Haberler

İkizdere'de "Kaçkarlara Doğru" Yürüyüşü

Abone Ol

Doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde doğal güzelliklere dikkati çekmek amacıyla kar yürüyüşü düzenlendi.

Doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde doğal güzelliklere dikkati çekmek amacıyla kar yürüyüşü düzenlendi. Türkiye'nin çeşitli illerinden gelerek yürüyüşe katılan İkizderelilere, düzenlenen helikopter turu ile doğayı havadan görme imkanı sunuldu.

İkizdereliler Kültür ve Dayanışma Derneği tarafından bu yıl 2'inci kez düzenlenen ve 2 gün sürecek olan "Kaçkarlara Doğru" kar yürüyüşü etkinliği için İstanbul ve Ankara'dan gelen grup, İkizdere ilçesinde toplandı. Yaklaşık 200 kişi, arazi araçlarıyla karla kaplı yolda 2 bin metre yüksekliğe çıktı, yöresel çalgılardan tulum eşliğinde kar üstünde horon oynadı.

Burada basın açıklaması yapan grup adına konuşan Mimar Mühendisler Gurubu Genel Başkan Yardımcısı ve eski İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, doğa harikası olan İkizdere Vadisi için farkındalık oluşturmak adına kar yürüyüşü etkinliği gerçekleştirdiklerini belirtti. 32 HES projesinin planlandığı İkizdere Vadisi'nin atardamarlarını yok edildiğini ifade eden Ekşi, şöyle konuştu:

"Nehirler kendi doğal ortamlarında aktıkça hayat var. Yaşam kaynağı olan suyun etkin kullanımı önemli. Havza planlaması çok önemli. 32 HES projesinin İkizdere'ye hiçbir katkısının olmadığı ortadadır. Çok küçük bir enerji uğruna bütün doğal varlıklarımızın yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu gerçeğini bir kez daha Kaçkarlardan haykırıyoruz. Bu vicdana, ortak akla herkesin bu düşünceye ses ve kulak vermesini istiyoruz."

2008 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile İkizdere Ovit Dağı'nın kış turizm merkezi ilan edildiğini ancak aradan geçen 5 yılda bunun planlara dahi işlenmediğini ifade eden Ekşi, "Kış turizm merkezinin İkizdereliler olarak hayata geçirilmesini istiyoruz. Bir oldu bitti ile bu sürecin akamete uğratılmasını asla istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

AK Partili İkizdere Belediye Başkanı Hasan Köseoğlu ise, her şeyi ile mükemmel güzelliğe sahip olan ilçelerini korumanın küçükten büyüğe kadar herkesin görevi olduğunu belirterek, "Bu konuda en yetkili kişiler dahi herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu doğayı, güzelliği bozmadan geleceğe nesillere aktarmak zorundayız. Bu güzellikleri herkes görsün ve tanısın. Doğa ve tabiatı seven insanların buluşma noktası burası olsun istiyoruz" şeklinde konuştu.

İkizdereliler daha sonra Türk bayrağı ve yöresel ezgilerden tulum eşliğinde 18 kilometre mesafedeki Çağrankaya Yaylası'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında türküler söyleyen grup, "HES'lere hayır" sloganlar attı.

Bu arada yürüyüşe katılan İkizderelilere düzenlenen helikopter turu ile doğayı havadan görme imkanı sunuldu. 5'erli gruplar halinde helikopterle alınan katılımcılar, 10'ar dakikalık turla vadiyi havadan seyretti. - RİZE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kadem Ekşi İkizdere Türkiye HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title