İHD'den Viyadük Kazası Raporu: 4 İşçi Bile Bile Ölüme İtilmiş
İHD'den viyadük kazası raporu: 4 işçi bile bile ölüme itilmiş İzmir'in Menemen ilçesi Koyundere mevkisinde Çanakkale- İzmir otoyolu viyadük inşaatına iskele çökmesi sonucu 4 kişinin ölümüyle ilgili raporunu açıklayan İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, gerekli ve zorunlu önlemler alınmaması sonucu 4 işçinin göz göre göre ölüme itildiğini, bunun bir iş cinayeti olduğunu öne sürdü.
İHD'den viyadük kazası raporu: 4 işçi bile bile ölüme itilmiş
İzmir'in Menemen ilçesi Koyundere mevkisinde Çanakkale- İzmir otoyolu viyadük inşaatına iskele çökmesi sonucu 4 kişinin ölümüyle ilgili raporunu açıklayan İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, gerekli ve zorunlu önlemler alınmaması sonucu 4 işçinin göz göre göre ölüme itildiğini, bunun bir iş cinayeti olduğunu öne sürdü. Dernek, inşaatın iş sağlığı ve iş güvenliğiyle ilgili en son ne zaman denetlendiğinin açıklanmasını istedi.
İnsan Hakları Derneği İzmir Şubesi, İzmir'in Menemen ilçesi Koyundere mevkisinde Çanakkale- İzmir otoyol inşaatında iskele çökmesi sonucu 4 işçinin ölümüyle ilgili yaptıkları incelemenin raporunu açıkladı. Üç kişilik inceleme heyetinin üyesi Sevtap Erdemir dernek binasında raporu okudu. Erdemir, 4 Ağustos günü meydana gelen olayın ardından 5 Ağustos'ta heyetlerinin incelemelerde bulunduğunu söyledi. Şantiye alanı ve çevresinde işçilerle görüştüklerini ve bilgi aldıklarını, gözlem yaptıklarını belirten Erdemir, yüklenici firmadan herhangi bir yetkili ile şantiye alanında bulunmadıkları için görüşemediklerini vurguladı.
'İSKELEDE DENGESİZLİK'
Raporda işçilerin yaşam alanlarının sağlıksız, havasız, hijyensiz bir ortam olduğunun tespit edildiği yer aldı. Tonlarca ağırlıkta olan iskele ayaklarından bazılarının altında boşluklar olduğu, yere temas etmediği, bazılarının da tahta takozlarla desteklenmeye çalışıldığı görüldüğü dikkat çekilen raporda '400 ton beton ve demir tutan iskelenin krikolarının ayarlı olmadığı, yıkılabileceği uyarısına rağmen beton dökme işlemine geçildiği, krikoların normalde 30 santim olması gerekirken 10 santim yapıldığı, iskelede dengesizlik olduğu' yer aldı.
Sevtap Erdemir, inşaatın iş güvenliği ve işçi sağlığı açısından müfettişlerce ne zaman denetlendiğinin açıklanmasını istedi.
'GÖZ GÖRE GÖRE ÖLÜME İTİLMİŞLER'
Raporun sonuç bölümünde 2015 yılının ilk 7 aylık diliminde 971 işçinin iş kazalarında öldüğüne dikkat çekilerek şöyle denildi:
"Bugün Türkiye'de 1 milyon 650 bin kurulu işletme var. Bunun 475 bini tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına girmektedir. Bu işyerlerini denetleyecek müfettiş sayısı 300 bile değildir. Yani bir müfettiş bir işyerine gittiği zaman, ikinci kez o işyerine gitmek için aradan yedi yıl geçmesi gerekmektedir. Yani burada insana verilen değer bir kez daha görülmektedir. Heyetimizin yapmış olduğumuz inceleme ve görüşmelerde 'Gerekli ve zorunlu önlemler alınmaması sonucu 4 işçi vatandaşımız göz göre göre ölüme itilmişlerdir' sonucuna varılmıştır. Bu bir iş cinayetidir. Ülkemizde her gün yeni yeni iş cinayetleri işlenmekte ve devlet yetkilileri konuya duyarlı davranmamakta, failleri yargılamamakta, caydırıcı cezalar verilmemektedir. Derneğimiz faillerin en kısa sürede yargı önüne çıkarılmasını talep etmektedir."