Iğdır Valisi Başkanlığında KÖYDES Toplantısı Yapıldı
2005 yılında başlatılan ve kırsal kalkınma hamlesinde önemli bir yer tutan KÖYDES toplantısı, Iğdır Valisi Ahmet Pek başkanlığında, gerçekleştirildi.
Iğdır Valisi Ahmet Pek başkanlığında, KÖYDES Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya köy muhtarları, Birlik Encümen üyeleri, İl Özel İdare Genel Sekreteri ve kurum müdürleri katıldı.
Söz konusu toplantının açılış konuşmalarını yapan Valimiz, Birlik tarafından son dokuz yıl içerisinde 28.792.719,95 TL lik kaynak kullanıldığını ifade ederek, KÖYDES projesi ile ilgili yatırım planlarına değindi. Valimiz Sayın Ahmet Pek konuşmalarının devamında; "KÖYDES Projesine ilişkin yatırım planlamalarımız; Yüksek Planlama Kurulu tarafından belirlenen ilke ve usuller çerçevesinde yürütülmektedir. Yüksek Planlama Kurulu; içme suyu, yol, küçük ölçekli sulama, atık su projeleri ve bu sektörlere ilişkin bakım ve onarım çalışmalarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapmıştır. Dolayısıyla bu belirlenen sektörlerin dışında bir çalışmanın yapılması KOYDES Projesi için öngörülmemiştir.
Birliğimiz tarafından, yıllara sari yapılan çalışmalarla, ekonomik ömrünü doldurmuş, standardı düşük tüm içme suyu depoları ve diğer içme suyu malzemeleri teknik ve hijyenik şartlara uygun kriterler doğrultusunda yenilenmiştir. İçme sularımızda tüketici sağlığına yönelik olarak klor kullanımı sağlanmış, cazibeli sistemle içme suyu temin edilen yüksek rakımdaki köy içme suyu depolarının içi fayans döşenerek sıhhi hale getirilmiştir
Çalışma alanımız içerisinde; 41 köy ve bağlı 17 mezra bulunmaktadır. İl Merkezine bağlı susuz durumda köyümüz bulunmamakla birlikte, yerleşik nüfus bulunmaması, nedeniyle çalışma yapılmayan yerlerimiz de mevcuttur. Ayrıca; Suveren köyüne bağlı Şehmirze mezrasına ait içme suyu kaynağı tamamen kuruduğu için susuz durumdadır
Köy içme sularında; 38 köy ve bağlı 5 ünitenin içme suyu yeterli, (3) köy ve bağlı (1) ünitenin içme suyu yetersiz, kaynak olmadığından dolayı 5 ünite susuz durumdadır. İçme suyu yetersiz olan Köylerimize yönelik kaynak araştırma çalışmaları tamamlanmış olup, yapılan jeofizik araştırmasında Asma Köyü sınırları içerinde su varlığına rastlanılmıştır. 2014 yılında yapılacak çalışmalarla bu köylerimizin de içme suyu yeterli hale getirilecektir.
İçme suyu temin şekli olarak; 24 köy ve bağlı 5 ünitede sondaj, 16 köy ve bağlı 7 ünitede kaynak, 9 köy ve bağlı 8 ünite de grup şebekeden hizmet verilmekle beraber, İ Köy, 4 ünite sondaj+Grup içme suyundan 8 Köy, 4 ünite kaynak+grup içme suyundan yararlanmaktadır. İçme suyu tesisleri bakımından; 3 ünite çeşmeli, 40 köy ve bağlı 10 ünite şebekeli sistemle çalışmaktadır.
Hizmet sahamızdaki köy yolu ağı 220,40 Km olup, bu yolların 170,84 Km'si asfalt, 3860 Km'si stabilize, 10,96 Km'si beton parke yoldur. Birinci ve ikinci derece öncelikli köy yollarımızın tamamı asfalt kaplama olup, stabilize yollarımız sadece bağlı yerleşmelerde yer almaktadır." dedi.
Vali açıklamalarında Birlik tarafından hazırlanarak hayata geçirilen "Kırsal Mekanı Renklendir" projesi ile ilgili olarak da katılımcılara bilgi verdi. Söz konusu proje ile İş Kur Müdürlüğünden Toplum Yararına Çalışma kapsamında istihdam edilen işçiler vasıtasıyla öncelikli olarak; içme suyu tesislerinin temizliği, köy yollarının sanat yapılarının bakım onarımı, asfalt ve parke yollar üzerinde oluşan toprak ve bezeri unsurların temizliği, çöken yolların onarımı, okul ve cami gibi ortak kullanım alanlarında çevre temizliği yapılması gibi kapsamlı bir çalışma yürütüleceğini belirtti.
Vali konuşmalarının sonunda; yatırım ve hizmet çalışmalarının memleketimize hayırlı olması temennilerinde bulundu.
Daha sonra toplantı gündemi çerçevesinde belirlenen konuların görüşülmesinin ardından muhtarlarımızın taleplerinin alınması ile dilek ve temennilerle toplantı sona ermiştir