tuttunuz o insanları? Hastaneye götürürken neden yakın yerlere götürmüyorsunuz da ta uzaklardan dolandırıyorsunuz? Burada nereden bakarsanız bakın ciddi bir hukuksuzluk var. Ciddi bir algı yönetimi var."
İdris Bal, bu sabah adliye önünde ilginç bir olayla karşılaştıklarını ifade ederek, "Ergenekon davasında, başka davalarda olmayan bir şekilde oraya polis barikat kurmuş. Yani duruşmanın yapılacağı salona. Polis mahkemeyi abluka altına almış. Oysa hukuk devletinde, polis delilleri toplar, soruşturma yapılır. Buraya geldikten sonra, orası mahkemedir, polisin, idarenin işi yok. Türkiye'de idarenin yargı üzerinde ki kontrolünü ispat ediyor. Bu hakikaten anayasanın çiğnenmesi anlamına gelir, hukuk devletinin çiğnenmesi anlamına gelir. Adil yargılamanın, açıklık, şeffaflık ilkesinin ihlal edilmesi anlamına gelir. Avukat arkadaşlar yine içeriye giremiyor. Savunacağı kişinin dosyasını göremiyor. Neyle suçlandığını bilemiyor. Böyle bir yargılama olabilir mi?" diye konuştu. - İstanbul