İlaçta 'Reklam' ve 'Reçete' Sıkıntısı
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ilacın market ya da başka bir ortamda satılması ile hastanın ilaca erişmesinin kolaylaşacağı düşüncesine katılmadıklarını söyledi.
Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, ilacın market ya da başka bir ortamda satılması ile hastanın ilaca erişmesinin kolaylaşacağı düşüncesine katılmadıklarını söyledi. Çolak, tüm endişelerin bilinmesine ve yasalara rağmen hala 'reçetesiz ilaç' satışı yapan eczaneler olduğunu, onkoloji ilaçlarının dahi reçetesiz satıldığı yönünde ihbarlar aldıklarını dile getirdi.
'Eczacılık Günü' kutlama etkinlikleri kapsamında Adana Eczacı Odası'nca Seyhan Oteli'nde, 'İlaçta Reklam' konulu bir panel gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gösterilen etkinliğe katılanlar arasında; Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Saim Kerman, Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu da yer aldı. Burada konuşan Erdoğan Çolak, ilacın tanıtımıyla ilgili hiçbir yasal değişiklik veya taslağın sunulmadığını belirterek, "İlacın satış yeriyle ilgili endişemiz yok çünkü doğrudan doğruya Türkiye'nin bütün nüfusuna hitap eden son derece yaygın eczanelerimiz var. İlacın market ya da başka bir ortamda satılmasıyla hastanın ilaca erişmesinin kolaylaşacağını düşünmüyoruz" ifadesini kullandı.
"HEKİME ULAŞMA SORUNU ARTIK AŞILMALI"
Çolak, geçmişten gelen bir hekime ulaşma sorunun olduğunu, ancak günümüzde bu kanının artık terk edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ilacın eczane dışına çıkarılmasına ilişkin tartışmaların yersiz olduğunu savundu. Avrupa Birliği'nin (AB) yayın konusundaki serbest düzenlemeleri ile uydu frekansları aracılığıyla Türkiye'de çok rahat bir şekilde bazı ürünlerin tanıtımının yapıldığına işaret eden Çolak, 1262 sayılı yasa ile reçetesiz satış yapılmasının yasaklandığını, ancak çeşitli sebeplerle hastalara reçetesiz ilaç verildiğini öne sürdü. Erdoğan Çolak, "Antibiyotikle ilgili endişeler defalarca dile getirilmişken ülkemizde hala reçetesiz ilaç satılabiliyor. Hekime danışılmadan onkoloji ilaçlarının dahi satıldığına yönelik çeşitli eczacılarımızdan bize şikayetler geliyor. Bunlar inanılacak şeyler değil ama maalesef ülkemizin gerçeği" dedi. Çolak, ilaçta reklam konusunun, AB'ye tüm üyelik sürecinde yasalaştığını, serbest olan reçetesiz ilaçların tanıtımına ilişkin düzenlemenin kendi yasal çerçevelerine de böylelikle girdiğini hatırlattı.
"TANITIM FAALİYETLERİ İLE BAKANLIK ÜRESİNDE PEK FAZLA BİR İLİŞKİ YOK"
Çolak, tanıtım faaliyetleriyle bakanlık ürünleri arasında pek fazla bir ilişkinin olmadığının altını çizerek, konuşmasını da şöyle sürdürdü:
"Bu alanda tamamlayıcı yasal çerçeve olarak elimizde 3 tane yönetmelik taslağı var bu taslakları muhtemelen bakan beyin ilk onayından sonra görüşlere açacağız. Bunlardan birisi tıbbi cihazlarla ilgili tanıtım faaliyetlerinin düzenlenmesini ön görüyor, diğeri de kozmetik ürünlerinin tanıtım faaliyetlerinin düzenlenmesini sağlıyor. Sonuncusu ise diğer tüm ürünlerin yani bakanlığımızın görev alanı dışında kalan tüm ürünlerin sağlık beyanlarıyla satılması durumunda, kullanılan sağlık beyanlarının Sağlık Bakanlığı tarafından uygun görülmesini zorunlu hale getiriyor. Nitekim 663 sayılı yasanın 27. maddesi Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun kuruluşunu ifade eder. Yasanın B bendi ile bunun yasal dayanağını oluşturmuş durumdayız." - ADANA