Haberler

İlaçlar Anlaşılmaz Olmaktan Çıktı

Güncelleme:
Abone Ol

İstanbullu eczacı ilaç prospektüslerinin anlaşılır hale gelmesi için internet sitesi hazırladı.

İlaç prospektüslerinin anlaşılır hale gelmesi ve insanların yanlış ilaç kullanımını engellemek amacıyla İstanbullu eczacı 28 yaşındaki Z. Kübra Özden, arkadaşlarıyla birlikte bir internet sitesi hazırladı. 'www.ilacpedia.com' adresli sitede, ilaçların ne işe yaradıkları, nasıl kulanıldığı, etken maddeleri ve yan etkileri ile ilgili bilgiler, tıp terimlerinin yerine halkın anlayacağı bir dille ifade ediliyor. Sitenin, ayda 1.7 milyon ziyaretçisi bulunuyor.

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmakoloji ABD Klinik Farmasi Bilim Dalı'nda doktora eğitimine devam eden, sitenin kurucu ortağı ve genel koordinatörü olan Eczacı Z. Kübra Özden, 2009 yılında Eczacı Nurgül Koramaz (26), iktisatçı Kerim Cihan Yılmaz (27) ve kontrol mühendisi Selim Seyit Yılmaz (25) bir araya gelerek prospektüsleri anlaşılır hale getirmek için kolları sıvadı. Dört arkadaş, insanların akılcı ve doğru ilaç kullanımını sağlamak için 'ilacpedia.com' adresli siteyi kurmaya karar verdi. Dört kişilik çekirdek kadro yeni katılımlarla dokuza ulaştı.

Eczacı Kübra Özden, bugün ilaç kullanımı konusundaki en önemli sorunun, halkın reçetesiz aldıkları ilaçları kulaktan dolma bilgilerle kullanması olduğunu söyledi. Türkiye'de hastaların yüzde 51'inin ilaçlarını yanlış kullandığını kaydeden Özden, kayıtlı zehirlenme vakalarının yüzde 72'sini ilaç zehirlenmelerinin oluşturduğunu belirtti. Dolayısıyla Türkiye'de yanlış ilaç kullanımının hala yüksek oranlarda olduğunu ifade eden Özden, "Bu durum hem ilaç harcamalarını arttırıyor hem de yanlış ilaç kullanımının sebep olduğu dolaylı sağlık sorunları, SGK bütçesine büyük bir yük bindiriyor. Bize gelen sorularda da insanların nasıl problemler yaşadıklarını görüyoruz. Bu sorun bir sihirli değnek ile hızlıca çözülebilecek veya bir kurumun tek başına altından kalkabileceği bir problem de değil. Düşünün ki insanlar halen doğum kontrol haplarını, astım ilaçlarını veya kalp-damar ilaçlarını nasıl kullanacaklarını tam olarak bilmiyorlar. Onları yönlendirecek ve zaman ayırıp ilaç kullanımı konusunda eğitecek kişi sayısı da çok az" diye konuştu.

KAPSAMLI BİR PLATFORM

Prospektüslerin de hala anlaşılır olmadığını belirten Özden, siteyi kurdukları tarihten bugüne kadar Türkiye'deki ilaçların yüzde 95'ini anlaşılır hale getirdiklerini söyledi. Kübra Özden, "Ayrıca fiyat ve ödeme bilgileri, ilaç etkileşimleri gibi farklı servislerimizle bir ilaca dair aradığınız tüm bilgileri bulabileceğiniz kapsamlı bir platform sunuyoruz. Bu bilgiler devamlı güncellenip yenileniyor. Bunun yanı sıra en büyük özelliğimiz seçkin eczacılarımızla hastalarımızın sorularına 24 saat içerisinde cevap veriyoruz. Bu yalnızca Türkiye'de değil dünyada da sadece ilacpedia.com'da bulunan bir özellik. Dolayısıyla bir ilaç ile ilgili aradığınız her şeyi bu sitede bulabilirsiniz. Tabii ki bunun hazırlanma, kurulum, sürdürme, yönetim süreçlerinde oldukça fazla maliyetleri oldu ve olmaya da devam ediyor. Çok zor bir iş olduğunu söylemeliyim. Ancak kullanıcılarımızdan aldığımız çok olumlu geri dönüşler bizi daha da ilerisi için motive ediyor" dedi.

HALK BİLİNÇLENİYOR

İnsanların ilaç kullanımı konusunda gittikçe bilinçlendiklerini anlatan Özden, "Biz de kendi sitemizin ziyaretçi sayısındaki artıştan bunu görebiliyoruz. Son 3 yılda 60 kata yakın büyüme kaydettik. Şu an ayda 1.7 milyon kişi sitemizi ziyaret ediyor. Gelecekten beklentimiz sağlıklı ve akılcı ilaç kullanımı konusunda başlatmış olduğumuz bu projeyi hem kullanıcılar hem de eczacılar arasında daha büyük kitlelere ulaştırmak ve eczacılarımızın son zamanlarda azalan prestijlerini onlara geri kazandırmak. Çünkü biz biliyoruz ki ilaçlar konusunda en yetkin ve donanımlı kişiler bu işin eğitimini alan ve sürekli kendini yenileyen eczacılardır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Marmara Üniversitesi Cihan Yılmaz Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1000
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title