Haberler

İhd: Kanun Değişikliği Hasta Hükümlüler Konusunda Yeterli Değil

Abone Ol

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, geçtiğimiz günlerde yasalaşan, 'Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' sonrası hazırladıkları hasta hükümlüler raporunu...

İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, geçtiğimiz günlerde yasalaşan, 'Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' sonrası hazırladıkları hasta hükümlüler raporunu açıkladı. Hazırlanan raporun, Cumhurbaşkanlığı ve Adalet Bakanlığına gönderileceği belirtildi.

İHD Şube binasında basın toplantısı düzenleyen İHD Diyarbakır Cezaevi Komisyounu üyesi Muhterem Süren hazırladıkları raporu açıkladı. İHD Diyarbakır Cezaevi Komisyounu üyesi Muhterem Süren, 309 tutuklu ve hükümlüye ulaştıklarını, bunlardan 50'sinin ilgili sağlık kurullarından aldıkları raporlarını incelediklerini belirterek, "Mecliste geçtiğimiz günlerde yasalaşan 'Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' değişikliğini iki yönden eksik ve yetersiz. Kanun değişikliği metninde 16'ıncı maddenin 3'üncü fıkrasında belirlenen usule göre infazın geri bırakılabileceği belirtilmiştir. 16'ıncı maddenin 3'üncü fıkrası Adli Tıp Kurumu tarafından düzenlenen ya da Adalet Bakanlığınca belirlenen tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurulları tarafından düzenlenip Adli Tıp Kurumu'nun onayladığı rapor üzerine infazın geri bırakılabileceği belirtilmektedir. Bu düzenleme bize göre sakıncalıdır.16'ıncı maddenin 3'üncü fıkrasında düzeltme yapılarak Adalet Bakanlığı'nın belirlediği tam teşekküllü hastanelerin sağlık kurul raporlarının yeterli olması, Adli Tıp Kurumunun onayının istenmemesi sağlanmalıydı. 3'üncü fıkrada düzeltme yapılmadan eklenen 5'inci fıkranın uygulamada fazla bir karşılığı olmayacaktır"dedi.

Muhterem Süren, kanun metninde yer alan bazı bölümlere de değinerek, "Kanun metninde, 'maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık nedeni ile ceza infaz kurumu koşullarında hayatını yalnız idame ettiremeyen ve toplum güvenliği bakımından tehlike oluşturmayacağı değerlendirilen' mahkumdan bahsedilmektedir. Maddenin bu haliyle kalmış olması, önceki deneyimlerimizden de yola çıkarsak hiçbir hasta mahpusun tahliye edilmeyeceği anlamına gelmektedir. Oysaki madde metni düzeltilerek, sadece 'maruz kaldığı ağır bir hastalık veya sakatlık' ifadesi ile yetinilmeliydi" dedi. Kanun değişikliğinin hasta hükümlüler konusunda yeterli bir düzenleme olmadığının düşüncesi içerisinde olduklarını ifade eden Süren konuşmasını şöyle sürdürdü:

"SONUÇLARI UYGULAMADA GÖRECEĞİZ"

"Ancak, yeni değişikliği de öyle hemen reddeden bir pozisyonda değiliz. Bu değişikliğin getireceği sonuçları ileride uygulamada göreceğiz. Biz bu nedenle hazırladığımız bu raporu Adalet Bakanlığı ve diğer ilgili kurumlara sunarak, bir nevi kolaylaştırıcı rolü üstleneceğiz. Amacımız, ülkenin kanayan bir yarası olan cezaevlerindeki hasta mahpuslar sorununa ivedilikle bir çözüm bulunmasıdır. Bunun için de bugüne kadar yaptığımız çalışmaları, artırarak devam ettireceğiz. Ayrıca yapılan kanun değişiklikleri ve düzenlemelerin de takipçisi olduğumuzu bir kez daha yenilemek istiyoruz. Raporu göndereceğimiz Adalet Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı makamından beklentimiz, yetkilerini kullanarak, ağır hasta olan mahpusların bir an önce tahliyelerini sağlamalarıdır. Aksi takdirde yapılacak hiçbir düzenleme bir anlam ifade etmeyecektir." - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ceza Muhakemesi Kanunu Muhterem Süren Diyarbakır Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title