Iğdır'da Pamuk Üretimine Destek Talebi
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Zeynalov: "Şehrimizin iklimi pamuk için çok uygun. Eğer devlet bu konuda çiftçiye destek verirse burası yeniden pamuğun merkezi haline gelir" Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Aras: "Pamuk fiyatları düşük olduğu için çiftçi bu işi bırakmak zorunda kaldı. Aslında Iğdır'ın toprağı her türlü tarım ürünü için verimli bir toprak"
Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yusif Zeynalov, pamuk üretimi için kentin ikliminin uygun olduğunu belirterek, "Eğer devlet bu konuda çiftçiye destek verirse burası yeniden pamuğun merkezi haline gelir" dedi.
Doç. Dr. Zeynalov, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır'ın bölge illeri arasında önemli bir iklim ve toprağa sahip olduğunu ifade ederek, pamuk üretimi için de uygun olduğunu söyledi.
Önceki yıllarda ilde pamuk ekiminin fazla olduğunu anımsatan Zeynalov, "Burada pamuk ekimi yapılırsa üreticiler oldukça fazla verim elde edecek. Bu da ülke ekonomisine önemli katkı sunacak. Şehrimizin iklimi pamuk için çok uygun. Devletin bu ürün için destek vermesi gerekiyor. Eğer devlet bu konuda çiftçiye destek verirse burası yeniden pamuğun merkezi haline gelir" diye konuştu.
Pamuğun verimli olan çeşidinin ekilmesini öneren Zeynalov, "Pamuk yeniden Iğdır'da ekilirse istihdam da artar. Hem ekonomiye büyük katkı sağlanmış olur hem de insanlara iş imkanı sağlanır" ifadelerini kullandı.
Ziraat Odası Başkan Yardımcısı İsmail Aras da pamuk fiyatlarının düşük olduğundan dolayı kentte pamuk ekilmediğini belirtti.
Destek verilmesi halinde kentin yeniden pamuğun merkezi haline gelebileceğini ifade eden Aras, şunları kaydetti:
"Pamuk fiyatları düşük olduğu için çiftçi bu işi bırakmak zorunda kaldı. Aslında Iğdır'ın toprağı her türlü tarım ürünü için verimli bir toprak. Daha önceki yıllar pamuk ekimi vardı ve insanlar bu işten güzel gelir elde ediyordu ama pamuğun fiyatı düşünce insanlar bu üründen uzak kalmak zorunda kaldı. Su ve iklim sorunumuz yok, pamuk ekimi yeinden gündeme gelirse biz de gerekli desteği vermeye hazırız. Konuyla ilgili çeşitli seminer ve konferansların verilmesi gerekiyor. İnsanlar konuyla ilgili bilgilendirilmeli. Bunlar olursa üreticiler yeniden pamuğa yönelir." - Iğdır