Haberler

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL Ödedi

Güncelleme:
Abone Ol

Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü'nde 2018 yılı geçiş garantileri tutturulamadı. Hazine, geçiş garantileri için özel şirketlere 1,76 milyar lira ödedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, HDPİstanbul Milletvekili Oya Ersoy'ın Yavuz Sultan Selim (YSS) ve Osmangazi Köprüleri ilişkin sorusuna yanıt verdi. Gönderilen yanıta göre, iki köprüde de 2018 için verilen garanti geçiş sayıları tutturulamadı. Hazine, geçiş garantileri için özel şirketlere 1,76 milyar lira ödedi.

Diken'de yer alan habere göre; HDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Oya Ersoy, özel sektöre yaptırılan ve işletme hakkı şirketlere verilen Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi Köprüleri'nin geçiş ücretlerine 1 Ocak itibariyle zam yapılması üzerine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'a soru önergesi verdi. Soru önergesine gönderilen yanıta göre, iki köprüde de 2018 için verilen garanti geçiş sayıları tutturulamadı.

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL ÖdediHDP İstanbul Milletvekili ve Meclis Çevre Komisyonu Üyesi Oya Ersoy

YSS HEDEFİN ALTINDA KALDI

Turhan'ın verdiği yanıtlara göre, Yap-İşlet-Devret (YİD) projeleri ile yapılan ve devletin günlük 135 bin araç geçiş garantisi (yıllık 49 milyon 275 bin) verdiği 3'üncü köprüden 2018 yılında 13 milyon 796 bin 911 araç geçti.

İki Köprünün Geçiş Garantileri Tutmadı, Hazine 1,76 Milyar TL ÖdediUlaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan

OSMANGAZİ KÖPRÜSÜ'NDE YAKLAŞIK 5 MİLYON EKSİK

Günlük 40 bin (yıllık 14 milyon 600 bin) geçiş garantisi verilen Osmangazi Köprüsü'nden ise 2018 yılında 9 milyon 98 bin 962 araç geçti.

HAZİNE'DEN ÇIKAN PARA

Geçiş ücreti sözleşmede 3 dolar + KDV olduğu düşünülünce, 3'üncü köprüde 2018 yılı için eksik kalan 35 milyon 478 bin 89 araç için Hazine'den 628 milyon 771 bin lira çıktı.

Osmangazi'de ise günlük 35 dolar + KDV olan geçiş ücreti nedeniyle eksik kalan 5 milyon 501 bin 38 araç için Hazine'den 1 milyar 137 milyon 427 bin 725 lira çıktı.

SÖZLEŞME NEDEN TL'YE ÇEVRİLMEDİ?

YİD ile yapılan köprülerin geçiş ücretlerinin neden TL'ye çevrilmediğine yönelik soruya bakan tarafından verilen yanıtta şu ifadeler yer aldı:

"Köprüler ve otoyolda uygulanacak geçiş ücretleri söz konusu işlere ait uygulama sözleşmelerinde yer alan hükümler çerçevesinde döviz kuru üzerinden yapılan hesaplar ile TL olarak uygulanmaktadır"

"KUR ARTTIKÇA ZAM ARTACAK"

İstanbul Milletvekili Oya Ersoy'un bu yanıtlara cevaben yaptığı açıklaması ise şöyle:

"Bu demek oluyor ki, döviz kuru arttıkça YİD ile yapılan köprülerin geçişleri zamlanmaya devam edecek. Halk, hem köprülerden geçerken fahiş geçiş ücretlerine maruz kalıyor, sözleşmede eksik kalan her geçiş için de daha fazla para ödeyecek. Kamusal hizmet olan ulaşım, şirketlerin onlarca yıl işleteceği ve kar edeceği bir alana dönüştürülmüş oldu. Bedelini ise ülkede yaşayan her bir vatandaş ödüyor."

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Yavuz Sultan Selim Osmangazi Köprüsü Osmangazi Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title