IFN Turkey Forum 2015 Türkiye Finans Ana Sponsoru Oldu
Global krizle birlikte dünyada giderek yıldızı parlayan faizsiz bankacılık, Avrupa, ABD ve Ortadoğu'dan gelen sektör oyuncularının katılımı ile İstanbul'da masaya yatırıldı.
IFN Turkey Forum 2015'te konuşan Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik, son 10 yılda katılım bankalarının Türkiye'deki büyüme potansiyeline dikkat çekerek, "Yeni oyuncuların girişiyle sektör önümüzdeki dönem daha da güçlenecek" dedi.
Katılım Bankacılığı'nın tüm yönleriyle ele alındığı IFN Turkey Forum (Islamic Finance News Turkey Forum) 17 Kasım 2015 tarihinde İstanbul'da gerçekleştirildi. Türkiye Finans ana sponsorluğunda düzenlenen toplantıda; Katılım Bankacılığı'ndaki büyüme fırsatları, yeni trendler ve sermaye piyasası ürünleri ele alındı.
Toplantıda konuşan Türkiye Finans Genel Müdürü Osman Çelik "Katılım Bankacılığı Sektörünün Türkiye'deki Gelişimi" konulu panelde, sektörün geleceğine ilişkin öngörülerini paylaştı.
Faizsiz bankacılığın Türkiye'de 1985 yılında başladığını hatırlatan Osman Çelik, "Sektörümüz 2000'li yıllarda yapılan yasal düzenlemeler ile atılıma geçti. Özellikle 2002 yılında siyasi ve ekonomik istikrarın sağlanmaya başlaması ve 2005 yılında Bankacılık Kanunu kapsamında, Özel Finans Kurumları'nın adının Katılım Bankaları olarak değişmesiyle sektör muazzam bir hız kazandı" diye konuştu.
KATILIM BANKALARI DAHA HIZLI BÜYÜYOR
Türkiye'de Katılım Bankacılığı'nın Eylül 2005-Eylül 2015 yılları arasında konvansiyonel bankalara kıyasla daha hızlı bir oranda büyüdüğüne işaret eden Osman Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sektörün 2005 Eylül döneminde yüzde 2,4 olan aktif pazar payı, 2015 Eylül itibarıyla yüzde 5,1'e yükseldi. Bu dönemde Türkiye'de toplam bankacılık sektörü aktifleri ortalama yüzde 20 büyürken, katılım bankalarının toplam aktiflerinin ortalama büyüme hızı yaklaşık yüzde 30 oldu."
Osman Çelik, Mayıs 2015 itibarıyla ilk kamu Katılım Bankası'nın da faaliyete başlaması ile sektörde faaliyet gösteren banka sayısının 5'e ulaştığını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şu anda sektör 1.068 şube ve yaklaşık 17 bin çalışanı ile hizmet veriyor. Ayrıca, yakın zamanda bir kamu katılım bankasının daha faaliyete başlaması ile sektördeki oyuncu sayısı 6'ya yükselecek. Türkiye'de katılım bankacılığı sektörünün güçlü bir büyüme potansiyeline sahip olduğuna inanıyorum ve yeni oyuncuların katılımı ile sektör önümüzdeki dönemde daha da güçlenecek."
Toplantıda ayrıca, Türkiye Finans Bahreyn Şube Müdürü Metin Tekeci de, Banka tarafından başarıyla gerçekleştirilen Zorlu Enerji sukuk ihracı hakkında konuşma yaptı.