Haberler

İkizdere Vadisi'nde Tansiyonu Yükselten Gelişme

Abone Ol

Doğal SİT alanı ilan edilen Rize'nin İkizdere Vadisi'nde 50 yıl önce inşa edilen İkizdere hidroelektrik santral (HES) projesi için yapılacak kapasite artırımı nedeniyle, yöre halkı ve sivil toplum örgütlerinin öneri ve görüşlerinin alınacağının...

Doğal SİT alanı ilan edilen Rize'nin İkizdere Vadisi'nde 50 yıl önce inşa edilen İkizdere hidroelektrik santral ( Hes ) projesi için yapılacak kapasite artırımı nedeniyle, yöre halkı ve sivil toplum örgütlerinin öneri ve görüşlerinin alınacağının duyurulması, tepkilere neden oldu. İkizdere Derneği eski Başkanı ve Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, HES projelerinin doğal hayata verdiği zararlar ve yöre halkının tepkileri ortadayken kapasite artırımı için görüş alınacağının söylenmesinin aldatmacadan öte bir şey olmadığını kaydetti, "Bu talep abeste iştigaldir. Bunu unutsunlar" dedi.

Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından 22 Ekim 2010 tarihinde doğal SİT alanı ilan edilen İkizdere Vadisi'nde 1961 yılında yapılan ve daha sonra özelleştirilen İkizdere hidroelektrik santral projesinin 18 megavat olan kurulu gücünün kapasite artırımı ile 78 megavata çıkarılması için çalışma başlatıldı. Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, konuyla ilgili yazılı açıklamada, İkizdere'de faaliyette olan HES projesinin kapasitesinin yükseltilmesi için başlatılan süreçte, yöre halkı, yerel yönetimler ve bilim insanlarıyla görüş alışverişinde bulunmak üzere bir araya gelineceğini belirtti. Ancak bu karar tepkilere neden oldu.

İLÇE MERKEZİ CİDDİ HEYELAN RİSKİ ALTINDA KALIR

İkizdere Derneği eski başkanı ve Mimar Mühendisler Grubu (MMG) Genel Başkan Yardımcısı Jeofizik Mühendisi Kadem Ekşi, mevcut HES projesi için yapılacak kapasite artırımı nedeniyle yöre halkının görüşünün alınacağının duyurulduğunu belirterek, bunun abeste iştigal olduğunu söyledi. Yöre halkının İkizdere ilçe merkezinden aşağıda yapılan santrallerle doğal hayatın nasıl yok olduğunu gördüğünü ifade eden Ekşi şöyle konuştu:

"Şimdi mevcut santralin kapasitesi artırılarak ilçe merkezine paralel bir boru hattı çekilecek. Bunun doğuracağı ciddi heyelan riski var. Bu risk ortadayken ilgili şirket yöre halkından olur alacağını düşünüyorsa tarihi bir yanılgı içerisindedir. İkizdere halkı Ovit, Cimil ve Anzer aksında hiçbir santral inşaatına izin vermeyecektir. Yöre halkının bu konuda verdiği direniş ortadadır. Yöredeki endemik türleri yok eden bu projelere karşı halkın tavrı ortadadır. Bu tavır ortadayken, 'yöre halkının görüşünü alacağız' demek aldatmacadan öte bir şey değildir. Bunu unutsunlar. Kamuoyunu bu şekilde görüş bildirmeleri abeste iştigaldir."

PROJELER DOKAP RUHUNA UYGUN YAPILMALIDIR

Ekşi, İkizdere Vadisi'nin Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından doğal SİT alanı ilan edilerek koruma altına alındığını, ancak aradan geçen sürede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda bir açıklama yapmadığını belirtti. Bu durumun yöre halkını gergin ve endişeli bir bekleyişe sevk ettiğini ifade eden Ekşi, "Bölge Doğu Karadeniz Kalkınma Planı (DOKAP) ile yeniden bir diriliş yakalayacaktır. O nedenle bu projeler DOKAP ruhuna uygun yapılmalıdır. Aksine, birkaç enerji şirketi kazanacak diye bölgenin doğal yapısı ve endemik türlerinin yok edilmesine müsaade edilmeyecektir. Bu durum ortadayken Zorlu Enerji'nin kapasite artırma hikayesi abeste iştigaldir. Yöre halkı bu dayatmayı kabul etmeyeceği gibi en sert şekilde tepkisini ortaya koyacaktır. Herkes aklını başına alsın. Yerel kalkınma ve yerel dinamikleri bölgesel kalkınma ruhuna uygun ortak akılla hayata geçirelim. Bunun dışında hiçbir uygulamayı yöre halkı kabul etmeyecektir" dedi.

MK-(TM/AAA) - Rize / İkizdere

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kadem Ekşi İkizdere Politika Güncel HES Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title