İftara Ne Kadar Kaldı? 9 Mayıs Perşembe İl İl İftar Vakitleri
Bugün mübarek Ramazan ayının 4. orucunu tutmaya başladık. Akşama yapılacak iftar öncesinde hazırlıklara başlayan vatandaşlar, iftar saati kaçta merak ediyorlar. Peki iftara ne kadar kaldı? İşte diyanete göre 8 Mayıs Çarşamba günü il il iftar vakitleri...
Ramazan ayının 3. gününe geldik. Bugün akşam ezanın okunmasıyla birlikte 4. orucu açacağız. İftar sofralarının ve iftar program hazırlıkları yapmaya başlayan vatandaşlar, yaşadıkları şehirlerin iftar saati kaçta merak ediyorlar. Peki iftara ne kadar kaldı? Diyanete göre il il iftar saatlerini öğrenmek için aşağıdaki bağlantıdan açılan sayfada şehir seçimi yapmanız yeterli olacak.
İFTARDAN SONRA KAN BAĞIŞI YAPILABİLİR
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Anabilim Dalı Kan Merkezleri Sorumlusu Prof. Dr. Pervin Topçuoğlu, "Kan bağışı yapmak orucu bozmaz. Kan bağışında bağışçının sağlığını korumak bağış merkezlerinin esas görevidir. İftar sonrası bağışçılar rahatlıkla kan bağışlayabilir. Sahur sonrası da eğer bağış yapacak kişi yorucu bir iş yapmayacaksa öğlene kadar bağış yapabilir." dedi.
İFTARDA BUNLARI SAKIN YAPMAYIN!
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi ve Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Sönmez, ramazanda sağlıklı beslenme yöntemlerine ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, ramazanda beslenme alışkanlıklarının değişimine sağlıklı şekilde ayak uydurulamadığı takdirde, bir ay boyunca gündüz saatlerinde açlık ve susuzluk, akşam ve gece saatlerinde ise şişkinlik, hazımsızlık ve uykusuzluk şikayetlerinin oluşabileceğini söyledi.
Prof. Dr. Alper Sönmez, iftar sofralarındaki abartılı kalabalığa da değinerek, şöyle konuştu:
"Masada toplanan kişilerin yiyebileceklerinin çok daha fazlasının konduğu iftar sofraları, yeme dürtüsünü arttıracak ve bu durum sindirim sorunlarına ve kilo almaya neden olacaktır. Bunu önlemek için iftar sofralarının olabildiğince sade kurulması ve besin değeri düşük olan gereksiz kalorilerden kaçınılması uygun olur. İftar sonrasında tatlı tüketmek yerine meyveyi tercih etmek çok daha doğrudur. Meyve olarak da özellikle lifli meyvelerin (elma, armut gibi) tüketilmesi çok daha sağlıklıdır.
ORUÇ NASIL AÇILIR?
Allah Resulü (s.a.v) orucunu, eğer mevsimi ise taze hurmayla, değilse bildiğimiz kuru hurmayla açardı. Şayet hurma yoksa su ile yetinirdi. Böyle yapmayı Müslümanlara da tavsiye ederdi. Resûlullah (s.a.v)'ın on sene hizmetinde bulunan Enes (r.a.) şöyle demiştir: "Rasûlullah (s.a.v.) orucunu namazdan önce birkaç yaş hurma ile yaş hurma bulamadığı hallerde kuru hurma ile onu da bulamaz ise birkaç yudum su ile iftar ederdi."
PEYGAMBERİMİZDEN İFTAR DUASI
Peygamber Efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur: " Üç kimsenin duası reddolunmaz" iftar sırasında oruçlunun duası, adil hükümdarın duası, mazlumun duası, Allahü Teala bu duaları semaya yükseltir, gökyüzünün kapılarını açar ve" izzet ve cemalime yemin olsun ki, bir süre sonra da olsa, sana yardım edeceğim" diye yemin eder.''
Sevgili Peygamberimizi Hazreti Muhammed, iftar vakti orucunu açarken "Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü." diye dua ederdi.
Peygamberimizin ettiği iftar duasının Türkçe manası "Ey Allah'ım, Senin rızan için oruç tuttum ve Senin rızkınla orucumu açıyorum."
Peygamberimiz orucunu açtıktan sonra ise "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşallah Tealaya sevap kesinleşti." derdi.
YILLARCA TRT'DE DİNLEDİĞİMİZ İFTAR DUASI
TRT ekranlarında yıllarca Nur Subaşı tarafından seslendirilen iftar duası:
Allah'ım senin rızan için oruç tuttum, sana inandım, sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım. Ey, bağışlaması bol Rabbim! Beni, ailemi, milletimi, devletimi ve inananları koru. Rahmetini, yardımını esirgeme ülkemizden. Bizlere yaşama sevinci ver. Her türlü güçlüğe karşı dayanma gücü ver. Senin her şeye gücün yeter. Amin.