Haberler

İett'nin 2017 Bütçesi 2 Milyar 900 Milyon

Abone Ol

İSTANBUL'un temel sorunlarından biri olan ulaşımın en önemli ayağı olan İETT'nin 2017 bütçesi açıklandı.

İSTANBUL'un temel sorunlarından biri olan ulaşımın en önemli ayağı olan İETT'nin 2017 bütçesi açıklandı. İETT'nin 2017 bütçesi 2 milyar 900 milyon. Bütçenin 1 milyar 110 milyon liralık kısmı ile 725 adet otobüs alınacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye(İBB) Meclisi'nin Kasım ayında düzenlenen bütçe görüşmelerinde bugün İETT yer aldı. İBB Meclis üyelerine seslenen İETT Genel Müdürü Arif Emecen, 2017 yılı İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün bütçesini ve performans programını sundu.

TARİHİ YARIMADA'YA ELEKTRİKLİ OTOBÜSLER GELİYOR

2017 yılında elektrikli otobüslerin alınacağını söyleyen ve bu araçların Tarihi Yarımada'da kullanılacağını duyuran Emecen, yüzde 100 elektrikli toplam 200 otobüs alınacağını bu araçlar için aktarma merkezi olarak Edirnekapı'nın planlandığını söyledi.

BÜTÇENİN YARISI İLE OTOBÜS ALINACAK

2017'de otobüs alımları için 1 milyar 110 milyon lira bütçe ayrıldığını belirten Emecen, toplam 725 adet otobüs alımının planlandığını söyledi. Emecen, "İETT, yaş ortalaması 4,5 olan 2 bin 714 otobüsü ve 760 hattıyla İstanbul'un her köşesinde hizmet veriyor. Ayrıca özel işletmeler dahil edildiğinde 5 bin 804 otobüsün yürütüm ve denetimlerini yapıyoruz. İstanbul'da kıtalararası yolculuğu hızlandıran metrobüste ise 545 aracımızla çalışıyoruz" diye konuştu.

ARAÇLARDA KARAKUTU UYGULAMASI BAŞLADI

Güneş enerjisi ile çalışan, wifi hizmeti veren, elektrikli engelli araçlarına ve telefonlara şarj olanağı sağlayan Akıllı durak uygulamasını yaygınlaştırmayı amaçladıklarını belirten Emecen, otobüslerin de hepsinin akıllı araç donanımlarına sahip olduğunu belirtti. Emecen, "Araçlar GPS ile izleniyor, iç ve dış kameralarla takip ediliyor, internet ve USB şarj imkanı sunuyor, araç içi doluluk oranlarını gösteriyor. Akyolbil projesi ile durak yoğunluklarını izleme, gerekli hat, durak ayarlamalarını yapabilme imkanına kavuştuk. Uygulamaya 520 otobüsle başlanan karakutu projesi ile 680 şoförün kusurlu davranış tespit edildi, yüzde 7,3 yakıt tasarrufu, yüzde 21,4 kaza sayısında düşme, yüzde 4 emisyon değerinde azalma sağlanmıştır" diye konuştu.

ALO 153'E GELEN İHBARLARDAN 22 BİN CEZA YAZILDI

Vatandaşların İETT'ye yönelik şikayet ve raporları ALO 153 ile ilettiğini belirten Emecen, 2016 yılının ilk üç çeyreğinde toplam 22 bin rapora ceza yazıldığını söyledi.

CHP'DEN İETT'YE ELEŞTİRİ

CHP Grubu adına söz alan İBB Meclis üyesi Mesut Kösedağı, İstanbul'un en büyük sorununun ulaşım olduğunu hatırlatarak, bu sorunun otobüsle çözülemeyeceğini, raylı sisteme ihtiyaç olduğunu vurguladı. İETT'nin birincil işlevinin vatandaşları bir yerden bir yere ulaştırmak olduğunu söyleyen Kösedağı, teknolojik gelişmelerin takibinin yanı sıra otobüs hatlarının seyrek olduğu yerlerdeki hatların çoğaltılması, araçların zamanında kalkması gibi konulara da önem verilmesi gerektiğini ifade etti.

"İETT ŞOFÖRLERE YETERİ KADAR EĞİTİM VEREMİYOR"

Son günlerde sık sık gündeme gelen şoför eğitimi hakkında da konuşan Kösedağı, "İETT bünyesinde 5 binin üzerinde şoför çalışmakta ve günde 4 milyon yolcu ile muhatap olmakta. Şüphesiz ki şoförlerimizin çelik gibi bir psikolojiye sahip olmaları gerekmekte. Ancak maalesef bunun tam olarak böyle olmadığı yaşanan olaylarla sabittir. İETT'nin şoförlere yeteri kadar eğitim veremediğini görüyoruz. Sadece iletişim eğitimi asla yeterli değil, psikolojik olarak da şoförlerimizi desteklemeliyiz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından oylanan İETT'nin 2017 bütçesi 142 kabul, 49 red oyu ile kabul edildi. - Çapa

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İstanbul Ekonomi Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title